Bruker 38 millioner på å gjøre Bjørvika grønn

Bjørvika blir et av byens frodigste områder når 600 trær og flere tusen planter har slått rot i asfaltjungelen innen neste sommer.

Støv, anleggsmaskiner og veiarbeid preger Bjørvika i dag, men arbeidet med å gjøre området til et av byens grønneste er også i gang. Frem til påske skal det plantes 360 trær i Dronning Eufemias gate og Kong Håkon Vs gate, og i løpet av neste år skal totalen bli rundt 600 trær og flere tusen busker.

— Gaten vil få en grønn karakter og være til trivsel for folk som skal ferdes i området, sier Ingjerd Solfjeld, senioringeniør i Statens Vegvesen og planteviter.

For tiden plantes det mellom 20 og 30 trær daglig. Blant de 360 trærne finnes nesten 50 forskjellige sorter. Plantene blir plassert fra øst til vest etter geografisk opprinnelse. Ved Oslo S vil man finne planter fra Vestkysten av USA. Akerselva skal være symbolsk for Atlanterhavet. Øst for elven plantes europeiske arter, og lengst øst er planter fra Asia.

Bjørvika er fremdeles byggeplass, men blant anleggsmaskinene får over 300 trær nytt hjem i disse dager. Langs trikkeskinnene i Dronning Eufemias gate plantes søyleeik.

På fortauet vil trærne bli plantet i lunder. Solfjeld forteller at de jobber med å få laget informasjonsskilt som viser type tre og forhåpentligvis en QR-kode for dem som vil ha mer informasjon. Langs trikkeskinnene vil det være søyleeik og en hekk av geitved, mens på bakken vil det være gress. Øst for Dronning Eufemias gate kommer Kong Håkon den Vs gate. Der er temaet eik.

— Eik ble tidligere betegnet som kongetreet. Det er solid og blir gammelt og er en konge verdig, sier Solfjeld.

Hun viser rekker med vintereik fra Agder, den nordamerikanske arten rødeik, og quercus cerris, eller frynseeik. Plantene er nøye valgt ut for å gi variasjon gjennom årstidene.

— Vi tror det vil gi et fint inntrykk. Vi ønsker at dette skal bli et trivelig område, og da er det viktig med vegetasjon. Trær byr på opplevelse for voksne og barn, sier hun.

Prislapp: 38 millioner kroner

Å gjøre asfaltjungel om til jungel har sin pris. Bare i de to gatene skal det plantes trær for i overkant av 15 millioner kroner, inkludert vanningsanlegg og plantekasser. Dette beløpet er ekskludert buskvekster og andre planter.

Tall fra Statens Vegvesen viser at de totale kostnadene med beplantning i Bjørvika er på 38 millioner kroner. Dette gjelder da Dronning Eufemias gate, Kong Håkon 5s gate, Langkaigata, Strandgata/Prinsens gate og Sørenga, og kostnadene inkluderer trær, busker, gress, jord, vanningsanlegg, plantekasser og vedlikehold av grøntarealer og trær i fem år.

— Jeg kjenner ikke til et større tilsvarende prosjekt, sier Eystein Hanssen, ved Statens Vegvesens kommunikasjonsseksjon.

Glad for tidlig vår

Trærne som plantes er 10 til 15 år. De er mer robuste når de er større, men det kan allikevel være stressende for treet å bli flyttet. Trærne har blitt dyrket i Danmark, Tyskland og Nederland.

— Det er heldig for oss med tidlig vår og mild vinter. Vi bør helst plante før bladsprett, sier Solfjeld. Når trærne plantes på våren får de en hel vekstsesong på å etablere seg før vinteren kommer.

De forskjellige plantene har blitt testet ut i Norge eller i tilsvarende klimaer. Det betyr ikke at man er garantert at trærne vil klare seg. Solfjeld forteller at det er stor belastning for planter å vokse i et veimiljø, men de passer på at plantene får store plantekasser og mest mulig sammenhengende jord. I tillegg er det store antallet arter med på å spre risikoen.

Blant de mest unike artene trekker hun frem Liriodendron tulipifera , tulipantreet. Den nordamerikanske arten har både spesielle blomster og blader.

— Vi har flere spesielle trær, men tulipantre har jeg ikke sett så mange ganger, sier hun, men forsikrer om at det finnes et i Botanisk hage og på Universitetet i Ås.

Den 700 meter lange Dronning Eufemias gate skal bli en grønn stripe når den åpner i 2015.