Flyttingen av øybåtene har vært en suksess

I vår flyttet terminalen for øybåtene fra Vippetangen til Rådhusbrygga. Dette har gitt rekordmange reisende.

Etter at terminalen for øybåter ble flyttet nærmere Aker brygge i mars, har flere tatt turen til blant annet Hovedøya, Gressholmen og Nakholmen. Dette bildet er fra august da over 200.000 tok en av øybåtene.

Det ble satt to rekorder for båtene som går til øyene i Indre Oslofjord i sommer: 201.305 reisende tok båten til et av øyene i Oslofjorden i august. Dette er 20.000 flere enn den forrige rekorden fra 2002 da 181.355 tok båten.

Når det gjelder de tre sommermånedene juni-juli-august under ett, ble det også satt ny rekord med 516.573 reisende. Rekorden fra 2006 ble slått med 16.000 reisende (500.198).

Her kan du se video fra den siste fergeturen fra Vippetangen.

18.000 på én dag

Årets beste dag ble lørdag 15. august med 18.136 passasjerer.

— Dette er svært hyggelige tall med tanke på at vi har hatt en sommer med lavere temperaturer og mer nedbør enn normalt. Rekordene kom med godværet i august, sier Øystein Dahl Johansen, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.

Han har sett på værstatistikk hos yr.no for å fastslå at årets sommer har hatt lavere temperaturer og mer nedbør enn normalt.

— Måtte dere sette inn flere båter enn vanlig i sommer?

– Når det gjelder utreise, er de reisende ganske godt fordelt utover dagen. På kvelden skal de fleste tilbake på samme tid. Derfor ble det tatt noen ekstra runder et par kvelder for å bringe alle tilbake til byen.

Flytte-suksess

Ruter er ikke i tvil om at flyttingen av kaianlegget til Rådhusbrygga har vært avgjørende for de gode tallene. Selv om det bare er 1,1 kilometer fra den gamle terminalen på Vippetangen til Rådhusbrygga, er det i praksis snakk om to forskjellige verdener.

Nå kan man ta båten til blant annet Hovedøya og Langøyene et steinkast fra Aker brygge. Også kollektivknutepunktet Nationaltheatret ligger rett i nærheten.

— Båtene er langt mer tilgjengelig med umiddelbar nærhet til annen kollektivtrafikk i et område hvor det ferdes mye folk. Mye av rekorden kan nok tilskrives at flere har tatt seg en spontan øytur, sier Johansen.