Mann pågrepet etter skudd på åpen gate midt i Oslo – to menn til sykehus

Natt til søndag ble to personer skutt like ved flere utesteder i Oslo. Tre menn er siktet for medvirkning til drapsforsøk.

Dramatiske scener midt i hovedstaden i det som var en vanlig januar-utelivshelg: Politiet sperret av store områder ved Nationaltheatret natt til søndag.

En mann tidlig i 20-årene er pågrepet og siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyteepisoden i Oslo natt til søndag.

I løpet av søndag ettermiddag og kveld ble ytterligere to menn siktet for medvirkning. Ingen av disse er pågrepet.

– Vi oppfordrer dem til å melde seg til politiet, sier Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, til Dagladet.

  • Har du bilder, video eller tips til denne saken, ta kontakt på tlf. 02286 eller tips@aftenposten.no

To menn i 30- og 40-årene ble fraktet til sykehus natt til søndag. De beskrives som alvorlig, men ikke livstruende skadet. Politiet fikk melding om skytingen klokken 00.30.

Mannen som er pågrepet, fikk søndag oppnevnt advokat Marius Ihlebæk som sin forsvarer.

Siktede erkjenner ikke straffskyld, opplyser Ihlebæk til TV 2.

Ihlebæk sier hans klient ikke vil la seg avhøre søndag.

Politiet vil ha bilder og videoer

Grete Lien Metlid oppfordrer vitner til å ta kontakt med politiet om de har noe å melde, eller bilder eller videoer fra det som skjedde natt til søndag.

– Skyting i det offentlige rom vil vi ikke ha. Hver eneste sak er én for mye, sier Metlid.

Hun leder avdelingen som har ansvar for de mest alvorlige voldssakene i Oslo politidistrikt.

Innsatsleder Magnus Strande fortalte til NTB i natt at det hadde vært en skuddveksling på åpen gate. Politiinspektøren vil vente litt med å beskrive hendelsen som det. Hun vil heller ikke si hvor mange skudd som ble avfyrt.

– Trolig er det en konflikt som har startet inne på en bar i Klingenberggata. Så har de gått ut i gatemiljøet, hvor det er løsnet skudd. To personer er skutt. Begge er kjørt til sykehus og ivaretas der, sa innsatsleder Strande.

Det var et massivt politioppbud rundt Nationaltheatret. Politiet var tungt bevæpnet.

Stengte baren umiddelbart

De ansatte ved Raadhuset bar, et av utestedene i Klingenberggata, stengte umiddelbart inngangen mot gaten da de hørte skuddene utenfor.

– De følte det tryggeste for alle var å stenge døren med en gang. Så kom det raskt et stort politioppbud i gaten, og da valgte de å stenge hele stedet, skriver Morten Guldvik i en tekstmelding.

Guldvik er daglig leder i Skagstindgruppen, som driver Raadhuset bar. Han forteller at «alt gikk stille og rolig for seg».

– Det virket som om gjestene ikke helt hadde fått med seg hva som har skjedd, annet at de som var i den delen av lokalet mot Klingenberggata antagelig så at det var mye politi og sykebiler.

– Veldig alvorlig

Dette er en del av Oslo sentrum som vanligvis er særdeles travel på denne tiden i helgene. I starten ble oppdraget definert som en plivo-hendelse, som står for pågående livstruende vold, men dette ble etter noe tid gjort om på.

Etter skytingen ble en del av Stortingsgata og Klingenberggata sperret av. Da Aftenposten var der 07.00 søndag morgen, var sperringene fjernet.

Politiet gjorde undersøkelser, og har teorier om hva som skjedde natt til søndag.

Det er uklart hvor mange personer som har avfyrt skudd.

VG var natt til søndag i kontakt med en tipser som sa hun hørte fire skudd etterfulgt av skrik og rop. Hun fortalte at én person lå nede og fikk hjelp av forbipasserende, før et massivt politioppbud og ambulanse kom til stedet.

En person skal ha løpt fra stedet, ifølge tipseren.

– Pr. nå har vi ingen opplysninger om at det skal være fare for noen andre i Oslo, absolutt ikke, sa innsatsleder Magnus Strande.

Det er uklart hvor mange personer som har avfyrt skudd og hvor mange skudd som ble løsnet.

22 skyteepisoder i 2022

3. desember i fjor skrev Klassekampen at det hadde vært 22 skyteepisoder i hovedstaden i 2022.

24. juni ble to menn drept og 21 personer skadet i masseskytingen på Hambros plass og i Kristian Augusts gate.

27. november ble en mann i 20-årene skutt og drept på Grønland.

I Klassekampen-artikkelen ble byrådsleder Raymond Johansen spurt om Oslo er en trygg by.

Han svarte:

– Selvfølgelig er Oslo en trygg by. Den er mest utrygg for dem som er kriminelle. Det er objektivt sant. Men er du i nærheten av en skyting, så føles det ikke sånn. Hver gang det skjer en episode på Holmlia eller et annet sted i Oslo, får jeg spørsmål om Oslo er en trygg by. Tenk hvor dramatisk feil det ville vært å si at det er en utrygg by.