Farevarsel for snø i en rekke fylker i Sør-Norge – bilister advares

Det er ventet mye snø i store deler av Sør-Norge det kommende døgnet. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel og ber bilister om å kjøre forsiktig.

Så lenge bilistene avpasser farten til vær- og føreforhold, regner Veitrafikksentralen med at trafikken vil gå omtrent som normalt også under snøfallet. Her fra køen nord for Oslo, fredag.

– Rådene vi kommer med er å tilpasse fart til kjøreforholdene og være skodd med vinterdekk. Vi har hatt noen tilfeller av ulykker med sommerdekk. Da risikerer man førerkortbeslag, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt.

Han sier at det vanligvis er en «liten topp» med småkollisjoner og bulker etter første snøfall.

– Folk er blitt rustne gjennom sommeren, de må omstille seg til lengre bremselengder, glattere føre og ikke minst avstand til dem foran. Påkjørsel bakfra er veldig vanlig og unødvendig, sier Jøkling.

Slik så det ut i Oslo da den første snøen falt fredag.

Gult farevarsel

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for både Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

Farevarselet for alle fylkene, unntatt Agder, gjelder spesielt fra klokken 22 søndag kveld til mandag klokken 14. I disse fylkene er det ventet opp mot 12 centimeter snø i løpet av dette tidsrommet.

– Noen reiser vil kunne få lengre reisetid. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold, opplyser meteorologene.

I Agder er snøværet allerede godt i gang, og farevarselet for Agder gjelder fra søndag formiddag til mandag morgen klokken 8. Lokalt er det ventet over 10 centimeter snø.

– Vegtrafikksentralen og politiet er i tett dialog med tanke på utfordringer som måtte oppstå. Tilpass farten etter forholdene, og ha riktige dekk på bilen, oppfordrer politiet i Agder.

Har kalt ut alt av mannskap

Trafikkoperatør Tone Sorken ved Vegtrafikksentralen øst sier at det er litt glatt på mindre veier, men regner med at trafikken vil gå omtrent som normalt hvis bilistene tar hensyn til værforholdene.

– Vi får håpe det ikke blir så ille. Meteorologene har meldt at det verste snøfallet på Østlandet skjer i morgentimene mandag. Entreprenørene har kalt ut av alt mannskap som står klar.

– Så dere har kontroll på veiene?

– Ja, såfremt bilistene avpasser fart, skor seg etter føre og tar hensyn til veiforholdene, så bør det gå bra, sier Sorken.

Gult farevarsel brukes om en moderat farlig situasjon som kan forårsake skader lokalt og når det forventes mindre konsekvenser. De fleste vil kunne fortsette sine daglige gjøremål, men de som for eksempel planlegger utendørsaktiviteter, bør ifølge Yr være oppmerksomme på:

  • Det kan bli skader lokalt
  • Strømbrudd kan forekomme
  • Det er sannsynlig med forsinkelser i trafikken
  • Vind kan gjøre det farlig å være i fjellet