Erna Solberg var rektor på jentenes dag

Over 300 mennesker satte seg ved en skolepult enda det var søndag. Jenters rettigheter sto på timeplanen på FNs jentedag.

De 300 pultene på Rådhusplassen skulle representere de mer enn 300 000 jentene i verden som hver eneste dag blir utsatt for trakassering, vold og overgrep på skolen eller skoleveien.
Statsminister Erna Solberg stilte opp til fotografering etter at det hadde ringt ut.
På første rad satt 16-åringene Ida Aasvang og Anna Wethal Olsen. -Vi er her for å vise at vi bryr oss, sier Ida.

Den 18 år gamle afghanske rapperen Sonita Alizada var en av dem som sto på scenen for å fortelle om hvordan hun kjempet for skolegang, og fikk det.

Alizada klarte selv å protestere mot å bli giftet bort som 16-åring.

— Det var nesten som å dø da jeg trodde jeg skulle bli giftet bort. Mine venner som hadde giftet seg hadde blåmerker i ansiktet, og det var veldig vondt å se på, sier Alizada.

— Jeg ville gå på skole og få en jobb i fremtiden, og jeg kjempet mot familien min. Nå er de mine største fans, sier hun, som nå bor og studerer i USA, og gjerne vil bli advokat.

Den 18 år gamle afghanske rapperen Sonita Alizada protesterte mot å bli giftet bort som 16-åring. I går var hun i Oslo for å snakke om jenters rett til skolegang.

Jeg har lyst til å jobbe med kvinners rettigheter, og mitt mål er å gjøre slutt på barneekteskap.

Les også:

Les også

- Et barn som opplever sult, kan ikke lære

Rektor Solberg på første rad

Det ringte inn til en 45 minutter lang skoletime midt på en søndag, utendørs og midt i sentrum. De 300 pultene på Rådhusplassen skulle representere de mer enn 300000 jentene i verden som hver eneste dag blir utsatt for trakassering, vold og overgrep på skolen eller skoleveien.

Fordi skoleveiene er farlig, fordi jenter utsettes for overgrep fra lærere og medelever. Foran på første rad satt 16-åringene Ida Aasvang og Anna Wethal Olsen. De var der for å markere sin støtte til jenter som ikke kan gå på skole.

— Vi er her for å vise at vi bryr oss, sier Ida.

— Vi er jo på den alderen som de jentene det gjelder, men vi er veldig heldige som tar det for gitt at vi kan gå på skolen, sier Anna.

62 millioner jenter som ikke får gå på skole

Statsminister Erna Solberg satt også på første rad, og fungerte som rektor.

— I Norge har vi den typen lovgiving som dekker trakassering og vold. Vi kan kanskje bli bedre på å etterforske voldtekt. Men en viktig ting vi kan gjøre er å fortelle andre statsledere om nødvendigheten av gode lover, sier Solberg.

FNs jentedag og Plans jenteaksjon oppfordret også folk til å være med og delta i en aksjon der de vedtar Min lov. Søndag ettermiddag hadde over 60.000 mennesker trykket på Min lov-knappen på Plans nettsider. Generalsekretær i Plan Kjell Erik Øie sier at loven skal være med på å legge trykk på statsledere.

— Min lov er en mulighet for alle mennesker til å trykke på en knapp og tar avstand fra vold mot jenter, sier Øie.

Ifølge Plan er kjønnsbasert vold og overgrep en av de viktigste årsakene til at 62 millioner jenter mangler fra verdens skolepulter. De tomme pultene på Rådhusplassen skulle representere de mer enn 300.000 jentene i verden som hver eneste dag blir utsatt for trakassering, vold og overgrep på skolen eller skoleveien.

Jentedagen ble innført i FN i 2012 etter forslag fra Plan. Mandag 12. september deler Plan ut Jenteprisen 2015.