Oslo

Nytt byråd varsler «offensiv» skjenkepolitikk

Dette er Oslos nye byråd. Fra venstre: Byråd for eldre, Aud Kvalbein (KrF), byråd for miljø og samferdsel/byrådets nestleder, Ola Elvestuen (V), byrådsleder Stian Berger Røsland (H), byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), byråd for kunnskap og utdanning, Torger Ødegaard (H), byråd for helse- og sosiale tjenester, Anniken Hauglie (H), byråd for finans, Kristin Vinje (H) og byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H). FOTO: HEIKO JUNGE/SCANPIX
Mandag presenterte Stian Berger Røsland (H) Oslos nye byråd.

Oslos nye byråd ble presentert mandag formiddag.

  • Pål V. Hagesæther

Det tok lengre tid enn mange hadde trodd, men før helgen ble det klart at Høyre, Venstre og Krf er enige om en politisk plattform i byrådsforhandlingene.

Mandag kl. 11 presenterte partiene byrådets sammensetning:

  • Byrådsleder: Stian Berger Røsland (H)
  • Byråd for miljø og samferdsel: Ola Elvestuen (V)
  • Byråd for kunnskap og utdanning, Torger Ødegaard (H)
  • Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H)
  • Byråd for finans, Kristin Vinje (H)
  • Byråd for helse og sosiale tjenester, Anniken Hauglie (H)
  • Byråd for eldre, Aud Kvalbein (KrF)
  • Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V)
Les også

Klart for nytt trepartibyråd i hovedstaden

Varsler «offensiv» skjenkepolitikk

Byrådsleder Røsland varslet under mandagens pressekonferanse at byrådet vil gå inn for en mer offensiv skjenkepolitikk.

— Vi vil foreslå nye, offensive grep. Oslos borgere vil se en tydelig forbedring når det kommer til skjenkepolitikken, sa Røsland.

Hverken Røsland eller Aud Kvalbein (KrF) ville imidlertid gå nærmere i detalj på hvordan skjenkepolitikken skal endres.

— Dette tar vi på onsdag, når den felles erklæringen legges frem, sa Kvalbein.

Røsland kunne likevel røpe at myndighetenes sanksjonsmuligheter overfor utesteder i hovedstaden vil bli «skreddersydd» i større grad enn i dag.

— Det kommer til å bli et taktskifte i så måte, sa Røsland.

Han kunne likevel avkrefte at skjenketidene blir kortere, slik Krf har uttrykt ønske om.

- KrF har blitt tatt hensyn til

KrF har tidligere varslet at noe ville måtte gjøres med byens skjenkepolitikk, dersom partiet skulle inngå i byrådsamarbeidet.

— KrF har blitt tatt hensyn til i forhandlingene, dette er en plattform som ivaretar alle de tre partiene, sa Kvalbein innledningsvis under pressekonferansen.

Partiet er det minste partiet i byrådet, med bare én representant.

Også byens miljø- og klimapolitikk skal bli mer offensiv, lovte det ferske byrådet.

— Vi har laget et offensivt program for å styrke Oslo som en ledende miljøby, sa fersk miljøbyråd Ola Elvestuen (V).

Tøffe forhandlinger

Høyre og Frp har sittet i mindretallsbyråd de siste åtte årene, og styrt byen gjennom årlige budsjettforlik med sentrumspartiene. Etter Høyres brakvalg 12. september, der Frp satt igjen med fire bystyreplasser, gikk forhandlingene om politikk og posisjoner i flere omganger.

I første runde satt alle de fire partiene, Høyre, Venstre, Frp og KrF, rundt samme bord på konferansesenteret Håndverkeren. Høyre ønsket et firepartibyråd, men det ble tidlig klart at Venstre sa nei til å regjere med Frp.

I andre omgang ønsket Høyre å kjøre to forhandlingsløp samtidig, ett med Frp og ett med sentrum. Men Frp sa blankt nei til dette doble løp og ba Høyre velge partner.

Kranglet om «Lambda»

I tredje akt forhandlet Høyre med sine gamle byrådspartnere i Frp. Her ble det planlagte Munch-museet i Bjørvika det springende punkt, etter at Frp i valgkampen hadde snudd og sagt nei til det omstridte prosjektet «Lambda». Skulle topartibyrådet fortsette, forlangte Høyre at Frp gikk videre med Lambda likevel. Men Frp sa nei, både til Lambda og byrådstaburettene.

I fjerde akt førte Høyre, Venstre og KrF langsomme forhandlinger. Venstre og KrF har ønsket seg et lengre og mer detaljert politisk plattformsdokument enn hva Høyre hadde sett for seg, og derfor har forhandlingene trukket ut i tid.

Byrådsleder Røsland gjorde det klart under mandagens pressekonferanse at Høyre fortsatt går inn for Lambda-prosjektet, men vedgikk også at utsiktene ikke akkurat er lyse.