På tre måneder har Høyre mistet begge sine topp-politikere i bystyret

Saida Begum ble fredag utnevnt som statssekretær. Dermed må Oslo Høyre igjen gjøre endringer i mannskapet.

Etter et tiår i Oslo-politikken, i stadig viktigere verv for Høyre, er 33-åringen Saida Begum nå blitt statssekretær.

Ved lokalvalget i fjor var Saida Begum ordførerkandidat for Høyre i hovedstaden og sto som nr. 2 på listen.

Slik gikk det ikke, borgerlig side fikk ikke flertall. I stedet ble Begum nestleder av bystyrets Samferdsels- og miljøutvalg og slik én av tre heltidstidspolitikere i Høyres bystyregruppe.

Denne vinteren og våren skulle hun blant annet delta i de svært viktige reforhandlingene av Oslopakke 3 – den store bompengeavtalen for hovedstadsområdet – hvor blant annet Fornebubane og E18 står på spill.

Hun rakk ett møte.

Frp gikk ut, og dermed fikk Høyre, Venstre og KrF flere ministerposter enn før. Det gir kjedereaksjoner innad i partiene – blant annet i Oslo Høyres rekker.

Fredag ble hun utnevnt som statssekretær for arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og vil dermed søke permisjon fra bystyret. I stedet for krangel om bompenger og nullvekstmål, får hun etterspillet etter den store trygdeskandalen i hendene.

– Dette er ikke et farvel til Oslo-politikken, det er bare en pause, sier Begum.

Hun forteller at det mest sannsynlig blir Høyres gruppeleder Øystein Sundelin som går inn i forhandlingene.

Les også

«Frps midtlivskrise utløste et politisk generasjonsskifte», skriver sjefredaktør Trine Eilertsen

– Det jeg brenner mest for

– Etter å ha fått summet meg så skjønte jeg at dette vil gi meg mulighet til å jobbe for det jeg brenner aller mest for. Ved siden av klimautfordringen, er nettopp det å unngå utenforskap og at fattigdom går i arv det viktigste for velferdssamfunnet, sier Begum.

33-åringen forteller at det var nettopp dette som gjorde at hun valgte å gå inn i politikken. Hun er oppvokst med åtte søsken i Oslo, er utdannet jurist og ble første gang valgt inn i bystyret i 2011.

– Jeg tror at jeg nå får bruk for all den erfaringen jeg har, og det at jeg har vokst opp i Oslo og jobbet mye med mange av de spesielle storbyutfordringene, sier Begum.

– Vi ser jo at familiebakgrunn, hvor foreldrene kommer fra, fremdeles har altfor mye å si for hvilke muligheter barna deres har på skolen og senere i arbeidsliv. Vi må gjøre det vi kan for å unngå at fattigdom går i arv, sier hun også.

Les også

Knut Arild Hareide trosset advarsler fra nære støttespillere og takket ja til ministerpost

Ga seg som gruppeleder, men fortsatt aktiv

Det var i slutten av oktober, halvannen måned etter valgtapet, at toppkandidat Eirik Lae Solberg i Høyre varslet at han ikke ville ta fire nye år som gruppeleder.

I stedet tok Sundelin over oppgaven som frontfigur i bystyret for det største opposisjonspartiet.

– Jeg har vært finansbyråd, byrådslederkandidat og opposisjonsleder. Da det skulle velges ny leder for Oslo Høyres bystyregruppe for fire nye år var det et naturlig tidspunkt for meg å tenke nytt på, sa Solberg til Aftenposten da.

Eirik Lae Solberg og Saida Begum var toppkandidater og frontfigurer for Oslo Høyre i fjor. Høyre gjorde et relativt sett godt valg, de ble største parti i bystyret, men samlet holdt det likevel ikke for opposisjonen.

Etter en lengre pause, begynner Solberg i neste uke i ny jobb i privat sektor – i konsulentselskapet Deloitte, forteller han nå.

Han vil fortsette å fronte Høyre utad i noen saker, men bare som fritidspolitiker, slik han også har gjort de siste månedene. Lørdag tar han dessuten gjenvalg som nestleder i Oslo Høyre.

Saida Begum er ikke bekymret for at Høyre vil mangle profiler i hovedstaden fremover.

– En stor fordel for Oslo Høyre er at vi har mange flinke kandidater. Vi har mange unge som kan ta over og lett gå inn i roller som blir ledige, så det blir spennende for alle, sier Begum, og legger til:

– Det er mange som kan ta over for meg.

Les også

Dette er den nye Solberg-regjeringen

Flere endringer

Med endringene i regjeringen skjer det også endringer i Frps bystyregruppe. Tommy Skjervold (Frp) er ikke lenger statssekretær i Samferdselsdepartementet. Dermed vil han begynne å møte i bystyret igjen, hvor han har hatt permisjon. Da går Lars Petter Solås ut og blir vara.

Marit Vea (Venstre) er ikke lenger politisk rådgiver for miljøvernministeren. Men hun har møtt i bystyret som representant også mens hun har hatt denne stillingen.