Oslo

Kommunen mener Korketrekkeren er farlig når det fryser på - ber om stans i kjelkeutleie

Det finnes ingen myke snøfonner til å ta imot hvis du havner utfor.

– Ta ansvar og stopp utleie av kjelker i Korketrekkeren, ber Bymiljøetaten.

  • Heidi Anne Johnsen

Mandag formiddag var det mange glade smil å se i Korketrekkeren, til tross for lite snø og mye grus i traseen.

Familien Monclair er noen av dem som bruker vinterferien i akebakken.

– Et par partier var litt isete, og i dag er det litt halvråtten snø. Enkelte partier er rett og slett snøbare. Men det er veldig gøy, sier Lillian Monclair.

  • 2000 meter og 225 høydemeter. Imellom ligger snø, fart, spenning og sug i magen.
Familien Monclair, med mamma Lillian, pappa Richard og Sebastian (8) er fornøyde til tross for store partier med grus i akebakken og mange humper.

Mange skader i bakken på lørdag

I mildværet blir ikke farten så stor, og det er lett å styre. Men når det fryser på, suser kjelkene nærmest friksjonsfritt ned de bratteste kleivene. Sist lørdag var det frost. Det endte i både utforkjøringer, sammenstøt og skader. For utfor kantene finnes ingen myke snøfonner, bare stein og ur.

– Når det fryser på er akebakken rett og slett farlig, sier Knut Johansson, seksjonssjef i Bymiljøetaten med ansvar for Nordmarka.

Nå melder Yr om kaldere vær igjen utover i uken.

– På is greier ikke akerne å ha kontroll. Det er ikke et anbefalt anlegg nå, mener Johansson.

Korketrekkeren er et kommunalt anlegg, og Bymiljøetaten har stengt av den øverste delen fra Tryvann stasjon ned til Heftyevillaen. De har også stoppet å preparere akebakken, og vil ha rodelene bort fra bakken.

Opps!

Bymiljøetaten oppfordrer: Stopp utleie av kjelker nå

Rodelen er en kjelke på stålmeier er laget for å gi høy hastighet. De leies ut av flere aktører ved Korken.

– Mange voksne setter utfor. Når du ligger på kjelken med bena først blir du rene rambukken. Det er noe helt annet enn kjelker og plastsklibrett som folk tar meg seg selv, sier Johansson.

Allerede tirsdag 14. februar sendte Bymiljøetaten e-post til utleierne med anbefaling om å stoppe utleie. Den ene store utleieaktøren, Akeforeningen, responderte umiddelbart og stoppet. Men Tomm Murstad fortsetter utleie, og har 526 kjelker på lager.

– Jeg synes det er uheldig å fortsette å leie ut kjelker. Når akerne ikke alltid viser hensyn til sikkerhetshensyn, så synes jeg at utleierne bør bistå, sier Johansson.

- Vi prøvekjører hver morgen. I dag er det ikke isete, hver dag er forskjellig, sier Ugur Sakarya, som leier ut rodel-kjelker for Tomm Murstad.

Har ikke sett dårligere akeforhold på 50 år

Men Tomm Murstad mener at det ikke er farlig å ake nå. Problemet er heller at det ikke blir fart nok, med så mye grus og bare partier.

– Vi har ikke sett så dårlige akeforhold på 50 år som denne vinteren, sier Murstad.

– Vi sier fra til hver kunde at det er lite snø, sier han, og legger til at selv om det er en del skader i Korketrekkeren, så er det ingenting sammenlignet med i alpinbakken i Tryvann.

Familien Jensen kom med danskebåten i dag morges, og dro rett opp i Korketrekkeren. - Det var bare sjovt. Vi kom bare for å ake kjelke, sier Mette Jensen. Bak: Pappa Kevin med Mathilde, mamma Mette. Sebastian foran.

Jobber for å øke sikkerheten i bakken

Bymiljøetaten ønsker ikke å stenge av bakken for den er et friområde, som er et viktig tilbud for Oslo by som destinasjon.

– Men vi må se hva vi kan gjøre for å bedre sikkerheten. Det å utvide bredden og lage ulike fartssoner er en mulighet, sier Johansson. Det å supplere med kunstig snø er også et alternativ.

– Men da øker ressursbruken, og kan gjøre Korken til mer som et alpinanlegg som det koster penger å bruke. Vi er opptatt av at dette skal være et åpent areal for hygge og opplevelse for alle, sier han

Les mer om

  1. Snø
  2. Aking
  3. Marka