Boligmarkedet fortsetter å koke i Oslo
Boligprisene steg med 1,1 prosent på landsbasis i mai. I Oslo steg de dobbelt så mye. Bare 1 av 15 bydeler lå så lavt som landet som helhet.
Bransjeorganisasjonen Eiendom Norge gikk fredag formiddag ut med bolistatistikk for mai. Den viser at boligprisen på landsbasis steg med 1,1 prosent. De siste 12 månedene har den økt med 7,3 prosent.
Men det er store forskjeller mellom landsdelene.
Store forskjeller, Oslo på topp
– De regionale forskjellene er kanskje større enn noensinne, sier direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.
- LES OGSÅ: Her kan du se tallene fra forrige måned
Konkret fortstter prisene å falle i Stavanger-området, mens det koker mer enn noensinne i Oslo- og østlandsområdet.
– Side vi startet målingen i 2003 har vi ikke registrert maken til det prispresset vi i øyeblikekt opplever i Oslo. Vi var i nærheten i 2006, men det har aldri vært som nå, sa Dreyer da han la frem tallene.
Mens det i Stavanger nå tar i gjennomsnitt 86 dager å selge en bolig, er det i Oslo gjort på 14 dager i snitt. I enkelte, attraktive bydeler er tiden nede i mindre enn ti dager. Det vitner om et brennhett boligmarked.
Kraftig månedsvekst i Oslo - igjen
I mai økte boligprisen i Oslo med 2,2 prosent. Det siste året har prisene her gått opp med 12,8 prosent.
Dreyer tror på fortsatt økning.
- LES OGSÅ: Prisen på leiligheten ble 18-doblet
– Alt tyder på det. Boligmarkedet her er preget av veldig stor etterspørsel samtidig som det er nedgang på tilbudssiden. Ved inngangen til juni måned var antall boliger til salgs 42 prosent mindre enn for ett år siden, sier Dreyer.
Han kommer med en klar oppfordring til oslo kommune:
– Det er viktig at Oslo og de omkringliggende kommunene nå har boligbygging øverst på dagsorden. Det er behov for regulering av vesentlig større tomtearealer og fortgang i reguleringsprosessene for å få økt tilbudssiden gjennom økt boligbygging.
- NYSGJERRIG? Her kan du finne ut hvor mye boligen din er verd
Østkanten øker mest
I Oslo er det også store forskjeller. Nok en gang er det på vestkanten vi finner de dyreste boligene og på østkanten vi finner de som prosentvis øker mest i pris.
I april var prisøkningen aller størst på Grorud, med 2,8 prosent, mens den var aller lavest i nabobydelen Stovner. Stovner lå nøyaktig på landsgjennomsnittet med en prisøkning på 1,1 prosent.
Bak Grorud på toppen fulgte ytterligere fem østkantbydeler
Her er oversikten over mye boligprsen steg i prosent fra april til mai bydel for bydel:
- 2,8%: Grorud
- 2,7%: Østensjø
- 2,6%: Grünerløkka
- 2,5%: Gamle Oslo
- 2,3%. Alna
- 2,2%: Sagene
- 2,1%: Frogner
- 2,0%: St. Hanshaugen
- 2,0%: Nordre Aker
- 1,9%. Vestre Aker
- 1,9%. Bjerke
- 1,9%. Nordstrand
- 1,4%: Ullern
- 1,4%: Søndre Nordstrand
- 1,1%: Stovner
OBOS
For noen dager siden la OBOS frem sin Oslo-statistikk for mai basert på 784 eierskifter. Den viser en prisstigning på 1,0 prosent fra april og på 12,0 prosent på ett år.
Nesten hele økningen er kommet etter nyttår i år. Hittil i år har prisen på brukte OBOS-leiligheter steget 11,6 prosent. Gjennomsnittsprsen pr. kvadratmeter var i mai 54.770 kroner.