Oslo

Folkefest under åpningen av nye Sørenga sjøbad

Det var yrende folkeliv på Sørenga under åpning av det nye sjøbadet torsdag kveld.

  • Sol Sigurjonsdottir

Byens nye badestrand er åpen for alle, både dag og natt. Om natten skal det lyse langs bryggekanten, på broene og under stupetårnene.

Området er på 5000 kvadratmeter og inneholder park, rekreasjonsområde med sitteplasser og trapper ned mot sjøen, stupetårn, solsenger i tre, gress og sand.

En brygge ligger slik til at den får morgensol, et 50 meter langt åpent svømmebasseng skal ha åtte baner. Et 200 kvadratmeter stort lukket basseng med universell utforming for funksjonshemmede får renset sjøvann inn.

Nye Sørenga sjøbad åpnet torsdag.

— Dette er helt fantastisk. Vi er så privilegert at vi bort her. Det er et helt fantastisk tilbud til hele byens befolkning og alle oss som bor i nærheten. Helt utrolig, sier Synnøve Vetvik.Hun har, som svært mange andre, tatt turen til åpningen av badet.

— Jeg må si at det er mye flottere her enn jeg trodde det ville bli. Her er det badestrand, og vi er midt i Oslo sentrum! Jeg flyttet til Oslo for ett år siden og trodde aldri vi kunne bo sånn som dette. Jeg har allerede kjøpt inn strandstol og en liten kjølebag, så jeg kommer ned her i sommer, sier hun.

Det var mange barn som prøvde det nye badeanlegget torsdag. Det var ikke like mange voksne som turte å bade i det friske vannet.

— Dette er kjempefint, og et utrolig flott tilbud. Men jeg venter likevel til det blir 30 grader før jeg bader, skyter Leo Møller inn.

- Deilig, men litt kaldt!

Aftenposten ble fortalt at det visstnok var 17 grader i vannet torsdag kveld, men den reelle temperaturen var trolig noen grader lavere.

Under åpningen var det blant annet operasang fra naboene i Operaen, synkronsvømming, taler og konserter.

De aller sprekeste tok også en dukkert i løpet av kvelden.

Utsikt til øyene og fjorden fra sjøbadet.

— Det var veldig kaldt! Kanskje bare fjorten grader? spør Othilie Rødal Ledang (11)- Det var fint, men ganske kaldt! Vi pleier å bade mye om sommeren. Det er nær der vi bor og lettvint å komme hit, så jeg tror vi kommer til å bade mye her i sommer. Det er deilig å bade! sier venninnen Mona Vindegg Reksten (10).

— Jeg synes dette er helt fantastisk. Vi har badet på Sørenga før, men her er det mye mer tilrettelagt for bading, spesielt for barn, sier pappa Anders Ledang.

Video: Slik er Oslos badevann - på bunnen

Nattbaderne må passe på seg selv

Torsdag var det hele åtte livreddere på plass for å passe på folkemengden.

Livredder Andreas Boye Ørbek Hansen er dagens strandkoordinator, og har oversikt over alle livredderne.

- Det var deilig! Det var faktisk ikke så kaldt som jeg trodde. Jeg synes det var fint å svømme i saltvann, her er det ikke noe klor! sier Ellen Beck (17, til høyre.). Her med Kathrine Günther Ellefsen (10)og trener Galina Stoltenberg i Oslo Synkronsvømming.

— Dette er det største objektet vi har i Oslo. Vi bemanner tre andre strender i Oslo-området, Huk, Hvervenbukta og Ingierstrand. Her er det betydelig større, og vi har dobbelt så mange livreddere på jobb. Her er det mange steder å ha oversikt, vi har både brygge og strand, forklarer han.Han forteller at de har livreddere på vakt i sommer fra klokken tolv til åtte på kvelden hver dag.

- Hva med dem som skal nattbade?

Det var både operasang og konserter under åpningen av sjøbadet.

— Vi drar dessverre klokken åtte, selv om det er åpent for nattbading her. Om man skal bade etter det, må man ta hensyn og passe på at man ikke gjør noe man ikke burde gjøre.

- Dette har vi ventet på en stund

Det er mange som hadde fått med seg at det er lov med nattbading på Sørenga.

— Jeg tror absolutt vi kommer til å nattbade her. Masse! sier Ingeborg Kjærstad (25), som sitter i solveggen med venninner.

— Her kan man bade og sitte i solen. Jeg tror dette blir et kjempefint sted å være i sommer. Det var også mange naboer som stakk innom åpningen av badet.

— Vi bor her i nærheten, så vi har ventet en stund på at det skulle åpne. Det ser veldig lovende ut. Synes det var mye større og bedre enn jeg hadde trodd. Jeg liker at når man stuper ut der borte, ser man rett ut på Hovedøya. Det virker så fresht og fint å bade her, sier Per Åge Sivertsen.

Les også

Nå åpner Sørenga sjøbad: Oslos nye strand