Turistforeningen har åpnet to nye steder i Oslo-området

En gård ved sjøen og en hytte ved et idyllisk vann er sensommerens nyvinninger.

Kjersti Aass
  • Astrid Løken

Turistforeningen utvider med to nye steder i Oslo-området i høst.

Den ene nyvinningen er en gård. Eiendommen ligger ned mot sjøen, innerst i Bunnefjorden, i Ås kommune, og heter Breivoll Gård.

Målet er å bygge opp en stor friluftsarena på Østlandet. Det planlegges blant annet et bygg med sengeplasser, kajakkanlegg, gapahuker, hengekøyepark og noen tretopphytter.

Breivoll Gård er betjent.

Breivoll Gård i Bunnefjorden blir DNT-sted.

Fotballbane og volleyballbane

– Breivoll gård skal bli en friluftsarena for folket. Foreløpig kan man ikke overnatte der, men det vil etter hvert bli lagt til rette for overnatting, sier Kari Merete Horne, kommunikasjonssjef i DNT Oslo og Omegn.

På gården er det nå kafé, fotballbane, volleyballbane, strand og kajakker som man kan låne. Området har også mange turstier. Stedet holder åpent hele uken. Kafeen holder åpent på søndager.

På Breivoll Gård innerst i Bunnefjorden kan man blant annet låne kajakker.

Stedet er et samarbeidsprosjekt mellom Ås kommune og DNT Oslo og Omegn. DNT Oslo og Omegn har inngått leieavtale med Ås kommune, som eier stedet, for 35 år.

– Vi har fått midler fra Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen til å pusse opp og drive stedet, sier Horne.

Ildsjeler

– Ildsjeler i gruppen Breivolls Venner hjelper oss med å drive stedet, og Ås kommune er også en svært viktig samarbeidspartner, forteller Horne.

Ås kommune hadde et stort ønske om at nettopp DNT skulle komme inn som driver av Breivoll.

Hytta til vannverket

Det andre stedet ligger i Østmarka. Hytta heter Fiskelaushytta. Man kan gå eller sykle inn fra Losby gods. Turen inn er 3,5 km lang.

Fiskelaushytta ligger i Østmarka. Man kan gå eller sykle inn fra Losby gods.

Fiskelaushytta driftes av Lørenskog turlag, men eies av Vannverket på Romerike. DNT Oslo og Omegn har leid hytta. Fiskelausa var tidligere drikkevann. Og hytta, som har strøm, ble satt opp av vannverket og brukt i driften.

Fiskelausa har vært drikkevann tidligere.

Kanoer til utlån

– Hytta ligger idyllisk til ved vannet. Og det er to kanoer til utlån for folk som har booket seg inn, sier Janet Bydal, inspektør markahyttene i DNT Oslo og Omegn.

Du bestiller via DNT Oslo og Omegns nettsider.

Slik kommer du deg dit:

Breivoll Gård:

Buss: Rutebuss 505 fra Oslo Bussterminal rett til Nesset

Gratis buss på søndager i september og oktober fra Ås stasjon kl. 11. Retur fra Breivoll kl. 15.

Fiskelaushytta:

Buss: Linje 110 til Sørlihavna, Lørenskog, Akershus. Avganger opp til 6 ganger i timen. Følg turvei fra Sørlihavna via Losbylinja (3,5km) til Losby Besøksgård.

Tursti: Fra Losby Besøksgård via Mønevann til Fiskelausa (3.5km). Alternativ tar man sti bak Losby Gods og driving rangen til golfbanen, via Endtjern til Fiskelausa (2.5km)

Bil: Sørlihavna utfartsparkering (gå 3.5km til Losby). Det er også mulig å parkere på Losby utfartsparkering og ved skytebanen, men her vil det blir svært mye folk, så Sørlihavna anbefales.

Fiskelaushytta