Oslo

– Veldig bråkete! – Veldig mye eksos! Femteklassingene feller en hard dom over Oslo sentrum.

Theo (10), Sara (10) og Belma (10) har helt andre planer for Oslo i fremtiden.

Theo (10), Sara (10) og Belma (10) er blant elevene fra Hasle barneskole som har fått prøve seg som byplanleggere i prosjektet «Fremtidsutsikten».
 • Maria T. Pettrém
  Maria T. Pettrém
  Journalist

– Veldig bråkete!

– Veldig mye eksos. Det er ekkelt å puste inn,så jeg pleier å holde meg for nesen.

– Det er som om hele Oslo pusses opp, på en måte.

Slik svarer Theo (10), Sara (10) og Belma (10) da Aftenposten spør hvordan de opplever Oslo sentrum og Bjørvika i dag.

Nå har de tre tiåringene og deres medelever i femteklasse ved Hasle barneskole fått prøve seg som byplanleggere i prosjektet Fremtidsutsikten.

 • Oslo får egen arkitekturplan. Oslo bør utvikle sin egen fargeveileder, og en byarkitekt, slik Bergen har.

Badebasseng på taket

For hva mener egentlig dagens barn at politikere og byutviklere bør satse på for at Oslo skal bli en by som folk vil trives i?

– Istedenfor å bare ha takene der og ikke bruke dem til noe, kan man jo ha masse ting der. Badebasseng for eksempel, sier Belma.

– Og fotballbane på taket! skyter Theo inn.

Prosjektet Fremtidsutsikten består av en slags VR-kikkert som viser femteklassingenes kreative visjoner og drømmer for fremtidens Bjørvika.

Før helgen ble Fremtidsutsikten avduket ved Ekebergrestauranten av byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen (MDG).

– Jeg mener det er viktig at barn får være med å påvirke hvordan fremtidens Oslo skal se ut, sier Marcussen.

Hun tror politikere og andre som jobber med byutvikling, ofte glemmer at byer som er bra for barn med trygge og bilfrie områder som oppfordrer til lek og fysisk aktivitet, også er bra for voksne.

Noe av det som overrasket byråd Hanna E. Marcussen mest da hun så femteklassingenes forslag, var hvordan de har utnyttet hustakene.

Svevende hus og flyvende biler

Femteklassingene Theo, Sara og Belma er alle enige om én ting: Når de blir voksne, ønsker de seg et bysentrum som er roligere, grønnere og med renere luft.

– Jeg håper at byen er litt grønnere! At det er blitt flere parker. Nå må man gå ganske langt for å gå på tur, sier Sara.

Theo nikker.

– Jeg vil ha flere parker med fotballbaner og skateramper. Og flyvende biler! Og svevende hus, sier han stadig mer entusiastisk.

Belma ønsker seg helt bilfrie områder.

– Jeg håper at det er mange steder der det ikke er lov med biler og eksos. Og at det kanskje er billigere med elbil og dyrere med vanlig bil. Kanskje man kan bruke deler fra eksosbilene til å lage elbiler? sier Belma.

– Jeg skal kjøre elbil! skyter Sara inn.

Femteklassingene Theo, Sara og Belma ønsker seg et bysentrum som er roligere, grønnere og som har renere luft. Her tester de VR-briller som viser 3D-utsikten studentene ved Westerdals har utviklet.

Utnyttelse av takene

Noe av det som overrasket byråd Marcussen mest da hun så femteklassingenes forslag, var hvordan de har utnyttet hustakene.

– Takene har fått både fotballbaner, tennisbaner, basseng, stupetårn og campingplass. Og mye trær og annen vegetasjon. Det er veldig lekent og en interessant måte å utnytte utearealer, sier Marcussen.

Både Sara og Belma er enige om hvilket sted de liker aller best i Oslo sentrum.

– Jeg liker best Botanisk hage. Der er det ganske rolig. Og de har en lekeplass som er laget av pinner, sier Sara.

– Hvor liker dere minst å være?

– Der nede, sier Belma og peker mot Bjørvika.

Her er femteklassingenes forslag til hvordan Bjørvika kan se ut om noen år:

Femteklassingene har redesignet Postgirobygget og ser for seg flyvende postdroner som leverer pakker raskt og billig.
Elevene vil bruke takene til aktivitet og grønne områder. Badebasseng, stupetårn, fotball- og tennisbane, utsiktstårn og campingplass er blant forslagene.
Tiåringene foreslår å dekorere byggene med vertikale hager og plante frukttrær og grønnsaksåker på takene.
Femteklassingene vil fjerne bilene fra sentrum og erstatte dem med elektriske sykler. De foreslår å bygge veier av solcellepanel for å absorbere sollyset og generere elektrisitet på en mer effektiv måte.
Elevene vil erstatte industrielle bygg med flere grønne parker. I midten av parken ønsker de seg en futuristisk fotene som absorberer forurenset luft og slipper ut ny oksygen.

Les mer om

 1. Byutvikling
 2. Bystyret
 3. Bjørvika
 4. Barn
 5. Bilfritt sentrum