Oslo

Mange tror at de betaler bompenger i begge retninger

I 2019 kommer det nye bompenge-systemet der man må betale begge veier, men allerede i dag tror flere at de betaler i begge retninger.

1. oktober økte takstene i bomringen betydelig. Og i 2019 skal Oslo og Akershus få over 70 nye bomstasjoner. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Takstene i bomringen i Oslo økte betydelig 1. oktober. Og i 2019 må flere belage seg på å betale bompenger. For da skal de nye bomstasjonene være på plass i hovedstaden. Målet er at flere skal betale bompenger.

En ny spørreundersøkelse gjort av Respons Analyse på oppdrag fra Oslo kommune viser at Oslo-folk tror at bommen koster mer enn det den gjør:

  • Flere enn hver tredje bilist (36 prosent) tror at de betaler hver gang de passerer en bomstasjon. Det stemmer ikke.
  • Hver fjerde spurte tror de betaler både på vei inn og ut av byen. Det stemmer ikke.
  • En av fire sier at de ikke vet hva bomringen koster med den bilen de selv disponerer.

Heidi Sørensen er direktør i Klimaetaten i Oslo kommune. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Vi er fullt klar over at systemet er komplisert, og så et behov for å undersøke hva bilistene i Oslo og Akershus egentlig vet om bomringen. Jeg er overrasket over svarene i undersøkelsen, sier Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten.

Til kollektivformål

565 personer har svart på undersøkelsen. Sørensen legger ikke skjul på at systemet blir enda mer komplisert når de nye bomstasjonene er på plass, trolig i 2019 (se fakta).

– Bør ikke dere jobbe for et enklere system?

– Det er politikerne som bestemmer reglene for bompenge-innkreving. Vi som jobber i kommunen må bli flinkere til å informere hvor mye man må betale, og hva pengene brukes til, svarer Sørensen.

I Oslo går 93 prosent av pengene til sykkel- og kollektivformål. En god del av bompengene skal gå til milliardprosjekter som ny T-banetunnel og Fornebubanen.

LES OGSÅ: Her er det foreslått at de nye bomstasjonene skal ligge

Bompassering varer i én time

Den vanligste misforståelsen er at man betaler hver gang man passerer en bomstasjon. Klimaetaten påpeker at det gjør man ikke. På samme måte som bussbilletten, varer bombilletten i én time. Altså betaler man maks 59 kroner (for dieselbil i rush), uansett hvor mange bommer man passerer i løpet av én time.

– Tror du at svarene i undersøkelsen er preget av at 24 prosent av dem som har svart ikke har bil?

– Svaret er både ja og nei. På det ene spørsmålet er det faktisk flere bileiere som svarer feil. 38 prosent av bileierne tror at «man betaler hver gang man passerer et bompunkt». Bare 32 prosent av folk uten bil svarer feil her.

Vil ha tilbake gammelt system

Cecilie Lyngby var en av initiativtagerne til demonstrasjonen mot flere bomstasjoner i høst. Nærmere 4000 mennesker møtte opp foran Rådhuset. Hun ønsker et enklere prissystem i bomringen.

Cecilie Lyngby mener at egne priser i rushtiden og egne priser for dieselbiler har gjort prissystemet for bomringen i Oslo komplisert. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

– Mange er forvirret fordi det er blitt et komplisert prissystem med egne priser i rushtiden og for dieselbiler. I 2019 blir systemet enda mer komplisert. Derfor ønsker vi at det blir samme pris for alle biler hele døgnet. Og så må prisen settes ned. Jeg vet om folk som betaler flere tusen kroner mer i bompengeregning etter at prisen økte i oktober, sier Lyngby.

Lyngby understreker at hun ikke er imot bompenger, men mener nivået er blitt for høyt. Hun er også én av administratorene til Facebook-gruppen «JA til miljø, NEI til økning av bompenger!» som vokser stadig. Gruppen jobber nå for en stor markering i mars.

Blir billigere for noen

Andreas Halse, miljøpolitisk talsperson for Ap i Oslo, sier at endel bilister vil faktisk få lavere bomregning med det nye systemet.

– Rabatten for dem som har bombrikke økes til 20 prosent. Sammenlignet med i dag blir det cirka halv pris for hver passering, men bilistene må betale i begge retninger. Regningen blir fordelt på flere, slik at for noen blir det billigere, sier Halse.

Andreas Halse er miljøpolitisk talsperson for Ap i Oslo. Foto: Rolf Øhman

Han har allerede fått tilbakemeldinger fra folk som mener at bomsystemet er komplisert.

– Jeg er ikke så overrasket over svarene i undersøkelsen. Jeg har fått tilbakemeldinger om at det nye systemet blir mye verre, men det blir det ikke. Fremover blir det viktig at vi forklarer folk hvordan systemet fungerer. Fjellinjen har en bompengekalkulator på sine nettsider der man kan se hvor mye en kjøretur vil koste. Dette er eksempel på et tiltak som skal hjelpe folk med å forstå systemet, sier Halse.

Les mer om

  1. Oslo kommune
  2. Bil
  3. Follobanen