Oslo

Mange i Holmenkollen tross koronastenging – hundrevis av svært fulle ungdommer

Tomt på tribunen, men flere i Marka: – Tidligere var bråket mer spredt. Ettersom løypa er kortere i år, er folkemengden mer konsentrert, sier politiet.

Publikum og politi under 30 km fellesstart for kvinner under verdenscupen i langrenn i Holmenkollen. Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

 • Caroline Enge
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Torsdag ble det bestemt at Holmenkollen Skifestival skal gå uten publikum i år. Grunnen er risikoen for spredning av det nye koronaviruset, og både politi og helsemyndigheter har bedt folk om å holde seg hjemme.

 • Charlotte (20) falt og ble sittende fast under T-banen i Holmenkollen-kaoset i 2018: – Jeg ble ikke dyttet, jeg må ha sklidd og mistet balansen

Selv om det er langt færre folk enn vanlig, har flere trosset oppfordringene om å bli hjemme. Tribunene er stengt, men det er ingen hindre for å oppholde seg langs løypene i Marka.

Allerede ved 11.30-tiden melder politiet at langt over 100 unge, berusede personer er i området, og at flere ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

– Kan ikke nekte folk

I Facebook-gruppen med navnet «Raid Kollen they can’t stopp us all» har noen delt en video av folk på vei fra T-banen lørdag morgen.

Flere deler også bilder i sosiale medier med tekster om at de trosser koronareglene.

– Vi skal opp i skogen og drikke litt, forsikret denne festglade gjengen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Politiet sier til Dagbladet at de ikke kan hindre folk i å ta T-banen eller oppholde seg i nærheten av arrangementet.

I utgangspunktet var det ventet 30.000 besøkende til skifestivalen i løpet av helgen.

Mange trosser advarslene om å delta på skifestivalen. Bildet er tatt ved Holmenkollen T-banestasjon lørdag morgen. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Ifølge politiet er det færre teltleirer og overnattende i Marka enn vanlig, men de har ikke nøyaktige anslag på hvor mange som er kommet i løpet av formiddagen.

– Det er en jevn flyt av folk som kommer både med T-bane og til fots med tunge sekker på ryggen. Jeg regner med at folk har med seg en del alkohol, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til NTB.

Han legger til at mange ikke er kledd for å være ute i kulden.

– Enkelte områder blir beskrevet som et utested. Tidligere var bråket mer spredt. Ettersom løypa er kortere i år, er folkemengden mer konsentrert, sier Solberg.

Politiet oppfordrer publikum til å respektere rådene fra arrangør og andre etater.

Det var langt færre på Holmenkollen T-banestasjon lørdag enn en vanlig Kollen-helg. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Stille på tribunen

I selve skianlegget er stemningen en ganske annen.

Like før kvinnenes fellesstart på 30 km er de eneste bevegelsene utøvere som varmer opp. Inne på det stengte området er det stort sett bare støtteapparat for utøverne eller vakter som skal holde folk unna arenaen.

Det er heller ingen tilskuere som forsøker å komme seg inn på det stengte området.

Flaggene som ligger utslått i de nedre tribunene i Holmenkollbakken, forsterker inntrykket av alt som mangler syv minutter før kvinnenes fellesstart på 30 km. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Færre folk, mer fyll

Ved Midtstubakken har Linda Glimsjø (41), Morris (36) og Øyvind Width (37) i «Camp Jägermeister» tilbrakt natten i telt.

De har stått på samme sted for femte gang i år, og anslår at det er litt under halvparten så mange folk som det pleier å være.

Rundt dem er det stort sett god stemning, men en ungdomsgjeng rett ved «gikk bananas» tidligere, da to gassflasker og alt mulig annet ble kastet på bålet.

– Det er mer fyll i år enn før, sier Morris, men Linda understreker: – Dette er likevel moro! Natten i telt var bra, men litt kald.

– Folka her er spinn drita. Det et helt vilt, sier flere ungdommer i videregående-alder som har samlet seg mellom Frognerseteren og Midtstubakken.

Folk i området danser, klemmer, drikker og løper over skisporet.

– Det er mange flere unge enn tidligere, sier en erfaren frivillig-vakt.

– Mange har tatt turen på sparket. De som overnatter her, vet hva det handler om. De kler seg, er forberedt, sier vakten.

Linda Glimsjø (41), Morris (36) og Øyvind Width (37) i «Camp Jägermeister» er på plass langs løypa. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Vi skjønner alvoret

– Koronaviruset får vi vel uansett på et tidspunkt, sier Tor Inge (30) på vei oppover med T-banen sammen med den faste Kollen-gjengen. Vanligvis må de stå, men nå er de nesten alene i vognen.

– Dere var aldri i tvil?

– Nei. Vi gjorde en vurdering, men det var liten tvil, sier han.

– Men vi er ikke akkurat rebeller. Vi skjønner alvoret, sier Marius (28) fra Lillesand.

Les også

Slik reagerer skimiljøet etter Holmenkollen-beskjeden

Anne Sofie, Tor Inge og Marius på vei til Holmenkollen, i år som i fjor. Foto: Ketil Blom Haugstulen / e-mail

– En urnorsk ting å gjøre

Anne Sofie (29) fra Sandvika minner om at folk hver dag tar T-banen til jobb, uansett. Ute langs løypa skal de treffe en gjeng på tilsammen ca. 25. Planen er å følge damenes 30 km.

– Jobben vår er å sørge for litt trøkk, hjelpe dem så godt vi kan, sier Tor Inge.

– Men det blir nok ikke det samme som før. Meldingene fra dem som er kommet seg ut, tyder på lite folk og ikke altfor god stemning, sier han.

Likevel, i sekkene er det god mat og drikke, sitteunderlag og ved.

– Dette er jo en urnorsk ting å gjøre, sier Marius.

På Holmenkollen stasjon kommer T-banetogene tett som hagl. På ett tog kan det gå av 30-40, på et annet færre enn ti.

Mange tilskuere på vei til løyper som ikke er avsperret for publikum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ruter: – Ekstraordinær situasjon

Pressevakt hos Ruter, Sofie Brun, opplyser til Aftenposten at de ikke har inntrykk av at det er veldig mange mennesker på vei, men at det er vanskelig å anslå.

– Driftsopplegget er ganske annerledes enn det pleier å være på en vanlig lørdag. Vi har ikke inntrykk av at det er spesielt mange folk på vei opp, men det er noen.

Den ekstra kapasiteten med vakter, busser og T-bane-avganger som ble satt opp i forbindelse med arrangementet, går foreløpig som planlagt.

– Dette er en ekstraordinær situasjon, ingen av oss kunne si noe om hvordan denne helgen kom til å bli. Vi har latt kapasiteten være som opprinnelig planlagt foreløpig, så vurderer vi fortløpende om vi eventuelt skal skalere ned på søndag, sier Brun.

– Avhengig av at innbyggerne er lojale

Årsaken til at skifestivalen ble stengt for publikum, var blant annet økt risiko for smitte ved fulle T-banevogner og mange berusede mennesker.

På spørsmål om hvordan publikumsforbundet utenfor arenaen og på T-banen skulle håndheves, ba medisinsk sjef i Oslo kommune, Johan Torper, om at folk følger de restriksjonene som blir lagt.

– Det er avhengig av at innbyggerne er lojale og følger oppfordringen vi kommer med. Dernest vil Ruter ha et ansvar i samarbeid med arrangøren og eventuelt også politiet, sa han under en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag kveld.

Les mer om

 1. Holmenkollen
 2. Oslo
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Korona preget Kollen-lørdagen – som ble helt annerledes enn vanlig

 2. LANGRENN
  Publisert:

  Kollen-festen stenges for publikum

 3. SPORT
  Publisert:

  Over 100 berusede ungdommer i Holmenkollen: – Som et utested

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Kollen-avgjørelse kommer torsdag

 5. SPORT
  Publisert:

  Slik reagerer skimiljøet etter Holmenkollen-beskjeden

 6. LANGRENN
  Publisert:

  Snømangel gjør femmila i Kollen til turborenn: – Utrolig at vi får det til