Samarbeidsdiskusjonen går høyt i Oslo Høyre: MDG-politiker forteller om intens flørting fra Høyre

– Det er ganske fascinerende, og det øker, sier MDG-profil om tilnærmelser fra Høyre-politikere. Flørten går i så fall begge veier, påstår nyvalgt byrådskandidat Eirik Lae Solberg.

MDG-politiker Arne Haabeth (foran) forteller om intens flørting fra Høyre. Her fra besøk på energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud med bystyret onsdag.

Er noe på gang i Oslo byråd? Er borgerlige, blå Høyre i ferd med å gjøre sine hoser grønne?

Bystyrerepresentant for Miljøpartiet de grønne (MDG) Arne Haabet mener å merke en tendens som kan tyde på at det.

– Det er ganske fascinerende, og det øker. Jeg får henvendelser fra høyrefolk, fra toppen og til personer langt ut i tillitsvalgsapparatet, som ved nesten hver eneste anledning vil fortelle om hva MDG og Høyre kan få til sammen, sier Haabeth til Aftenposten.

– Påtagelig

Han forteller at dette er noe som skjer i uformelle settinger, som i pauser mellom møter, i felles lunsjer eller på turer med komiteene i bystyret.

– Det er veldig påtagelig, sier Haabeth, som sier han trekker litt på smilebåndet av flørtingen. Han beskriver den som «ganske intens»

Diskusjon på gang i Høyre

Miljøpartiet de Grønne er som kjent selverklært blokkuavhengige. Men i Oslo har de hatt fast følge med Arbeiderpartiet og SV i byråd siden 2015.

Det har betydd snart åtte år i opposisjon for Høyre. På forrige meningsmåling var Høyre nær dobbelt så stor som hovedmotstander Arbeiderpartiet i Oslo.

Likevel ligger det an til fortsatt opposisjon for byens største parti.

Med støtte fra Rødt, er det fortsatt et tydelig flertall bak Raymond Johansens byråd.

Det er kanskje ikke så rart at samarbeidsdiskusjonen går høyt i Høyre. Høyres nyvalgte ordførerkandidat Anne Lindboe har sagt til Aftenposten at Høyre må jobbe aktivt for å bygge samarbeid med MDG.

På Høyres nominasjonsmøte mandag kveld, tok også byrådslederkandidaten Eirik Lae Solberg opp forholdet til MDG.

Tok selvkritikk

Han spurte retorisk om Høyre ble for fornøyd resultatene av egen miljøpolitikk.

– Selv om vi fremmet mange offensive miljøforslag i bystyret etter 2015, var vi kanskje, jeg inkludert, for raske til å kritisere de som tenkte annerledes enn oss, sa Solberg fra talerstolen.

Eirik Lae Solberg er Høyres byrådslederkandidat.

Overfor Aftenposten utdyper han:

– Noe av kritikken vi fremmet mot MDG den gangen var berettiget. Men jeg mener samtidig at vi var litt for raske til å kritisere noen av de løsningene som MDG presenterte.

Åpner for MDG

Mens Venstre i Oslo har fattet et vedtak om at de primært ønsker byrådssamarbeid med Høyre og MDG, holder Høyre fast ved at deres førstevalg er et borgerlig samarbeid.

– For Høyre er det veldig naturlig å samarbeide med Venstre og KrF. Vi har mange felles verdier og standpunkter. Så synes jeg det er spennende med den fornyelsen jeg ser i Oslo Frp. Jeg håper på borgerlig flertall etter valget, sier Solberg.

Samtidig har han døren for samarbeid med MDG på gløtt.

– Det er stor tilslutning til at vi skal være åpne for å samarbeide med andre partier som kan dra politikken i en blågrønn retning. Holdningen er at en ikke bør utelukke MDG.

Mener flørtingen går begge veier

– Arne Haabeth forteller om mange henvendelser. Er dette en bevisst strategi fra deres side?

– Nei, dette er ikke noe som er koordinert fra Høyres side. Det er nok tilfeldige samtaler. Jeg har også opplevd å få henvendelser fra MDG-ere som er interessert i å diskutere muligheten for mer samarbeid, så dette går begge veier, ler Solberg.

– At folk i Høyre og MDG snakker sammen for å se hva vi kan bli enige om, og hvilke saker vi kan samarbeid om, det mener jeg er positivt. Det kan også gi svar på om et tettere samarbeid er mulig, sier han.

– Ingen planer om å bryte samarbeidet

Hva sier så MDG? Er de mottagelige for tilnærmelser?

Ifølge Arne Haabeth har MDG det utmerket i det samarbeidet de er i nå.

– At Høyre nå plutselig vil samarbeide med oss, er jo litt komisk så kritiske som de har vært mot oss i flere år, sier han.

Også gruppeleder Eivind Trædal er klar. Selv om MDG i Oslo ennå ikke har fattet et formelt samarbeidsvedtak for neste periode sier han at det er en «no-brainer»

– Vi har ikke planer om å gå til valg på å bryte det gode samarbeidet vi er i, sier han.

– Det skal mye til å sjarmere oss når vi opplever at vi har et veldig godt samarbeid.

– Men hva hvis det ble et borgerlig flertall. Kunne MDG gått sammen med Høyre og Venstre for å blokkere for Frp?

– Slik det er nå, har Oslo Høyre en lang vei å gå før noe slikt skulle kunne være aktuelt, selv i et sånt scenario. De har jo brukt mye av de siste sju årene på å klage over at MDG får for mye gjennomslag i miljøpolitikken, sier Trædal.

Han peker på at det ikke har vært borgerlig flertall på målingene på fire år.

– Så vi har tro på ny rødgrønn valgseier, sier han.