Oslo

Hilde Louise Asbjørnsen i «Mitt Oslo»: – Ikke fortell noen om denne ukjente perlen

I dag eies hele herskapsparken på Briskeby av Oslo kommune, inkludert kjeglebanen i det lave, røde huset bak. Tidligere tilhørte løkken eierne av Frydenlunds bryggeri.

Onsdag debuterer en av Norges fremste jazzartister som Ibsen-tolker. Her og nå røper innflytter Hilde Louise Asbjørnsen hvor du finner et av Oslos eldste, mest eksklusive parkanlegg.

  • Sturle Scholz Nærø
  • I intervju-serien «Mitt Oslo» får du gode bytips fra kjente, og mer ukjente, mennesker som har et nært forhold til hovedstaden (se flere artikler nederst).

«Bakgrunnen min er litt kontrastfylt. Selv om dialekten er fra Sykkylven, er jeg halvt Oslo-jente. Mamma vokste opp ved Ola Narr, nedenfor Carl Berners plass. Fra feriene hos mormor husker jeg lukten av rumlende trikker, varm asfalt, kloret på Tøyenbadet.

– Kan begynne å grine

Fortsatt synes jeg at Oslo lukter kjempegodt. Kanskje har alle duftnyansene i dag med bilene å gjøre: I sentrum er det blitt mye mindre trafikk. Syrinblomstringen, for eksempel, er rene presangen. På nært hold kan jeg begynne å grine, i ren lykke.

Bakverk tidlig en morgen, asfalt etter regn, tung parfyme fra Frogner-fruene, nykvernet kaffe i en bakgate – noen Oslo-lukter er ren rus. En duftfavoritt er Langaardsløkken på Briskeby, denne hemmelige, lille edelstenen av en park. Byens herskapelige hager kan man sjelden gå inn i, og ikke er det mange igjen av dem. «Hage» er forresten ikke det rette ordet, ikke i vår tid.

– Hovedstaden ligner på Peer Gynt

Deler av Langaardsløkken er fra 1700-tallet. Takket være Briskeby Vel ble den reddet fra utbygging og restaurert. På toppen ligger et digert herskapshus, bygget for familien Langaard, som eide Frydenlunds bryggeri. At ikke flere Oslo-folk har oppdaget denne perlen, er veldig bra: Det er alltid så stille og fint her.

I det hele tatt er Oslo sammensatt og har mange ulike stemninger. Akkurat nå forbereder jeg min første Ibsen-rolle, og hovedstaden ligner faktisk litt på Peer Gynt. På én og samme gang er den drømmende, insisterende, stygg, vakker, feig, modig – se på Bjørvika. Man ha mot for å skape en så sprø bydel. Jeg liker det.

I teaterkonsertversjonen av «Peer Gynt» spiller Hilde Louise Asbjørnsen en litt annerledes Anitra.

– Ikke si det til noen

Det vakre med Peer Gynt, som person, er lidenskapen. Rollen som Anitra er også lidenskapelig. Og selv om instruktør Svein Sturla Hungnes har formet henne litt annerledes i vår teaterkonsertversjon, tror jeg absolutt at folk vil kjenne Anitra igjen.

Fremover venter også en landsomfattende turné med bandet mitt, inkludert flere festivaler. I så intense perioder setter jeg ekstra pris på å ha Langaardsløkken som nabo. Den er virkelig sjeldent vakker og fredelig. Bare ikke si det til noen.»

I en svært travel tid setter multitalentet fra Sunnmøre ekstra pris på denne ukjente parken.

HILDE LOUISE ASBJØRNSENS OSLO-FAVORITTER

Butikk

Hegdehaugen Antikvariat

Oscars gate 19

Bokkasser på fortauet er et kjennemerke for antikvariatet i Homansbyen.

Denne lille butikken, rett nedenfor Bogstadveien, er et funn. Han som driver den, vet alt om bøkenes verden, i hvert fall nesten. Fra gulv til tak ligger det bøker, men eieren finner frem. Han har full oversikt. For tiden jobber jeg med et større skriveprosjekt, og hos Hegdehaugen Antikvariat finner jeg uvurderlig kildemateriale.

Duftfavoritt

Markedsplassen blomster

Bogstadveien 74

Rett nedenfor Colosseum kino finner du denne langstrakte butikken. Bak ligger Majorstuen skole.

Rett foran Majorstuen skole ligger en langstrakt blomsterbutikk, der det meste av utvalget står på fortauet. Herlige dufter slår imot deg, særlig hvis du går ekstra nært. At en hel liten duftverden ligger så tett på trafikken, gjør den til rene oasen. Familien som driver butikken, er sjeldent dyktig til å anbefale blomster og binde buketter. Jeg anbefaler den på det varmeste.

Konsertsted

Victoria Nasjonal Jazzscene

Karl Johans gate 35

For tiden er fasaden nesten skjult av parasoller.

Denne fantastiske scenen er jeg veldig glad i. Her var det kino, teater og revyscene i mange år. Lyden er virkelig god, og salen er både annerledes og intim. Bakerst ligger en rekke mer uforstyrrede båser, og oppunder taket ligger en bar. Det er synd at Nasjonal Jazzscene ikke er mer synlig i landets hovedgate – fasaden skulle ha vært brettet ut!

Restaurant

Brasserie Blanche

Josefines gate 23

Rett inn fra Bogstadveien, i et helhvitt hus, ligger et franskinspirert brasseri.

Her får du kjempedeilig, franskinspirert mat, servert av dyktige kelnere. Restauranten holder til i et rart, koselig hus, som jeg nesten ikke skjønner har overlevd byutviklingen. Et tips til deg som liker det litt kontinentalt: Brasseriet holder åpent til sent, også midt i uken. Og vinkartet er veldig godt.

Ute- og arbeidssted

Noah’s Ark

Thorvald Meyers gate 23

På Grünerløkka er denne kafeen blitt en virkelig klassiker.

Jeg bodde i strøket tidligere. Nå reiser jeg over til Grünerløkka for å sitte på Noah’s Ark og ha skrivekontor. Kafeen er stor og ekte kontinental: Her finner du hygge og herlig service i rom etter rom. Ja, allerede før kaffekoppen er tom, kommer det påfyll. Flere artistkolleger er også stamgjester. I likhet med studenter, godt voksne, alle mulige folk. Herlig.

Park

Langaardsløkken

Briskeby

På toppen av parken kneiser et herskapshus som i dag leies ut til Revmatikerforbundet.

Rett nedenfor Professor Dahls gate, mellom Schives gate og Industrigata, ligger denne ukjente perlen. Jeg liker å kjenne på Oslo-historien, og her bretter den seg ut: Langaardsløkken består både av en klassisk renessansehage og park i landskapsstil. Langs den ene siden ligger noe så sjeldent som en kjeglebane, bygget i 1890-årene. Du kan leie den av kommunen.

Strøk

Vestkanttorget

Populært tilbud: Det faste markedet på Majorstuen.

Vestkanttorget er så fint. Og annenhver lørdag er det ekstra stas å komme dit. Da arrangeres nemlig et av de beste markedene i hele Oslo. Der finner du antikviteter, klær, lamper, retrogjenstander og signerte førsteutgaver. For eksempel.

Attraksjon

Cosmopolite

Vogts gate 64

Landemerket på Torshov rommer blant annet teater, konsertsted og restaurant.

Dette vakre, gamle konsertlokalet ligger i en perle av et hus: Hele Soria Moria-bygningen er fantastisk. Her holder også Torshovteatret til, og om sommeren har huset uteservering. På Oslo Jazzfestival, 13. august, er jeg så heldig å få opptre på Cosmopolite, sammen med Hilde Louise Orchestra. Jeg har ikke sunget der før, så jeg gleder meg ekstra.

Spisested

The Broker

Bogstadveien 27

På The Broker gjelder det å løfte blikket.

Det over 100 år gamle taket på dette ellers så uformelle spisestedet er helt fantastisk. Her gjelder det å se opp – bokstavelig talt. På The Broker får du god, ærlig kafémat med en liten vri.

Utested

Revolver

Møllergata 32

Disse gamle husene på Hammersborg rommer blant annet musikkstudio og utesteder.

Bandet mitt og jeg har studio og øvingslokalet i samme hus, som er gammelt, skakt og fredet. Rett under lokalene våre ligger denne herlige rock-n-roll -baren. Ved siden av har vi dødsmetall-baren Kniven, så nærmiljøet etter jobb er både fargerikt og avkoblende. På Revolver skulle jeg gjerne ha gått oftere.

Les mer om

  1. Mitt Oslo
  2. Byutvikling
  3. Konsert
  4. Oslo
  5. Restaurant