Oslo

«Trikkeserien» gjør comeback - 50 år etter

Det var en gang da Oslo dominerte norsk toppfotball i den grad at eliteserien på folkemunne ble kalt «Trikkeserien». Det er 50 år siden. Men i år gjør «Trikkeserien» comeback. I 2. divisjon.

  • Stein Erik Kirkebøen

Endelig har Fotballforbundet tatt hensyn til et mangeårig ønske, og samlet alle Oslo-lagene i én 2. divisjonsavdeling i stedet for å spre dem ut over hele landet. Dermed gjenoppstår «Trikkeserien». I helgen sparkes sesongen 2015 i gang.

En bieffekt av at alle Oslolag er samlet i samme avdeling, er at vi får en rettferdig konkurranse om hvilket lag som er det nest beste i Oslo; det laget som gjør det skarpest i 2.divisjon har bare Vålerenga foran seg i byen.

— Det er klart at det er plass til minst ett lag mellom Vålerenga og resten. Kanskje har vi så mange jevngode lag i 2. divisjon at vi kveler hverandre? spør KFUM-kaptein Eivind Sæther, som synes det er vanskelig å tippe hvem som klarer å stikke av fra de andre og etablere seg som byens nest beste.

— Ferdighetsmessig mener jeg KFUM er nærmest, men Lyn er kanskje den klubben som alt i alt har best forutsetning for å innta den posisjonen den hadde for noen år siden. Problemet er at laget foreløpig ikke har vært godt nok.

Lyn gleder seg til å kjempe om å være nest best i byen. Se video

Med seg i avdelingen har de syv Oslo-lagene fått Stabæk 2 og Holmen fra Asker i tillegg til fem nordnorske lag.

Lei Vestlandet

— For oss er fem lange reiser et et kjempeskritt fremover. Jeg er lei Vestlandet. Ifjor spilte vi mot Lyn og ellers 12 vestlandslag, sier Groruds Morten Slorby.

Han har ikke det minste imot Vestlandet i seg selv, men etter noen år i 2. divisjon føler han at han har sett nok av grisgrendte bygder og distrikts-Norge. - Problemet er at det tar veldig mye tid når vi hele tiden må reise langt for å spille kamp.

— For oss som er blitt eldre, og fått både jobb og familie så er det veldig bra med korte reiser. Det gjør at vi kan holde på litt lenger, sier Kjelsås-kaptein Espen Frøystveit.

Grorud ser frem til å slippe å reise til Vestlandet og å møte lokale lag. Se video.

I bakgården

Fotballforbundet definerer 2. divisjon som en del av toppfotballen. Samtidig er det en fotballens bakgård. I hvert fall i Oslo.

På mindre steder er det stort med 2. divisjonsfotball, publikum og næringsliv slutter opp om laget. I Oslo handler det for tiden om Vålerenga. Hvem som er nest best i byen er det få som bryr seg om.

Mediedekningen er nesten null, sponsorene står ikke akkurat i kø og det er bare nærmeste familie og den harde kjerne som er engasjert nok til å møte opp på den lokale banen og følge sitt lag. Selv klubber som har flere tusen medlemmer klarer ikke å mobilisere mer enn et par hundre tilskuere — på gode dager!

Øker interessen?

-Vi kan jo håpe at «Trikkeserien», med veldig mange lokaloppgjør, kan føre til større interesse, større oppmerksomhet og kanskje noen flere tilskuere. Nå kan vi vel regne med at det også kommer noen bortesupportere. Det er lettere når de kan ta trikk og ikke må fly for å komme på kamp , sier KFUM-Sæther.

KFUM er allltid i toppen, ender laget i år PÅ toppen? Se video

Satser på egne talenter

Osloby samlet spillere fra de seks osloklubbene i som i helgen starter kampen om poeng og opprykk på Sporveismuseet på Majorstuen. Der står det glinsende blanke og velholdte klenodier fra den tiden Oslo-lagene dominerte norsk toppfotball — og litt før det også. De seks ser ikke bort fra at Oslo-fotballen kan få en ny blomstring.

Forløpig kan de slappe av, men fra lørdag det knallhard kamp om poeng i «Trikkeserien». Her sitter fra v. Ola Sætherbakken (Lyn), Morten Slorby (Grorud), David Tavakoli (Skeid), Espen Frøystveit (Kjelsås), Eivind Sæther (KFUM) og Kristoffer Aspelund Berg (Ullern). Foto: Rolf Øhman

— Klubbene er blitt veldig mye bedre på talentutvikling. Det har delvis skjedd fordi de ikke har noe valg; ingen i Oslo har vel penger til å handle inn spillere. Og det synes jeg er positivt, hva er vitsen med å ha et kjøpelag i 2. divisjon? Der bør utvikling av egne talenter være eneste farbare vei, mener Sæther.KFUM har lenge stått for denne linjen, Ullern er en av mange Oslo-klubber som har kommet sterkt etter.

— Etter at vi mistet mange årganger med spillere, er det hos oss blitt jobbet veldig godt med de yngre lagene i de siste årene. Det kommer stadig opp nye talenter. Jeg har vel inntrykk at også mange andre av Oslo-klubbene har skjerpet seg kraftig og jobber veldig godt med å utvikle unge spillere, sier Kristoffer Aspelund Berg i Ullern.

Nyopprykkede Ullern dyrker frem egne rekrutter. Se video.

Ulleren rykket opp i fjor høst, er tilbake i 2. divisjon for første gang siden 2008, og har som ambisjon å etablere seg på et høyere nivå. De andre, og mer etablerte lagene har høyere målsetning. Alle er instilte på å være med i toppen og kjempe med avdelingens store favoritt, Tromsdalen, om opprykket. Noen vil bli skuffet. Mange av dem har planer og ambisjoner om å havne blant de tre beste til slutt, så mange at langt fra alle kan nå målet.

I Nord-Norge tror ekspertene på Tromsdalen

Skeid — ungt og lovende

Skeid er også blant dem som sikter høyt, selv om laget er veldig ungt. Etter å ha sporet så kraftig av i noen år at det endte med økonomiske forferdelse, forsvarer igjen klubben den gamle hedersbetegnelsen «talentfabrikken». 80 prosent av spillerne i årets A-stall er utviklet i klubben.

— Hva gjennomsnittsalderen er, vet jeg ikke, men den er lav. Vår aller eldste spiller er 24 år, ni år yngre enn Eivind, sier Skeid-kaptein, David Tavakoli.

Skeid har lav alder, men høye ambisjonere. Se video

Alvoret begynner

I fire, fem måneder har 2. divisjonslagene øvd. I snøhaugen, på grus og på mer eller mindre frossent plastgress. Men i løpet av helgen er det slutt med å øve, da begynner alvoret. Alt som skjedde i vinter er glemt. Noen er mer glade for det enn andre.

Kjelsås slet tungt en periode. Etter å ha knust nabo Korsvoll i den første treningskampen, kom det fem tap på rad før laget vant de to siste.

To blaff, eller har Kjelsås funnet formen i siste liten? Se video .


1. serieomgang

KFUM — Kjelsås lørdag 18. april kl. 16

Harstad - Holmen lørdag 18. april kl. 16

Tromsdalen - Finnsnes lørdag 18. april kl. 16

Mjølner - Ullern søndag 19. april kl. 15.30

Lyn - Grorud søndag 19. april kl. 18

Vålerenga 2- Senja mandag 20. april kl. 18

Skeid - Stabæk 2 mandag 20. april kl 18.30

Vålerenga 2 er det syvende Oslo-laget i 2. divisjon avdeling 1. Ingen derfra kom til vårt treff på Sporveismuseet.