Oslo

Prisen på leiligheten er 18-doblet på en generasjon

Da toroms-leiligheten på Vålerenga ble solgt på tidlig 90-tall, kostet den 210.000 kroner. Onsdag ble de 55 kvadratmetrene solgt for 3,7 millioner kroner.

Eivind Lønning var én av flere som hadde tatt turen til visning på en sjarmerende, eldre toroms på Vålerenga. Han har leid bolig til nå og begynte først nylig å se etter sin første eiebolig.
 • Nicoline Haugsvær
 • Christian Sørgjerd
  Journalist

«Velkommen. Nei, hei. Det er dere, ja.»

Slik høres det ut når folk strømmer til på visning i en leilighet i Etterstadgata på Vålerenga. Bygården fra 1939 er oppført i fem etasjer og mur, og skiller seg ut i det rolige, men sentrumsnære trehusstrøket.

Taksten på leiligheten er 2,85 millioner kroner. For den prisen får kjøperne to rom og 55 kvadratmeter.

— Jeg begynner å kjenne igjen mange på visninger, forteller eiendomsmegler Caroline Ephraim hos Eiendomsmegler1.

Hun merker godt at boligmarkedet er tøft for kjøperne. Spesielt på de litt rimeligere boligene blir det fort lange lister med interesserte etter visning. Hittil i år har det vært uvanlig få objekter ute for salg i Oslo. Det har bidratt til å presse prisene videre oppover.

Bygården på Vålerenga ble bygget i 1939 og skiller seg ut i nabolaget.

De siste 12 månedene har boligprisene i Oslo økt med hele 10,5 prosent, viser statistikken som Eiendom Norge la frem onsdag. Aller mest øker de i Gamle Oslo bydel, området hvor Vålerenga ligger.Til sammenlikning økte prisene i Bergen med bare 3,2 prosent i samme periode, mens prisene i Trondheim økte med 4,1 prosent.

 • LES OGSÅ: Nysgjerrig på hva naboen solgte for? Sjekk prisen her.

De laveste prisene var i 1992

Fra 1987 av krakket boligmarkedet i Oslo og resten av landet. Den fem år lange nedturen som fulgte, førte til svært lave boligpriser før bunnen ble nådd i 1992.

I mai året etter ble den samme leiligheten på Vålerenga solgt for beskjedne 210.000 kroner. Omregnet til dagens kroneverdi tilsvarer det bare 331.000 kroner.

I de 23 årene som har passert siden den gang, har prisene gått én vei: Oppover.

I perioden 1993-2016 er prisen på leiligheter i Oslo og Bærum blitt ni ganger så høy, viser tall fra SSB. Også når man regner om til dagens kroneverdi er prisøkningen solid: Prisene er likevel mer enn femdoblet på 23 år.

Men for leiligheten på Vålerenga er økningen enda større. De to sentrumsnære bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka har i flere år vært prisvinnerne i hovedstaden. I begge bydeler har boligprisene økt med ca. 50 prosent i løpet av bare fem år. Det er mer enn noe annet sted.

OPT_boligpriser-oslo_doc6pkqaspr35u191p2x49a-foKQTWpBrs.jpg

Begynte nylig å se etter bolig

Én av dem som har tatt turen på visning, er Eivind Lønning (33). Han begynte først nylig å se etter eiebolig.

— Det er mye skriverier om prisene, og det virker som om det skal fortsette å stige noen år til og at det er lurt å komme seg inn på boligmarkedet. Jeg har leid en stund og vært happy med det, forteller Lønning.

Han tror man fortsatt kan være heldig - hvis man våger å ha litt is i magen.

— Men jeg har også sett noen budrunder som har gått helt av skaftet, legger han til.

Les også

Oppussingsobjekt gikk 4 millioner over takst

Solgt for 850.000 kr over takst

Som i mange andre eldre bygårder, mangler også leiligheten på Vålerenga heis. Til gjengjeld har leiligheten i femte etasje sydvest-vendt balkong med utsikt over trehusene i nabolaget. I det fjerne skimtes Barcode-rekken og Oslofjorden.

Eiendomsmegler Caroline Ephraim solgte unna boligen dagen etter visning. Det er regelen, ikke unntak.

Dagen etter siste visning er den solgt, i likhet med mange andre boliger. I snitt tar det nå bare 15 dager å selge boliger i Oslo, viser statistikken.

Etter en kort, men hektisk budrunde ble prisen til slutt 3,7 millioner kroner, forteller megler Caroline Ephraim. Leiligheten gikk dermed hele 850.000 kr over takst. Forrige gang samme leilighet ble solgt, var i april 2013. Da gikk den for 2,48 mill.

— Dette hadde vi aldri forventet! Naboleilighetene ble solgt for 3,15 mill. for fire måneder siden, sier Ephraim.

Hun bekrefter at det aller meste for tiden går på eller over takst i Oslo.

— Jeg har ikke solgt noe under takst den siste måneden. Det meste går langt over, det er selgers marked for tiden. Det er faktisk boligmangel i Oslo, sier Ephraim.


Det er blitt dyrere enn du kanskje tror i Oslo:

Les også

 1. Måtte ut med 109.400 kroner kvadraten for leilighet på Grünerløkka

 2. Ringnes kjøper luksusvilla til 75 millioner - av seg selv

 3. Store forskjeller i Oslos boligmarked

 4. Thon vil frede eiendom før Oslo kommune overtar den

 5. Disse boligene kikket vi mest på i 2015

 6. En Frogner-leilighet gikk for 5,5 mill. over takst

Les mer om

 1. Oslo
 2. Boligmarkedet