Oslo

Vil ha flere private sykehjem

Eldrebyråd Sylvi Listhaug (29) har innført privat hjemmehjelp i hele Oslo, sendt eldre til Spania og stablet Sykehjemsetaten på bena. Nå vil hun ha flere private sykehjem.

Sylvi Listhaug (29) har sittet som helse- og sosialbyråd i ett år. Hun har fått økt tro på at konkurranseutsetting kan bedre forholdene i eldreomsorgen.
  • Forf>magnus Knutsen Bjørke (foto)
  • <forf>anbjørg Bakken <

Les også:

Les også

Må vente lenger

Les også:

Les også

Flere pasienter - må kutte 700 mill.

I dag, onsdag 17. januar, er det nøyaktig ett år siden Sylvi Listhaug (29) overtok ansvaret for Oslos helse— og sosialpolitikk - etter at den omstridte Frp-byråden Margaret Eckbo forlot stillingen.Det er ikke uten grunn at byrådets yngste representant blir kalt "turbobyråden". I løpet av ett år har Listhaug stått i spissen for en rekke reformer. Det er særlig innen eldreomsorgen Sylvi Listhaug har markert seg - ved å innføre fritt brukervalg i hjemmetjenesten, opprette en sentral sykehjemsetat fra 1. januar i år, og ved å gjeninnføre aldershjemmene i en såkalt "Omsorg +"-modell.Nå åpner den ferske Frp-byråden for å la private firmaer drive flere av sykehjemmene i Oslo. Målet er mer konkurranse og bedre sykehjem.- Noen sykehjem er mer populære enn andre, det er det en grunn til. Jeg tror det er viktig å konkurranseutsette sykehjemmene, for å bedre kvaliteten, sier Listhaug.

- Bortkastet tid

Helsepolitisk talsmann i Oslo Ap, Trond Jensrud, er kritisk til den nye sykehjemsetaten - og negativ til flere private sykehjem.- Det å lage en sykehjemsetat løser ingen problemer i seg selv. Det avgjørende for sykehjemmene er hvor mye penger de får og hvilke ressurser de har. Da må du tilføre mer ressurser, konstaterer Jensrud.SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn, mener det er en helt feilslått politikk å åpne for flere private sykehjem.- Dette er bortkastet tid og penger. Det blir hverken flere sykehjemsplasser eller bedre kvalitet av å konkurranseutsette sykehjemmene. Nå må Listhaug begynne arbeidet med å skaffe flere sykehjemsplasser, mener Lindsjørn.

- Ikke "kalde" hender

Listhaug fnyser av Arbeiderpartiets og SVs motstand mot å privatisere eldreomsorgen i Oslo.- Det er ikke slik at private hender er "kalde", det er jo ikke slik at når en hjelpepleier går fra et kommunalt til et privat sykehjem, blir hun plutselig kald og kynisk. Det er rett og slett skremselspropaganda, sier Listhaug.Hun har store forventninger til at den nye sykehjemsetaten som ble opprettet 1. januar i år, skal gjøre sykehjemmene bedre. Hun mener likevel det er nødvendig å skaffe flere sykehjemsplasser.

Les også

  1. Må vente lenger

  2. Flere pasienter - må kutte 700 mill.