Oslo

Her blir det strand for de små

I 2015 kan Tuva (5) bade på grunt vann når hun besøker farmor i Oslo.

Tante Hanne Sandberg og farmor Grethe Sandberg har fem år gamle Tuva Holte Sandberg på besøk fra Trondheim.
  • Kjersti Flugstad Eriksen

Bak Operaen skal det legges sand i to bukter, én for de store og én for de små.

Les også

Her er forslaget til ny rutetrafikk i Oslofjorden

På sjøsiden av Operaen er det ikke så mye som inviterer til bading for Tuva. Ikke bare fordi vannet er iskaldt. Stranden er full av søppel, vannet er brådypt og vannkvaliteten er kanskje ikke god nok.Men tante Hanne er helt sikker på at hun skal bade her om to år. Og kanskje Tuva blir med da også.

- Akkurat nå jobber jeg på Operaen, så det hadde vært helt fantastisk å gå ut og bade når jeg har pause, sier Sandberg, som er danser i forestillingen Salomé.

To bukter

Stranden får to bukter. Den innerste blir grunn og barnevennlig, den andre for de svømmedyktige. Bjørvika Infrastruktur skal lage stranden. Mye av det formelle er i orden, slik at byggestart kunne vært i år.

Les også

Slik blir Oslos nye havnepromenade

- Vi skulle ønske at vi kunne bygge den i år så den sto ferdig til bruk neste år, men vi må vente på Midgardsormen, sier Sverre Narvestad i Bjørvika Infrastruktur.Midgardsormen er det store avløpsrøret som bygges gjennom byen og skal håndtere avløpet fra Bjørvika og Sørenga. Den legges ned i bakken bak Operaen, og tar også med seg urent overvann som ellers ville rent ut i sjøen.

- Den må være ferdig før vi kan invitere folk til å bade der. Det har med vannkvalitet å gjøre, sier Narvestad.

Klart for isbadere

Under sjøen i en halvsirkel utenfor stranden ligger det en underjordisk steinvoll. Den skal beskytte operaen mot båter på kollisjonskurs, men den fungerer samtidig som en bølgebryter som beskytter sandstranden mot å bli vasket bort.

- Det er vanskelig når man anlegger en kunstig strand. På en naturlig strand er det dype lag med sand, men sanden på en kunstig strand vaskes fort ut, sier Narvestad.

Innenfor stranden skal det være et lite grøntområde med gangvei.

- Men går det an å bade om høsten neste år, for isbadere?

- Ja, det skal jo plantes litt grønt, og det gjør vi våren 2015. Men det kan godt hende det er mulig, sier Narvestad.

Utenfor Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen er det allerede laget en strand. Da den åpnet i august i fjor, ble den brått kjempepopulær. Flere andre strender er planlagt i den nye fjordbyen.

Les også

  1. Kan droppe snarveien fra Bjørvika til toget

  2. Slik blir nye Bjørvika

  3. Slik blir sommeren på Sukkerbiten

operastranda.ai