Skypumpe over Oslo lørdag

Høye temperaturer og luftfuktighet er forklaringen på det voldsomme regnskyllet over Østlandet lørdag. Også en skypumpe feide inn over Oslo under regnværet.

Skypumper er ikke et vanlig værfenomen i Norge.

– Det ligger an til fortsatt ustabilt vær på Østlandet fremover, men det blir neppe så kraftig nedbør som i dag, sier meteorolog Kristen Gislefoss til Aftenposten.

I femtiden lørdag morgen startet et regnvær som var så kraftig at grøfter og avløp hjalp lite. Vannet flommet inn i kjellere og over veiene. Lørdag ettermiddag er fortsatt flere veier stengt og kapasiteten hos brann- og redningsetaten er sprengt.

Varmen gjør at skyene kan holde mer vann

Meteorologene måler nedbørsmengder to ganger i døgnet, og kan derfor ikke si hvor mye vann som kom ned over Oslo før i kveld.

Men allerede klokken 08.00 i morges hadde det kommet store mengder. Asker fikk mest, med 27,4 millimeter regn fra klokken 20 i går til åtte i dag tidlig, ifølge Meteorologisk institutt.

Les også

Slik blir du din egen meteorolog i sommer

Meteorologen forklarer at høy temperatur og luftfuktighet er forklaringen på det kraftige regnet.

– Ustabile luftmasser med lav temperatur kommer inn over bakken hvor temperaturen er høy, de hever seg og vil komme ned som store mengder regn, sier Gislefoss.

Det er varmen som er grunnen til at så mye regn faller på en gang:

– Hadde det ikke vært så varmt, ville ikke skyene kunnet holde på så mye vann, sier han.

Les også

Oslo er midt i inne i en varmebølge, og det er et håp om at den fortsetter

Skypumpe over Oslo

På Bygdøy i Oslo falt det lørdag 33,4 millimeter nedbør mellom klokken 11 og 12 lørdag, nesten halvparten av det som normalt faller i hele august måned.

En skypumpe feide også inn over Oslo under det voldsomme regnværet som rammet hovedstaden lørdag.

Det melderMeteorologisk institutt. Det er sjelden å oppleve skypumper her i landet, men i 2004 feide en skypumpe inn over Oslo som var så sterk at den flyttet på flere biler, murblokker ble slengt rundt og flere trær og skilt brakk.

Statsmeteorolog Olav Erikstad ved Meteorologisk institutt sa den gang til NTB at skypumper et svært uvanlig værfenomen i Norge, og at det er eksepsjonelt at skypumper kom inn over bebygget område.

En skypumpe oppstår når luften på bakken er mild, og luften i høyden er veldig kald. Da stiger den varme luften raskt opp, og dermed oppstår det et tomrom langs bakken som må fylles. Når dette begynner å rotere skapes en skypumpe.

Les også

Klimaendringer alene forklarer ikke vårt ekstremvær

- Kan ikke utelukke flere byger

Frognerveien i Oslo lørdag morgen.

Meteorologene tror regnet kan trekke litt nordover, men at det verste uværet nå er over for denne gang.

– I området mot Gardermoen kan det nok fortsatt bli mer nedbør. I Asker og Bærum er nok det meste over. Vi kan ikke utelukke at det kommer en byge eller to til, men neppe så intenst, sier Kristen Gislefoss.

Han påpeker at det ikke har vært uvanlig mye regn på Østlandet så langt i sommer, men at temperaturen har ligget litt over normalen.

– De som har fått mest regn i sommer er Vestlandet. Det er ikke veldig uvanlig med kraftig regn på Østlandet om sommeren, man skal ikke lenger tilbake enn til fjoråret, da var det veldig ustabilt ferievær i Oslo, sier Gislefoss.

Mer og kraftigere regnvær i vente

Miljødirektoratet skriver på sine nettsider om klimatilpasning at det bare er å venne seg til flere hendelser med kraftig nedbør.

På de siste hundre årene har nedbørsmengdene i landet økt med 18 prosent. «Kraftige nedbørsepisoder som varer 1-10 døgn har blitt flere og mer intensive de siste 50 år, særlig vest og sørvest i landet», skriver direktoratet.

Ifølge prognosene kan vi i 2100 ha dobbelt så mange dager med kraftig nedbør som i dag, dersom klimautslippene fortsetter å øke.