Oslo

- Slik kan vi ikke ha det

Vanlige oslofolk må ta tilbake byens paradegate, mener byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

På dagtid er det yrende folkeliv på hele Karl Johans gate. Slik vil også byrådsleder Stian Berger Røsland ha det på kvelden. Han vil innføre strengere regler mot tigging og legge til rette for et mer «normalt» uteliv på nedre del av Oslos paradegate. Foto: THOMAS OLSEN

  • Thomas Olsen

Les også :

– Slik kan vi ikke ha det, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) etter at han har lest Aftens oppslag om at tyver, tiggere og prostituerte råder grunnen alene i nedre del av Karl Johan på nattetid.

Han tror folk flest opplever åpenlys prostitusjon, tigging og kriminalitet som en uakseptabel del av bybildet.

– I deler av byen er situasjonen nå så prekær at vi er nødt til å ta i bruk sterkere virkemidler enn vi gjør i dag, sier han.

Byrådslederen ønsker å gjeninnføre forbudet mot tigging, og mener Regjeringen må øke politiets budsjetter, slik at Oslo kan ha mer synlig politi i gatene. Oslofolk selv kan, ifølge byrådslederen, bidra ved ikke å gi penger til tiggere.

Mer for 20 år siden

– Det var mer politi i gatene for 20 år siden enn det er i dag. Samtidig måtte politiet i Oslo kutte 65 millioner kroner midt i budsjettåret. Innstrammingene rammer muligheten politiet har til å patruljere i sentrum, og kunne heller vært løst gjennom for eksempel å la politihelikoptrene bli kjøpt inn sentralt, sier byrådslederen.

– Men hva kan Oslo gjøre for at Karl Johan blir triveligere på kveldstid?

– Vi må ta tilbake Karl Johan. Hvis vanlige lovlydige mennesker begynner å bruke dette området, vil de utrivelige elementene trekke bort. Vi bør se på om det er mulig å få til kulturarrangementer eller andre aktiviteter på Jernbanetorget, som lenge har vært et nesten lukket område. Når det åpner hotell ved Østbanehallen, vil det også være mulig å få mer folkeliv her på kveldstid, håper Berger Røsland.

Øker innsatsen

Politiet planlegger imidlertid å øke innsatsen i Karl Johan i sommer – på dagtid. Justisminister Knut Storberget ønsker nemlig at byens turister skal føle seg trygge når de ferdes byens hovedgate, og har derfor lagt flere hundre tusen kroner på bordet til mer synlig politi i juli og august.

– Vi vil særlig fokusere på gatesalg, aggressiv tigging, narkotikaomsetning og lommetyveri, sier Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

Selgere som ikke har tillatelse til å drive med gatesalg vil bli bortvist, og dersom de vender tilbake kan varene bli beslaglagt. Samme skjebne venter tiggere som dytter koppene sine opp i ansiktet på forbipasserende. Hansen understreker imidlertid at det hverken er ulovlig å tigge eller å tilby seksuelle tjenester mot betaling i Oslo. Derfor vil det ikke bli aktuelt å bortvise prostituerte fra Karl Johan.

Stor arbeidsbelastning

– Det er sexkundene vi er ute etter å ta, ikke de prostituerte. Vi vil ha en gate som er trivelig å ferdes i for både unge og gamle, og det håper vi den økte innsatsen vil bidra til, sier han.

– Hva med nettene? Er det fritt frem når mørket senker seg?

– Hovedsatsingen vil foregå på dagtid. Men det betyr ikke at det er fritt frem om nettene. Vi kan ikke holde et like stort trykk hele tiden, men vi vil være til stede, dra inn folk og bøtelegge folk, slik vi pleier, sier han.

Stasjonssjefen innrømmer imidlertid at arbeidsbelastningen kan være stor om natten, og at de få patruljene som er ute, ikke kan være alle steder på en gang.

– Når tusenvis av feststemte, berusede mennesker ferdes på et avgrenset område, vil det oppstå mange hendelser. Men i sommermånedene har vi kuttet all trening av personalet, slik at alle som jobber vil være tilgjengelig ute i gaten. Dermed vil vi kunne opprettholde en adekvat bemanning, også om nettene, lover han.

Les også

  1. Fra paradegate til pariagate

  2. Åpenlys parksex i sentrum av byen