Oslo

Slik blir du en bedre løper

Tre smarte tips til hvordan du forbedrer løpeteknikken din maksimalt.

Lurer du på hvordan du kan forbedre løpingen din? Her får du ekspertenes tips.
  • Stella

Lurer du på hvordan du kan forbedre løpingen din og hvordan kroppen beveger seg når du løper? Mange tenker ikke over hvordan løpesett de har, og kan derfor få ulike skader som er både plagsomme og smertefulle.

LES OGSÅ HOS STELLA:

  • Ti hotte hårfrisyrer akkurat nå
  • Dette er BB-krem
  • Tolv jordfargede neglelakker
    Magasinet Stella har tatt en prat med løpeekspert Hanne Lyngstad. Hun er norgesmester en rekke ganger på 800 meter, 1500 meter og 3000 meter hinder. I dag arbeider hun som regional KA spesialist hos Adidas.

Ekspertens beste løpetips

FS00048996.jpg

Løpetips 1: Sett foten rett under deg eller la den lande så rett under hofta som mulig. Dette er mye mer skånsomt for ledd og muskulatur enn om du setter den lang frem.

Om du lander med foten for langt foran deg stemmer du og bremser farten. Det kan føre til skader og plager som benhinnebetennelse og smerter i knær og forside lår. Du bruker også mer krefter i hvert steg enn om foten lander rett under hofta. Det krever samtidig mindre av kroppen når ben og hofte lander på lik linje, og du blir ikke så fort sliten. Tenk korte steg i stedet for laaange.

Løpetips 2:

Løp på forfoten eller tærne. Dette er en teknikk som gjør løpesteget mer effektivt fordi du bruker kortere tid på stegavviklingen.

FS00048997.jpg

Løper du på tåballene bruker du kortere tid på å ta et nytt steg, fordi distansen er kortere fra tåballene enn fra hælene. Dette krever dog mer styrke i legger, lår, hofteleddsbøyere, mage og rygg, men det kan man trene på!Erfarne løpere har ofte lettere for å løpe på forfoten under løpeturer. Det er også lettere å gjennomføre teknikken om foten din lander i posisjon under hofta (se forrige tips). Dersom du lander på hælen er kravet til muskelkraft mye større for å komme opp på forfoten.

Enten rolig langkjøring eller tøffe intervaller

Løpetips 3:

FS00048998.jpg

Armer og holdning er også veldig viktig å tenke på. Pass på at armene beveges i naturlige bevegelser, slapp av i skuldrene og la de holde seg inntil kroppen i passe høyde over bakken, ca 90 grader. Ryggen skal være rak og brystet skal frem.Se fremover i stedet for ned i asfalten. Når du har en rak holdning får kroppen tilført mer oksygen, noe som er avgjørende når du er ute og løper.

Les også

  1. Gå ikke glipp av dette

  2. 20 spørsmål og svar om trening

  3. Nå dropper han «det lovlige rusmiddelet»