Oslo

Sier ja til nytt idrettsanlegg før Ekeberg blir vernet for godt

KFUM får lov til å bygge nytt anlegg med tribune på Ekeberg. Samtidig går byrådet inn for statlig vern av området for å hindre flere utbygginger i fremtiden.

Det rødgrønne byrådet er opptatt av at Ekeberg ikke blir bygget ned bit for bit, slik naboene frykter. Nå sier byrådene Rina Mariann Hansen (til venstre) fra Ap og Hanna E. Marcussen fra MDG ja til nytt idrettsanlegg til KFUM. Deretter vil de verne Ekeberg og tilhørende områder for å unngå mer utbygging i fremtiden.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Mens flere tusen barn og unge sparker ball i en av verdens aller største fotballturneringer på Ekeberg, går byrådet i Oslo inn for å verne Ekebergsletta og tilhørende områder.

  • LES OGSÅ: Nå står slaget om Ekebergsletta

Etter flere års arbeid og mange naboprotester sender byrådet i disse dager sin innstilling til områdeprogram for Ekeberg natur og idrettspark til bystyret.

Byrådet sier ja til noe utbygging på Ekeberg, men ønsker å verne den store grønne lungen omtrent slik den er i dag.

I forslaget går byrådet inn for å bevare Ekeberg for å sikre rom for rekreasjon, breddeidrett og folkehelse for byens befolkning.

Byrådet vil gi området på 1400 dekar strengt vern i kommuneplanen og foreslår i tillegg at staten skal verne området etter lov om kulturminnevern. Oslo kommune må henvende seg til staten for å få til det. Dette kan først skje etter at saken har vært behandlet i bystyret.

Sier ja til redusert KFUM

Før dette skjer, går byrådet inn for det som kan være siste utbygging på området: KFUM skal få lov til å bygge et idrettsanlegg og tribune på inntil 5000 kvadratmeter til sammen.

Ekeberghallen skal også få lov til å utvide med 500 kvadratmeter. Til sammen ønsker byrådet å tillate utbygging på maks 15.000 kvadratmeter (inkludert dagens bygningsmasse). Deretter vil byrådet ha full stopp.

– KFUM hadde opprinnelig planlagt et større anlegg, men de har laget et nedskalert forslag. Vi har funnet plass til at KFUM kan bygge inntil 5000 kvadratmeter totalt ved å endre på hvor vi tillater utbygging. Vi ser på dette i sammenheng med Ekeberghallen som bare får utvide med 500 kvadratmeter, til maks 8750 kvadratmeter. Dette til tross for at Plan- og bygningsetaten har gått inn for en utbygging inntil 14.300 kvadrat, sier byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG).

Hun legger til at kommunen i første omgang bare vil godkjenne rammen. Og så må KFUM søke på vanlig måte hos Plan- og bygningsetaten.

Naboene fryktet massiv utbygging

Tidligere i sommer sa Jannicke Birkevold, styremedlem i «Ekebergsletta for alle», til Aftenposten at de er redd for at østkantens store, grønne lunge skal bygges ned bit for bit.

Nå forsikrer Marcussen at dette ikke vil skje.

– Vi er klar over at innbyggerne i området er bekymret for at sletta bygges ned bit for bit. Derfor går vi inn for et varig vern. Nå setter vi punktum for flere utbygginger. Jeg ser på dette som en forlengelse av politikken på 1930-tallet da kommunen kjøpte Ekebergsletta for å sikre byens befolkning en stor grønn lunge, sier Marcussen.

I forslaget går dere også inn for å redusere antall P-plasser med 20 prosent. Tror du ikke at det blir kaotisk på de mest trafikkerte dagene?

– Byrådet ønsker å begrense biltrafikken. Det er gode kollektivmuligheter til Ekeberg. Vi vil også legge til rette for flere sykkelparkeringer, svarer byråden.

Skal være åpen for alle

Rina Mariann Hansen (A), byråd for kultur, idrett og frivillighet, sier at hun er stolt av å ha endelig landet denne saken etter at kommunen har jobbet med planene i fem-seks år. En av grunnene til at planene har tatt så lang tid er hensyn til flere aktører i prosessen.

– Det er viktig å komme videre også, sånn at planene kan gjennomføres. Ekebergsletta har en kjempelang historie i Oslo som rekreasjonsområde og samlingssted for både organisert og egenorganisert idrett. Det er viktig for oss å ivareta breddeidretten og legge til rette for egenorganisert aktivitet. Derfor er ven av sletta et viktig grep for idretten, sier Hansen.

Det har tidligere vært snakk om at KFUM også bygger svømmehall i anlegget sitt. Dette er kommunen positiv til.

– Svømmeanlegg har vært inne i planforslaget som KFUM har lagt inn. Og vi er åpne for det, sier idrettsbyråden.

Les også

  1. Å bygge KFUM Arena på Ekeberg vil være et uopprettelig feilgrep | Einy Langmoen

  2. Restaurantanmeldelsen: God panoramamat på Ekebergrestauranten

  3. En episk reise til Norway cup ble avspark for en internasjonal lederkarriere for brasilianske Sergio

Les mer om

  1. Ekebergsletta