Oslo

Her forsvinner 400.000 liter varmtvann

Tirsdag klokken 17 kunne Hafslund melde at fjernvarmeleveransene er nå gjenopprettet i hele Oslo

  • Sol Sigurjonsdottir
  • Henrik Arneberg

Tirsdag morgen var varmtvannet til 26.000 Oslo-husstander søkk vekk. Årsaken var en lekkasje i Pilestredet, som ble oppdaget kl. 0115 natt til tirsdag. Ved 6-tiden oppsto det en ny lekkasje som følge av den første, ved Vaterland.

Hærverk i Pilestredet var trolig ikke årsaken til lekkasjen, slik man først trodde. I natt har noen løftret vekk et kumlokk og kastet ned en TV.

Tips eller bilder? Kontakt oss her! Klokken 13 var de to lekkasjene er isolert fra resten av fjernvarmenettet, men 3.000 husstander måtte fortsatt nøye seg med kaldt vann i springen.

Klokken 17 melder Hafslund at fjernvarmeleveransene er nå gjenopprettet i hele Oslo, selv om det i enkelte bygg kan ta noe tid før det varme vannet når springen

Informasjonssjef Truls E. A. Jemtland anslår at rundt 400.000 liter vann har rent ut.

— Kan du si noe om hvordan følgeskaden ved Vaterland har skjedd?

— Vi må avvente å uttale oss på årsaken til følgeskaden. Vi har fokus på å få tilbake varmen til fjernvarmekundene, sier Jemtland.

- Neppe hærverk

Tirsdag morgen meldte Hafslund Varme at lekkasjen i Pilestredet oppsto etter at noen fjernet et kumlokk og kastet flere gjenstander — deriblant en tv - ned i åpningen. Nå modererer Hafslund seg.

Informasjonssjef Truls E. A. Jemtland i Hafslund forteller at det mest sannsynlig ikke var herværk som var årsaken til at 26.000 husstander i Oslo var uten fjernvarme tirsdag morgen.

- I dag tidlig var det mye som tydet på at det var hærverk. Når vi nå har fått gravd opp rundt kummen er vi ikke sikre lenger, sier Jemtland.

Det ser ut til at det er blitt kastet flere ting ned i kummen i natt, blant annet en TV, på vannstrålen i natt for å «stoppe» lekkasjen, eller for å se gjenstandene fly opp høyt i været.

- Fagfolk har vært nede i kummen og konkludert med at det trolig ikke er hærverk som er årsak til lekkasjen. I tillegg er det vitner som har sett folk kaste gjenstander på vannstrålen, sier Jemtland.

Hafslund vet foreløpig ikke hva årsaken til fjernvarmelekkasjen er, og teknikere arbeider fortsatt på stedet.

Les også: Hafslund Varme hemmeligholdt rapport om svakheter i fjernvarmenettet.

15 meter høy vannsøyle

Eirik Stigar (26) bor i Pilestredet Park i en leilighet nær Blitz-huset, der den første vannlekkasjen skjedde.

Han våknet av skriking og bråk, kledde raskt på seg og løp ut. Der så han en massiv søyle med dampende vann sprute opp fra et kumlokk. Han dro opp kameraet og filmet hendelsen.

— Det var massiv vannsøyle som sto minst 15 meter over bakken; ruvende så høyt at den står langt over alle hustakene, flere kvartaler bortover. Det flommet av vann langt nedover kvartalet, og luften luktet sterkt av salmiakk, sier han til Osloby.