Oslo

Byrådet legger Fotografihuset på Sukkerbiten på is

Skal utrede muligheten for å gjøre sjøtomten i Bjørvika til friområde.

Sukkerbitens venner ønsker at området utenfor Operaen skal bli et friområde uten bygninger. En slik løsning kan nå ha rykket nærmere.
 • Morten Schwencke
  Journalist
 • Heidi Borud
  Kulturjournalist

Byrådet ønsker å omregulere Sukkerbiten til rent friområde og skal utrede mulighetene for dette i tiden fremover. Dermed kan det være at Fotografihuset må finne seg en annen tomt.

Det står i byrådserklæringen, som ble lagt frem av de tre byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de Grønne (MDG) på en pressekonferanse tirsdag.

– Det er en tydelig ambisjon i erklæringen om å sikre hele Sukkerbiten som friområde. Vi skal utrede de juridiske og økonomiske konsekvensene av det. Da ser jeg på det som naturlig at HAV eiendom setter planer for Sukkerbiten på vent inntil videre, sier Sunniva Eidsvoll (SV) til Aftenposten.

 • Bakgrunn: Full splittelse i byrådet om Sukkerbiten
Sverre Jervell i Sukkerbitens venner.

En seier for Sukkerbitens venner

– Dette er en seier for alle som synes det er nok asfalt og betong i Bjørvika, sier Sverre Jervell, leder i Sukkerbitens Venner.

Aksjonsgruppen har i lengre tid jobbet for å stoppe planene om et bygg på tomten. HAV Eiendom som eier tomten, har på sin side planene klare for bygging.

Den prosessen må nå bremses, bekrefter administrerende direktør Kjell Kalland i HAV Eiendom. Han tar byrådets nye politikk med fatning:

– Vi er ikke bitre over dette. For vår del vi ikke bygge noe i overmorgen – vi forholder oss til den reguleringen som gjelder. Men så lenge en slik utredning pågår, vil Sukkerbiten ligge som i dag: en grushaug med rufsete kaifronter i et snart ferdigstilt Bjørvika. Derfor er det viktig at vurderingen gjøres raskt, og at de eventuelt har et alternativ til hvor Fotografihuset kan plasseres, sier han.

HAV eiendom er eid av Oslo Havn, som igjen er eid av Oslo kommune.

Erling Johansen i Fotografihuset innrømmer at dagens vedtak er bittert, selv om han var forberedt på at det kunne komme.

Det stiller lederen for Fotografihuset AS, Erling Johansen, seg bak. I hans øyne har politikerne nå tatt et steg i feil retning.

– Vi hadde håpet det skulle gå glatt i det sporet vi har jobbet, men vi har vært litt mentalt forberedt. Drømmen om Fotografihuset lever jo fortsatt, men nå må vi sjekke alternativene. For vår del bør utredningen skje så fort som mulig, og det bør komme et alternativ om det ikke blir Bjørvika, sier Johansen.

Les også

Fotografihuset på Sukkerbiten er siste symptom. Nybyggsyke Oslo må kureres. | Andreas Slettholm

Dette er kampen om Sukkerbiten-tomten

Det planlagte bygget har vært omstridt i lang tid, både blant politikere og i befolkningen. Flertallet i bystyret har i flere omganger vedtatt at de ønsker et bygg på tomten utenfor Munchmuseet.

Eiendomsutvikler HAV Eiendom har allerede bestemt seg for hvilket bygg de vil bygge. Forslaget «Trelett» fra Atelier Oslo vant arkitektkonkurransen for bare en måned siden.

Dette forslaget vant arkitektkonkurransen om det nye Fotografihuset på Sukkerbiten. Forslaget heter «Trelett» og er tegnet av Atelier Oslo.

Samtidig har motstanden vokst, med folkeaksjonen Sukkerbitens Venner i spissen. Aksjonistene har lansert sitt eget alternativ til byggeplanene: et friområde uten bygninger. I valgkampen ble også byrådet splittet i spørsmålet da MDG og SV gikk inn for å omregulere området til friområde.

Ordfører Marianne Borgen (SV) lanserte i valgkampen et forslag om å flytte Fotografihuset til kornsiloen på Vippetangen. Borgen håpet at forslaget ville løse Sukkerbiten-floken, og at et flertall kunne enes om det forslaget.

Avgjørelsen kan koste kommunen dyrt

Skal friområdet bli en realitet, må kommunen kjøpe tomten av HAV Eiendom og omregulere tomten til park.

I et brev sendt til byrådsavdelingen for byutvikling i mars anslår kommunens eiendoms- og byfornyelsesetat at prisen på dette kan bli opp mot 230 millioner kroner. Men hverken HAV Eiendom eller byrådet vil sette to streker under dette anslaget.

– Det er i dag vanskelig å si med sikkerhet hva denne eiendommen er verdt, og hva det eventuelt vil koste hvis kommunen skulle kjøpe den, skrev byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) i en e-post til Aftenposten i august.

Vil ha mindre cruisetrafikk og mer bading

Byrådet vil med den nye erklæringen legge til rette for mer bading langs fjorden og på øyene. Dette innebærer blant annet å fjerne tilrettelegging for cruiseskip ved Søndre Akershuskai og Vippetangen, og å åpne områdene for befolkningen. Byrådet ønsker heller ikke cruiseskip-kai på Filipstad.

I erklæringen heter det at byrådet vil «etablere flere badeplasser og fjordbad langs havnepromenaden, og jobbe for flere badstuer og badehus langs fjorden».

Jervell i Sukkerbitens venner omtaler byrådserklæringen som en seier for innbyggermakt mot utbyggermakten, og at beslutningen vil ha betydning for den kommende utviklingen av Grønlia og Filipstad i Oslo.

– Det er viktig fremover å styrke brukermedvirkningen i den videre utviklingen av bydel Gamle Oslo, resten av strandsonen og fjordaktivitetene i indre Oslo, sier Jervell.

Les mer om

 1. Fotografihuset
 2. Byutvikling
 3. Oslo
 4. Oslo havn
 5. Byplanlegging