Oslo

Stor nedgang i ungdomskriminalitet i Oslo

Oslo-politiet fryktet at stengte grenser og smittevernregler ville føre til økt kriminalitet blant unge. Isteden har det vært stor nedgang, viser ferske tall.

Grønland i Oslo er et av de mest kriminelt belastede områdene i Oslo - og landet. Nå går kirminaliteten ned.
 • NTB

Barne- og ungdomskriminaliteten fram til juli i år falt med 34 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, skriver NRK.

– Det kan skyldes en positiv endring i ungdommers atferd, det kan ha med koronasituasjonen å gjøre og selvfølgelig politiets kontrollvirksomhet, sier leder Rune Swahn for Oslo-politiets forebyggende enhet.

Gjerningspersonene i den aktuelle statistikken er mellom 10 og 17 år gamle.

Den største nedgangen er i antall anmeldte narkotikalovbrudd, som har gått ned med 60 prosent. I løpet av de første sju månedene i fjor ble det registrert 402 slike anmeldelser i forhold til kun 161 i år.

– Politiets kontrollvirksomhet og mindre tilgang på narkotika i de illegale markedene på grunn av koronasituasjonen, har innvirkning, sier Swahn.

Les også

I denne delen av Oslo skjer 11,6 prosent av all kriminalitet i hele Norge

Også antall voldsanmeldelser gikk ned i den aktuelle perioden – en nedgang på 33 prosent. Swahn minner om at tallene kun gir en indikasjon på voldskriminaliteten som begås.

– Når reduksjonen er så stor som 33 prosent fra fjoråret på registrert voldskriminalitet, tror vi det representerer en endring i atferden, sier han.

Les historien om to av

Les også

Les historien om to av Oslos verste ungdomskriminelle: To brødre

Politiet var engstelige for hvordan stengte grenser og smittevernregler ville prege de unges sommer. De var bekymret for kjedsomhet, passivitet, rastløshet og mer kriminalitet.

Derfor hadde de flere på jobb på kveldstid for å oppsøke ungdomsmiljøene. Mange av sakene ble også oppklart raskt, sier Swahn.

NRK skriver at det var flere kommunale aktivitetstilbud for barn og unge.

Swahn mener slike tiltak og sommerjobber minsker risikoen for at arna havner i deres kriminalstatistikker.

– Vi har fått veldig god hjelp fra både Oslo, Asker og Bærum kommune med et bredt spekter av gode, varierte og treffsikre tiltak og aktivitetstilbud for ungdom denne sommeren som vanlig. Men det har vært ytterligere forsterket denne sommeren.

 1. Les også

  Oslo-gutter fyller opp ungdomsfengslene

 2. Les også

  Ekskriminelle reagerer på manglende vilje til å styrke ungdomsfengslene: – Langt fra godt nok

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
  VERDEN
  Publisert:

  Direktestudio: Krigen i Ukraina

 5. 5