Oslo

- Ikke noe galt i å feire jul

Yngstemann i familien Camara, Kader (3), koser seg med den gode stemningen i det julepyntede huset på Nordstrand. Her setter mamma Rama nisseluen hans på rett plass.

I motsetning til muslimer flest, har familien Camara både juletre, nisselue og gaver på julaften.

  • Wasim K. Riaz

I Senegal feiret de jul med plasttre og 25 varmegrader. I Norge er det minusgrader, men til gjengjeld har familien Camara et ekte juletre.

— Jeg liker julen bedre enn den muslimske høytiden id fordi man skal faste i dagene før id. Selv om jeg faster, synes jeg det er litt tøft, sier eldstedatteren Aminata (20).

— Jeg pleier å få flere gaver til jul enn til id. For da får jeg også gaver fra mine to norske halvsøsken, sier sønnen Ibou (15), som fikk en mobiltelefon i julegave i fjor.

Aften besøker den muslimske familien på Nordstrand en uke før julaften. Fembarnsfamilien ligger et godt stykke foran de fleste når det gjelder juleforberedelser. Treet er stivpyntet og flere av barna har på seg nisselue. Men her blir det hverken ribbe eller pinnekjøtt på julaften.

- Vi spiser ikke mye norsk mat, men det blir festmat fra Senegal på julaften. Og så blir det sjokoladekake. I Senegal hadde vi et juletre av plast. Her har vi ekte juletre. Men til gjengjeld er det mye kaldere her, sier mamma Rama.

Feirer for barna

I motsetning til hos de fleste muslimske familier i Oslo, er det full julestemning hos familien Camara, som ser på seg selv som en moderne muslimsk familie. Familiefaren Abou Camara flyttet fra det vestafrikanske landet til Norge for 20 år siden. I fjor vinter kom også resten av familien fra Dakar til Oslo.

Lille Kader (3) hjelper pappa Abou Camara med å pynte juletreet.

— Familien vår i Senegal har feiret jul i alle år. Der er det vanlig med julefeiring blant moderne familier med god økonomi. Det er også bra for barna at vi feirer jul. Det er mye fokus på julefeiring i skolen, og alle barna har norske venner som feirer jul, sier Rama.- Alle troende muslimer kjenner Jesus som den muslimske profeten Isa. Så lenge vi anerkjenner Jesus, er det ikke noe galt i å feire jul, understreker Abou Camara, som var på pilegrimsreise til Mekka for to måneder siden.

— I fjor kledde jeg meg ut som julenisse. De to yngste guttene trodde at vi hadde fått besøk av en ekte nisse, ler familiefaren.

— Blir det ikke mye med jul og den muslimske høytiden id to ganger i året?

— Det blir dobbelt så mange gaver på oss. Det er bare bra, ler Aminata.

Jul light

Førsteamanuensis Sissel Østberg ved Høgskolen i Oslo og Akershus har i flere år forsket på muslimske barn og ungdommer i Norge. For noen år siden skrev hun boken Muslim i Norge. Østberg forteller at de fleste muslimske familier med barn markerer julen på et aller annet vis, men det er få som har juletre.

- Det er ikke vanlig med julefeiring med norske tradisjoner, men det finnes flere varianter av julefeiring blant muslimske familier. Mange samler seg rundt et godt måltid og ser på TV. Noen gir hverandre gaver, men det er få familier som kjøper juletre. Jeg vet riktignok om noen som også har kjøpt juletre etter mas fra barna, men det er snakk om et fåtall. Og så er det julearrangementer på skolene og i barnehagene. Mange er en del av feiringen i det offentlige rom, sier Østberg.

Hun synes ikke det er så rart at juletradisjonene ennå ikke har slått rot hos muslimske familier.

— Jeg tror ikke at en kristen familie som flyttet til et muslimsk land hadde begynt å feire id, sier Østberg, og legger til at alle muslimer hun har snakket med, setter pris på adventstiden.

— Mange liker adventstiden med julelys og pynt i det offentlige rom.

Allerede én uke før julaften er juletreet på plass i stuen. Snart kommer også gavene. Pappa Abou Camara vil ikke røpe hva barna får. Fra venstre: Ibou (15), Kader (3), Abou Camara, Aminata (20) og mamma Rama. Foran f.v. Djibril Ivar og Mamadou (7).