Oslo

Barn og unge i Oslo skal få mer scenekunst

Byrådet legger millioner på bordet – vil at enda flere barn og unge skal oppleve scenekunst på høyt nivå.

Per Emil Grimstads store, stygge ulv får barna på sitt parti i eventyret om de tre små griser.
 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist
Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

– Vi ønsker et bedre kulturtilbud og legger frem forslag om en ny strategi for scenekunst for barn og unge i Oslo, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Forslaget skal behandles i bystyret i løpet av våren. Kulturbyråden ønsker at enda flere barn og unge skal oppleve scenekunst på høyt nivå. Hun vil legge til rette for mer profesjonell scenekunst også utenfor de store institusjonene.

Tre små griser og en stor, stygg ulv

Oslo Nye Teater har solid tradisjon for å spille barneteater i hovedstaden. Akkurat nå er det grisegrynt og ulvehyl på Oslo Nye Trikkestallen på Torshov.

– Grisene er der borte! Barna i salen roper høyt og tar parti for den store, stygge ulven.

Det musikalske eventyret De tre små griser har Norges-premiere på Oslo Nye Trikkestallen lørdag i Harry Guttormsens regi. Med musikk og mye humor forteller skuespillere med dukker et eventyr som er kjent fra bøker, filmer og tegneserier.

Marianne Edvardsen, Knut Wiulsrød, Suzanne Paalgard, Per Emil Grimstad og Marianne Edvardsen skaper teatermagi for de minste i Tre små griser på Oslo Nye Trikkestallen fra lørdag.

Ingen gris blir spist

– Jeg er ikke stor og stygg, bare misforstått, sier ulven Per Emil Grimstad, mens han holder grisemor i klørne.

Sarte sjeler skal vite at ingen griser blir spist, slik tilfellet er i det opprinnelige eventyret, første gang nedskrevet rundt 1860. Forestillingen på Trikkestallen handler i større grad om fellesskap og samhold, selv om det går ille for ulven til slutt.

Småbarna som var til stede på en prøveforestilling denne uken identifiserte seg kjapt med den karismatiske og sleipe ulven. De gikk høylytt inn i rollen som små ulvunger, ivrige etter å peke ut grisenes gjemmesteder.

Les også

Oslo får nytt kulturhus midt i sentrum

Spiller over 300 barneforestillinger i året

Av de ca. 500 forestillingene som skal spilles på Oslo Nye Teater i 2018, er ca. 300 barne- og familieforestillinger. Det er en klar økning fra i fjor, da teateret spilte 198 forestillinger for barne- og familiesegmentet.

Oslo Nye Teater har fått 1,5 millioner kroner i økte bevilgninger til å lage teater i år.

– Dette støtter vår profil i barnas tegn, sier teatersjef Kim Bjarke ved Oslo Nye Teater.

– Vi har hatt en sterk barneprofil gjennom årtier, og vår scene Trikkestallen er enestående. Teaterkritiker Mona Levin har skrevet at hun synes den er en av de beste scener for figurteater i Europa, sier han.

– Her får mange barn sitt første møte med teaterkunst og teaterets magi, og det skal vi ta vare på, sier teatersjefen.

Øker tilskudd til barneteater

Oslo kommunes tilskudd til barneteater er økt med 3 325 000 kroner i budsjettet for 2018.

Den mangfaldige scenen, Annes dukketeater, Det Andre Teatret, Øyteatret, Nordic Black theatre, Tekstlab, Oslo teatersenter og Rampelysfestivalen, Tigerstadsteatret, Cirkus Xanti og Kloden får alle økt tilskuddet.

I tillegg kommer et økt tilskudd på 8,8 millioner kroner fra Oslo kommune til sceneinstitusjoner som har tilbud til barn. Her inngår Oslo Nye Teater, Vega scene og Black Box. Oslo nye økte med 1,5 mill til 81,5 millioner, Vega scene økte med 6,1 mill til 11,5 mill og Black box økte med 1,2 mill til 12,1 millioner.

Publikum vil merke det økte teatertilbudet til barn og unge i Oslo i år. Frigruppen Tigerstadsteatret skal denne våren oppsøke ungdomsskoler med en teaterbuss som de parkerer i skolegården. Kloden – et planlagt programmerende scenehus med barn og unge som kjernepublikum skal spille teater i et telt i forbindelse med Hedda-dagene i juni. Planene for et eget scenekunsthus er foreløpig på tegnebrettet.

 • LES OGSÅ: Leker med droner i Tigerstaden

Vil gi barn og unge bedre teatertilbud

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen satser på scenekunst for barn.

– Vi har hatt mye kontakt med teatermiljøet i Oslo, både institusjonene og det frie feltet. Da vi delte ut penger i årets budsjett, var vi bevisste på å øke tilskuddene til de som driver med barneteater, sier byråd Rina Mariann Hansen.

– Hva skal til for å bygge opp flere scener dedikert til barneteater? Hva skal til for å få vist det som lages til flere? Er det et potensial som vi kan ta ut hvis vi øker støtten eller jobber litt annerledes? I den nye strategien for scenekunst for barn og unge svarer vi på det. Vi håper strategien blir vedtatt av bystyret, sier hun.

Marianne Edvardsen, Knut Wiulsrød og Suzanne Paalgard spiller figurteater og bruker dukker og seg selv i rollene som de tre små grisene.

Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

Les mer om

 1. Gris
 2. Teater
 3. Barn og unge
 4. Kultur
 5. Rina Mariann Hansen
 6. Scenekunst
 7. Oslo