Politiet: Ung mann er siktet for drapet i Prinsdal

En ung mann fra Oslo er siktet for drapet på 21 år gamle Halil Kara i Prinsdal fredag kveld. – Vi går ut fra at han nå vet at vi leter etter ham, sier politiet.

Halil Kara (21) ble drept utenfor et gatekjøkken i Prinsdal.

Kara ble skutt i hodet, får Aftenposten bekreftet fra politiet.

Politiinspektør Grete Lien Metlid sier at teorien om at drapet var målrettet «i hvert fall ikke er svekket».

– Vi jobber ut fra det som en hovedteori. Samtidig har vi sagt at det kan være flere som kan ha hatt en eller annen rolle her, og at vi også fokuserer på det, sier Metlid.

Under en pressekonferanse tidligere tirsdag opplyste Metlid at en ung mann fra Oslo er siktet for drap eller medvirkning til drap. Den siktede er ikke pågrepet.

– Det kan være flere involverte, men foreløpig er det bare én siktet i saken, sa Metlid.

Oppfordrer siktede til å melde seg

Politiet ønsker foreløpig ikke å gå ut med navn, men ber den siktede om å melde seg.

– Vi går ut fra at han nå vet at vi leter etter ham, og vi oppfordrer ham til å melde seg. Vi vet gjennom andre saker hvor slitsomt det er å være på flukt eller gjemme seg, sier Metlid i et intervju med Aftenposten.

– Hvorfor tror dere han vet at dere leter etter ham?

– Det sier jeg ut fra opplysninger i saken og tiltak vi har foretatt.

Metlid åpner for at gjerningsmannen kan ha kommet seg over landegrensen.

– Vi kan ikke si noe mer enn at vi tar høyde for at det kan ha skjedd, eller det kan være han fortsatt er her og holder seg skjult. Det er flere muligheter, sier politiinspektøren.

Kan ikke si noe om motiv

Familien er orientert om utviklingen i saken, ifølge Metlid, som er ordknapp om motiv.

– Vi kan fortsatt ikke si noe om motiv og bakgrunn for drapet. Vi jobber med å se på om det kan være et personlig motiv, eller om det kan knyttes til en konflikt mellom kriminelle miljøer i Oslo. Det kan også være andre motiver, det må vi ha åpent, sa hun under pressekonferansen tirsdag.

Politiet vil ikke si hva som er bakgrunnen for at de har siktet en mann. De har fått inn mye informasjon fra vitner, men ber om at folk fortsatt tar kontakt hvis de tror de har informasjon i saken.

– Det er den samlede etterforskningen som har bidratt til at vi nå har en siktelse. Vi har ikke kjennskap til den siktede i særlig grad fra tidligere.

Halil Kara ble skutt og drept.
Les også

Det var 21 år gamle Halil Kara som ble drept i Prinsdal natt til lørdag

Etterlyst internasjonalt

Mannen er etterlyst internasjonalt.

Metlid sier at de jobber med å komme i kontakt med denne personen på flere måter, både gjennom media og operativt arbeid.

– Har dere kontakt med spesielle miljøer for å nå ham via dem?

– Vi oppsøker også andre for å se om det finnes informasjon om hvor han er eller for å komme i kontakt med ham.

– Hva er grunnen til at dere ikke vil ut med navn og bilde?

– Det er en taktisk vurdering som er gjort. Det pågår flere ting nå. Vi er tydelige på at det kan bli aktuelt, men foreløpig har vi valgt ikke å gjøre det, sier Metlid.

– Tilsier informasjonen deres at det er den siktede som selv utførte drapet?

– Jeg kan ikke si noe mer rundt det. Han er siktet for drap eller medvirkning, det er det jeg kan si. Så har vi sagt at det kan være flere involvert, og det sier vi fortsatt.

Ble drept utenfor gatekjøkken

Oslo-politiet identifiserte mandag ettermiddag den drepte 21-åringen i Prinsdal som Halil Kara.

Politiet fikk melding om hendelsen like før midnatt forrige fredag. Da de kom til åstedet, fant de 21-åringen skutt og en venn av ham stikkskadet. Ambulansemannskapet startet livreddende behandling på stedet, men livet til 21-åringen sto ikke til å redde.

Drapet fant sted utenfor Prinsdal Grill sent fredag kveld. Fire unge menn hadde spist på gatekjøkkenet og så gått ut til parkeringsplassen. Det var der gjerningspersonen kom opp til vennegjengen og tilsynelatende målrettet skjøt 21-åringen.

Den drepte 21-åringen var bosatt på Mortensrud og jobbet som ringevikar ved Seterbråten skole i Oslo.