Oslo

Fant 1100 krittpiper fra 1600-tallet

På et lite område mellom gamle bryggefundamenter i Bjørvika gravde arkeologene frem et helt parti med ubrukte krittpiper.

Pipene lå på et område på seks ganger seks meter, og lå rundt to meter under havoverflaten, i leiren mellom restene av bryggefundamentene fra Oslos havneanlegg før 1624.
  • Nicoline Haugsvær
Under pipehodet har pipene et stempel. Det viser tre nellikspikere, og forteller at pipene er produsert i England av selskapet Grocers' Company.
Pipene er sortert og lagret i kasser. De 1100 krittpipene er verdens største funn av hele piper fra 1600-tallet.
Sommeren 2008 fant arkeologene over 1100 krittpiper på et lite område under utgravingene i Bjørvika. Nå er et lite utvalg av pipene stilt ut på Norsk Maritimt Museum.
Jørgen Johannessen og Hilde Vangstad forteller at funnet av pipene er helt unikt, både nasjonalt og internasjonalt.
_OLF0517 copy_doc6ow1eleymee1bckyr11g.jpg

Sommeren 2008 dukker det opp et spesielt syn for arkeologene som finkjemmer grunnen i Bjørvika. De jobber ved det som i dag er DNB-bygget. Området er preget av restene av bryggekonstruksjonene der Oslos havneanlegg lå før 1624. Rundt to meter under havoverflaten, i leiren blant tømmerstokker, dukker det opp et stort antall krittpiper.

— Vi skjønte ikke helt hva det var til å begynne med, for det så så rart ut. Så forsto vi at det var et helt lag med krittpiper, forteller Hilde Vangstad, arkeolog ved Norsk Maritimt Museum.

Sommeren 2008 fant arkeologene over 1100 krittpiper på et lite område under utgravingene i Bjørvika. Nå er et lite utvalg av pipene stilt ut på Norsk Maritimt Museum.

1100 piper lå strødd på et område som ikke var større enn seks ganger seks meter. Det tok ikke lang tid før arkeologene tegnet seg et bilde av hva som kan ha skjedd.17. august 1624 brøt det ut en stor brann som la deler av byen i aske, og det er tydelig at brannen også har herjet i havneområdet. Under utgravningene har arkeologene funnet bryggeanlegg som har brent ned til vannflaten. I vinter fant de også båter på to nabotomter som har brent ned til vannlinjen før de har sunket. Antagelig har lasten med 1100 krittpiper stått lagret på bryggen den dagen det brant.

— Vi så tydelig at pipene har rast gjennom bryggefundamentene. Det var et øyeblikksbilde av hvordan det så ut etter brannen, sier Vangstad.

En av båtene de fant har kommet tilbake til Bjørvika:

Les også

For 400 år siden seilte denne båten rundt på Oslofjorden

Sjømenn blant de første røykerne

Funnet i Bjørvika viser seg å være verdens største funn av hele piper fra 1600-tallet. Nå er et lite utvalg av pipene stilt ut på Norsk Maritimt Museum, mens de fleste er sortert i kasser. Pipefunnet gir ikke bare et bilde av hvordan flammene herjet under bybrannen. De kan også si noe om tobakkens begynnelse i Oslo.

Pipene er sortert og lagret i kasser. De 1100 krittpipene er verdens største funn av hele piper fra 1600-tallet.

Tobakk kom fra Amerika, men ble gradvis en skikk i England. På slutten av 1500-tallet var det enten sjøfolk eller veldig rike personer som røykte blant europeere. I 1612 ble det etablert tobakksplantasjer på engelsk territorium i Virginia, som gjorde at prisen gikk ned, og røyking begynte å bli populært.Arkeolog Jørgen Johannessen forteller at man antar at folk begynte å røyke i Oslo mellom 1620 og 1640. Fra 1640 finnes det skriftlige funn som viser at røyking var vanlig.

— Hvis vi begynte å røyke så tidlig som i 1620 var Oslo-borgerne like urbane som i London, sier han.

Funnet av pipene i Bjørvika viser også gode handelsforbindelser i Oslo.

Fant spedalsk kvinne under bakken ved Sørenga:

Les også

Disse bildene forteller om en fryktelig sykdom

Produsert i England

Selv om tobakksrøyking kom fra Amerika var det europeerne som begynte å masseprodusere piper. Pipene er laget i leire som inneholder lite jern, derav den hvite fargen. De ble presset i en form og brent på høy temperatur.

Under pipehodet har pipene et stempel. Det viser tre nellikspikere, og forteller at pipene er produsert i England av selskapet Grocers' Company.

Det var Nederland og England som sto for mesteparten av pipeproduksjonen, og disse er laget i England.Nederst på pipehodet finnes et lite stempel. Ser man nøye består det av tre nellikspikre. Nylig fant Johannessen ut hvor stempelet kommer fra. En arkeolog i England som kjente stempelet kunne fortelle at det tilhører Grocers' Company i London.

Selskapet var et av flere som kontrollerte handelen i England, og Grocers' Company fikk monopol på varer som hadde med nyheten tobakk å gjøre. Grocers' Company eksisterer i dag som en organisasjon, og nellikspikrene er fortsatt en del av deres emblem.

På 1600-tallet hadde Oslo rundt 3000 innbyggere, så et parti på 1100 piper må ha vært en dristig import.

Norges første mumie skal undersøkes:

Les også

  1. Dismutenibles er 2700 år gammel. Nå skal hun på sykehus

  2. Jubileum for Oslo-barnas ferieparadis

  3. Bruksbanen - banen det aldri ble noe av

  4. Hvor ny er egentlig Nydalen?