Oslo

Politiet aksjonerte mot aktivister i stillas på Byporten kjøpesenter i Oslo

Miljøorganisasjonen Greenpeace står bak aksjonen.

Klokken 08:30 var aksjonistene i stillaset fjernet av politiet. Nedenfor stillaset står Greenpeace-aksjonister i grønne jakker.
  • Maria T. Pettrém
    Journalist

Like før klokken halv åtte torsdag morgen aksjonerte politiet i Oslo ved Byporten shoppingsenter etter at noen var i ferd med å henge opp en banner på bygget uten tillatelse. Det skriver politiet på Twitter.

– Vi holder fortsatt på med å få dem ned, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Aftenposten klokken 8.15.

Klokken 08.30 var Greenpeace-aktivistene hentet ned fra stillaset.

– Syv personer er nå tatt ned og blir pågrepet. Banner og annet utstyr de hadde med seg, blir tatt i beslag. I tillegg blir to personer som filmet hendelsen også pågrepet, da de ansees å være sammen med de andre aksjonistene, skriver politiet på Twitter.

Torsdag deltar blant andre kronprins Haakon på Our Ocean-konferansen, og det var derfor stort politi- og sikkerhetsoppbud i området.

Aksjonerte på grunn av havkonferanse

Tilsammen skal det ha vært syv personer som klatret ganske høyt opp i et stillas på utsiden av kjøpesenteret.

Stokkli forteller at det var gårdeier som ringte og varslet politiet litt før klokken syv torsdag morgen. Politiet påla klatrerne å komme ned, men det ville de ikke etterkomme.

Greenpeace bekrefter overfor Aftenposten at det er de som står bak aksjonen.

– I forbindelse med Our Ocean-konferansen på Clarion hotell vil vi gi klar beskjed til Erna Solberg og de andre statslederne om at de må gjøre mer for å ta vare på havet, sier rådgiver i Greenpeace, Halvard Raavand.

Det er flere politibiler og stort sikkerhetsoppbud i området på grunn av konferansen. Norge er vertskap for Our Ocean 2019, der toppledere fra myndigheter, næringsliv, sivilsamfunn og forskningsinstitusjoner møtes. Torsdag deltar blant andre kronprins Haakon.

Les også

Norge gir 3 milliarder til renere hav

Innbrakt på politihuset

Raavand forteller at planen var at en gruppe klatrere skulle henge opp en ti meter lang banner med teksten «empty promises = empty oceans». Men de rakk ikke å henge opp banneret før politiet kom til stedet.

– Vi har ingen problemer med at politiet gjør jobben sin, sier Raavand.

Ifølge politiet vil aksjonistene bli innbrakt på politihuset for å ikke ha etterkommet pålegget om å klatre ned frivillig. Vanligvis bøtelegges man også for det.

Greenpeace vil ikke si noe om de har flere planer for å protestere under konferansen.

– Vi kan alltids finne på å gjøre mer, men jeg vil ikke si mer enn det, sier Raavand.

Les mer om

  1. Byporten
  2. Oslo
  3. Politiet
  4. Twitter