Oslo

Her føler oslofolk seg utrygge

Områdene ved Oslo s og på Oslo øst er strøkene i hovedstaden hvor flest synes det er farlig å ferdes.

 • Vibeke Buan
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Aftenposten tyvstartet tirsdag kommunens nye trygghetssatsing. På kartet over kan du klikke deg inn på gater eller områder du mener er utrygge, og fortelle hva du mener bør gjøres.

Tirsdag kveld har over 1100 lesere gått inn på kartet og sendt inn sine innspill til hva de ønsker av trygghetstiltak i Oslo.

Og det er i disse områdene flest føler seg utrygge i hovedstaden:

 • Området ved Oslo S
 • Vaterlandsparken og bussterminalen
 • Nedre Grünerløkka
 • Jernbanetorget
 • Nederst på Karl Johan
 • Prinsens gate og Tollbugata
 • Grønland
 • Sofienbergparken
 • Tøyen
 • Slottsparken

«Jeg føler meg utrygg her selv midt på lyse dagen»

«Jeg bor og trives på Grønland/Tøyen, men akkurat langs Vaterlandsparken er det et stort, tomt, dårlig belyst område hvor jeg går ekstra fort», skriver en leser.

«Her regjerer dopselgerne, døgnet rundt. Jeg føler meg utrygg her selv midt på lyse dagen. Det er virkelig ille at det skal være sånn, man burde kunne gå hjem fra Oslo sentrum uten å være redd, mener en annen, som føler seg utrygg i området ved Vaterlandsparken.»

Les også

Oslo 24. tryggeste by i verden

«Karl Johans gate mellom Skippergata og Fred Olsens gate er et sted jeg ikke føler meg trygg, men som jeg må ferdes i for å ta bussen hjem», skriver en oslomann, mens andre forteller at de har opplevd åpen bruk og omsetning av narkotika i Skippergata,

«Jeg går ofte hjem gjennom Slottsparken på kveldstid, har blitt ranet en gang og fortsetter og bruke denne veien hjem, føler meg ikke trygg. Bedre belysning bak slottet er essensielt», oppfordrer en av de som har skrevet inn.

Har advart tidligere

Stedene hvor oslofolk nå melder at de føler seg utrygge, samsvarer med steder der politiet tidligere har advart folk mot å ferdes nattestid og tidlig om morgenen.

I 2007 advarte politiet mot en rekke områder i og ved sentrum: Grev Wedels plass, Børsparke, Jernbanetorget, Vaterlandsparken, vestre oppgang på Grønland T-bane— stasjon, området langs Akerselva, oppover til Sannergata og Nedre Grünerløkka (Cubaparken).

Årsaken var blant annet at det i mange av disse områdene var en rekke episoder der folk var blitt tilbud narkotika eller utsatt for vold og tyveri.

— Vi ønsker å informere om at det finnes områder der det er mindre trygt. Her bør man ikke gå alene, og spesielt ikke om man er ruset. Gå langs gater der det er folk og sammen med andre, understreket stasjonssjef Kåre Stølen.

Suksess i København

Mandag dro representanter fra politiet og en rekke Oslo-politikere til København og Stockholm for å lære mer om kriminalitetsforebyggende arbeid. Politikerne har allerede bestemt seg for å kopiere Københavns såkalte trygghetsindeks, som du kan bli bedre kjent med her.

Indeksen er basert på innspill fra beboerne, gjennom årlige spørreundersøkelser, og antall anmeldelser til politiet.

-Tryggheten i København er stigende og beboerne er mindre utsatt for kriminalitet, konkluderer Pernille Kjeldgård, kontorsjef ved København kommunes beskæftigelses- og integrationsforvaltning.

Les også

Her er politiets voldtektskart

Mens København kan glede seg over nedgang i kriminaliteten, ser Oslo-politiet at antall anmeldelser har gått opp hvert år siden 2008.

Tross motvilje i starten, er både politikere og politi nå innstilt på å kopiere Københavns modell. Anne Cathrine Berger (Ap) var en av dem som tok initiativ til dette etter bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo i 2011.

— Personlig føler jeg meg ikke trygg over hele Oslo, og det som er bra med trygghetsindeksen er at den tvinger frem en koordinering mellom alle etatene i kommunen og politiet, sier Berger.

Hvis politiet ser at høye hekker gjør det lettere å selge dop, skal de med den nye indeksen ha en direkte link inn til kommunen, slik at hekken blir klippet med en gang. I tillegg sikrer modellen konsentrert informasjon om områder i byen, og at det vil tvinges frem penger til forebyggende arbeid hvert eneste år, argumenterer Ap-politikeren.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Også vi beboere må innrømme hvor belastet Grønland er | Andreas Slettholm

 2. OSLO

  Han er en av Oslos yngste politiske ledere. Da han gikk hjem fra Rådhuset, kom angrepet uten varsel.

 3. OSLO

  Krever kommunale vakter på Grønland: – Nå ropes det om hjelp. Dette er et svar.

 4. OSLO

  I noen få bydeler i Oslo sentrum ble det begått 36.000 straffbare lovbrudd i fjor

 5. OSLO

  De vil fjerne bilene fra Grønland

 6. NORGE

  Justisministeren om Grønland: – Jeg forstår godt at situasjonen er frustrerende for dem som bor her