Oslo

Knusende dom mot Westerdals, må tilbakebetale nesten 30 millioner kroner

Westerdals høyskole er dømt til å betale tilbake nesten 30 millioner kroner til tidligere elever.

Westerdals-bygningen ved Vulkan nederst på Grünerløkka.
 • Erlend Tro Klette

Oslo tingrett slår fast at skolen har overfakturert elevene sine i en årrekke.

Erling Løken Andersen, som representerer de saksøkende eks-studentene, forteller om full jubel blant de 474 saksøkerne.

– Det føles fantastisk! Retten var enig med oss på så å si alle punkter. Nå håper vi dette setter et endelig punktum for saken, sier Andersen til Aftenposten.

Totalt skal i overkant av 29 millioner kroner tilbakebetales til skolens tidligere elever. I tillegg er Westerdals dømt til å betale over 4 millioner i saksomkostninger til saksøkerne.

«Det kan ikke forventes at elevene uten noen nærmere foranledning skulle sette seg inn i skolens budsjetter, regnskaper og kommunikasjon med myndighetene for å få avklart om det ble innkrevd for meget i skolepenger», heter det i Oslo tingretts dom.

Bakgrunn: 472 studenter har saksøkt sin tidligere skole

– Det er full jubel her nå, forteller grupperepresentant Erling Løken Andersen (t.v.). Her er han avbildet sammen med advokat Lars Tormodsgard under siste dag av rettssaken.

Vil ikke kommentere mulig anke

– Det har vært en lang sak, med mye psykisk påkjenning underveis. Det er deilig at vi har fått gjennomslag for saken vår, forteller Andersen om dommen han kaller «knusende».

– Vi har i utgangspunktet vunnet saken, så dommen blir stående fra vår side, sier Andersen.

Espen Ostling, Westerdals advokat, forteller til Aftenposten at han ikke har diskutert veien videre med sin klient. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere dommen eller om Westerdals vil anke avgjørelsen.

– Vi har akkurat mottatt dommen, og nå trenger vi først tid til å studere den. Tingretten har gitt saksøkerne medhold i kravet om tilbakebetaling av 29 millioner kroner, men ikke i kravet om prisavslag, sier rektor Tine Widerøe ved Westerdals Oslo ACT ifølge NTB.

Oslo tingrett var fullstappet den siste dagen av rettssaken mot Westerdals.

700 elever inngikk forlik før sommeren i fjor

Totalt har 474 studenter saksøkt sin tidligere skole, Westerdals School of Communications (WSoC), forløperen til dagens Westerdals Høyskole – Oslo School of Arts, Communication and Technology.

Studentene krevde 29 millioner tilbakebetalt fordi skolen tok for mye betalt i skolepenger i årene 2003–2012.

I tillegg krevde en gruppe studenter som gikk på tre linjer som skolen uriktig opplyste om at var offentlig godkjent, om å få et skjønnsmessig prisavslag. Saksøkerne i denne gruppen har imidlertid ikke fått medhold av retten.

700 andre elever inngikk et forlik med skolen før sommeren i fjor.

Det var Dagens Næringsliv som høsten 2015 avdekket at skolens forløper hadde mottatt uberettiget statsstøtte i en tiårsperiode, for flere linjer som manglet godkjenning.

Økokrim siktet 10. mai 2016 Westerdals for grovt bedrageri, men henla saken på grunn av bevisets stilling i juni 2017. Kunnskapsdepartementet krevde opprinnelig 84 millioner kroner tilbakebetalt i uberettiget statsstøtte, men inngikk tidligere år et forlik med skolen om å betale tilbake 42 millioner kroner.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5