Oslo

Ta turen - på glattisen

Skiføret ser ut til å la vente på seg, men det er fullt mulig å gå på tur. Det er bare å spenne på skøytene.

Skøyteløper, forskriftsmessig utstyrt med skøytestaver, på Øyungen i Maridalen forrige i uke.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Ja, nå er det veldig fine forhold for skøyteturer i Marka, sier skøyteentusiast nummer 1, Rolf Utgård. Tirsdag var han på langtur både på Vansjø i Østfold og i Losby-vassdraget i Østmarka.

– Det ble mye, men det var veldig fine forhold begge steder. Stort sett er det 10–20 centimeter is på de fleste vann i Oslo-området. Det betyr at det generelt er trygge isforhold i Oslo-området.

  • Se hvor fint det kan være å gå på skøytetur!

– Generelt?

Varierende forhold

– Ja, det varierer hvor tidlig isen legger seg. Store Sandungen, Hakloa sør for øya og – enda mer – Gjersjøen, er eksempler på dype vann hvor isen legger seg sent. Maridalsvannet er stort og bruker lang tid før isen er på plass. Nøklevann er de i ferd med å fylle opp, så der er jeg usikker på forholdene. På store vann kan det være solid is i bukter og på grunne områder samtidig som det et åpent eller tynt ute på eller i strømutsatte områder, under broer eller trær. Men generelt er det gode, trygge, forhold nå, sier Utgård, som mener at å gå på skøyter på vann minner om å gå på ski i fjellet.

– Ja, i den forstand at det er trygt, men du må følge med. Se på isen, vær forsiktig i os og der det er vegetasjon, og bruk selvfølgelig staven til å teste isen, sier Utgård.

Selv om han går mye på skøyter, har han ikke plumpet ufrivillig de siste årene.

– Ta ansvar for egen sikkerhet

– En kan aldri si at isen er trygg, istemmer løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen. Mens skiføret stort sett har regnet bort, skal hennes avdeling ut og teste isen.

– Den er variabel, og den vil alltid være det. Vi var på Bogstadvannet i går i forbindelse med en øvelse, og gikk lett gjennom isen. Andre steder på det samme vannet bar den fint. Folk må ta ansvar for egen sikkerhet, og ikke stole på at isen bærer selv om andre er utpå.

– Ansvar for egen sikkerhet, hvordan tar vi det?

– Ved å sjekke forholdene og ved å ha med sikkerhetsutstyr, minimum ispigger. Helst også noe i sekken som gir oppdrift og gjerne en kasteline.

Lars Magne Hovtun i Brann- og redningsetaten understreker også at en aldri kan si at is er sikker, og eventuell fjordis oppfordrer han folk kort og godt til å holde seg unna!

– Hvis uhellet skulle være ute, er det viktig å ringe 110, brannvesenet, umiddelbart. Vi har godt trente dykkere som rykker ut veldig raskt.

Is tåler mildvær godt

Det har vært mye mildt vær de siste ukene, etter at vinteren forsvant etter å ha vært på et kort besøk tidlig i november. Men det gjør ikke Utgård spesielt bekymret.

– Nei, når isen først har lagt seg, så tåler den mye mildvær. Men hvis det kombineres med nedbør og varer i flere dager, så kan det begynne å tære på isen. Foreløpig holder den fint der den har lagt seg.

Dette er et arkivbilde av Rolf Utgård på Lille Tryvann, et av vannene som fryser tidlig og hvor det nå er gode forhold.

Bevegelse i vekst

Lenge var han en av ganske få her i landet som gikk lange turer på islagte vann. Men etter at vinteren er blitt som den er blitt, og skiføret er lite å basere seg på, er det stadig flere som følger ham ut på glattisen. Turskøyting er en stor greie i Sverige, og det er i ferd med å bli det i Norge.

– Vi er løst organisert, og vi har ikke nøyaktige tall, men brukbar oversikt. Vi ser på sosiale medier og på fremmøte på arrangementer at vi blir stadig flere. På stavbruken, vi skøyteløper staker oss ikke frem i særlig grad, ser jeg at det er mange skiløpere som prøver seg på glattisen mens de venter på snøen. For øvrig snakket jeg med en som på søndag hadde møtt 60 skøyteløpere bare på turen hjem igjen på Losby-vassdraget. Det er et fantastisk flott område å gå på skøyter i, sier Utgård.

– Hvor fort går det?

– Det spørs, men er du litt øvet så er det ikke problem å ha en marsjfart på rundt 20 kilometer i timen. I sterk medvind har jeg målt 47 km/t, men da gikk det så fort at det var nesten skummelt.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Tur
  3. Vinter
  4. Skøyter