Oslo-byrådet går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Byrådslederens kabinettsspørsmål førte ikke frem. Byrådet går dermed av. Men Raymond Johansens (Ap) plan er å bli gjeninnsatt.

Oslo bystyre stemte onsdag for mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg. Dermed går Johansens Oslo-byråd av.

Han kunne bare konstatere at et flertall i bystyret har uttrykt mistillit mot Berg. Han måtte derfor trekker konklusjonen at byrådet går av.

Johansen blir sittende som leder for et såkalt forretningsministerium inntil et nytt byråd kan tiltre. Det vil ikke foreslå politiske saker som det er uenighet om, men utelukkende gjøre det som er nødvendig for å sikre trygg styring av byen.

Lan Marie Berg (MDG) utelukker at hun selv vil være en del av et nytt byråd.

Ordfører Marianne Borgen (SV) sier at det nå faller til henne å peke på hvem som skal forsøke å danne et nytt byråd. Hun ser frem til samtaler med partilederne i bystyret.

Bystyrets sammensetning forblir likevel den samme som tidligere. Det mest sannsynlige utfallet blir dermed at Johansen og hans rødgrønne byråd blir gjeninnsatt, men da uten Lan Marie Berg.

Rødt har gjort det klart at partiet ikke vil innsette et borgerlig byråd. Johansen bekrefter at han vil avvente ordførerens runde med gruppelederne i bystyret, og at han har respekt for den prosessen.

Reaksjoner: Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo bystyre mener samarbeidet med Rødt blir mer krevende etter onsdagens dramatiske bystyremøte. Høyre har liten tro på noe annet enn et nytt rødgrønt byråd.

Les Andreas Slettholms kommentar: Neppe noen vinnersak å kaste Lan Marie Berg.