Oslo

«Vi kan ikke vente til Oslo-politikerne får tegnet kart som viser at vi føler oss utrygge»

Oslo skal lage et trygghetskart over byen. Sikkert fint, men vi vet allerede hvilke områder som trenger en spesiell innsats, mener Senterpartiet.

Aftenposten har bedt leserne peke på områder i byen de føler seg utrygge. Grønland, Jernbanetorget, Sofienbergparken, Slottsparken og Karl Johan er blant områdene som peker seg ut. Foto: Google

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Færre utsettes for kriminalitet og flere er blitt tryggere i København etter at deinnførte trygghetskartet.

Oslo-politikerne vil gjøre det samme, men Senterpartiet mener det tar for lang tid.

Ingvill Størksen, leder av Grünerløkka Senterparti, og stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp). Foto: Privat

— Vi som bor i utsatte områder kan ikke vente til Oslo-politikerne får tegnet kart som viser at vi føler oss utrygge. Det vet vi fra før. Vi ser selvsagt behovet for bedre koordinering mellom etatene i kommunen og politiet, men vi trenger strakstiltak, sier Ingvill Størksen, leder av Grünerløkka Senterparti.Aftenposten har allerede bedt leserne fortelle oss hvor de føler seg utrygge i byen. Grønland, Jernbanetorget, Sofienbergparken, Slottsparken og Karl Johan peker seg ut på vårt trygghetskart, og det overrasker ikke Størksen. Hun vil ha flere mobile politiposter, blant annet for å holde det verste narkosalget unna. Utspillet støttes av stortingsrepresentant Jenny Klinge.

— Det er ikke kunnskap som står i veien for å prioritere kriminalitetsforebyggende arbeid i utsatte deler av byen, men vilje, mener hun.

Ap: - Må tenke utradisjonelt

Anne Cathrine Berger (Ap) er blant dem som har stått hardt på for at Oslo skal innføre sin trygghetsindeks. Hun tror ikke Senterpartiet helt forstår hva indeksen går ut på.

Les også

«Jeg føler meg utrygg her selv midt på lyse dagen»

— De bringer debatten fire skritt tilbake. Vi må slutte å tenke så tradisjonelt om trygghet. Trygghetsindeksen er vellykket fordi den fordrer et mye tettere forhold mellom de kommunale etatene og politiet, men også fordi man etablerer et styringssystem som sikrer midler til forebygging hvert eneste år.For Berger er det ingen motsetning mellom politiinnsats og den nye indeksen. Hun har studert Aftenpostens trygghetskart, og mener innspillene viser at Oslo kommune har en viktig rolle og viktige verktøy i kampen for trygghet. Blant annet etterlyses mer lys.

Politiet vil ikke kommentere

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener indeksen først og fremst er et virkemiddel for politiet og kommunen. Han advarer mot å feiltolke trygghetskartet.

Les også

Oslo kopierer København for å få ned kriminalitetstallene

— Det er ikke sånn at der det ikke er merket av, så er man garantert at det ikke skjer noe, sier Røsland.Han understreker at Oslo grunnleggende sett er en trygg by, og at politiet har god oversikt, men mener likevel det er interessant for kommunens virksomheter å se hvor folk opplever at det bør gjøres tiltak.

Politimester Hans Sverre Sjøvold vil ikke si så mye om trygghetskartet eller områdene folk har pekt ut.

— Jeg ønsker ikke å kommentere denne undersøkelsen, men som politimester i Oslo er jeg opptatt av at byen skal oppleves som trygg for alle. Politiet jobber kunnskapsbasert og setter inn ressurser der kriminaliteten skjer.

 1. Les også

  Plakat mot voldtekt på barveggen

 2. Les også

  - Elevene på Tøyen skole opplever daglig narkohandel

 3. Les også

  Lenge igjen til det lysner i Oslo

Relevante artikler

 1. OSLO

  Krever kommunale vakter på Grønland: – Nå ropes det om hjelp. Dette er et svar.

 2. KOMMENTAR

  Også vi beboere må innrømme hvor belastet Grønland er | Andreas Slettholm

 3. KULTUR

  – Parker som er flotte på dagen, blir skumle om kvelden

 4. OSLO

  90 tiltak skal sikre skoleveiene i Oslo. Sjekk ditt nabolag her.

 5. SID

  Om du føler deg utrygg, er det viktig å snakke med en voksen | Politioverbetjent Dag Harald Drevsjø

 6. OSLO

  Torsdag skal byrådet fortelle hvor de ønsker å fortette