Vannmangel i Oslo: Har skrudd av fontener og toner ned vårvasken
Oslo kommune nedskalerer vårrengjøringen, dropper daglig bussvask og slår av fontener. Slik er vannsituasjonen i Oslo nå.
En snøfattig vinter og en rekordtørr vår går hardt utover Oslo kommunes kanskje mest sårbare punkt: Vannforsyningen. Aldri før har det vært registrert en så tørr mars og april i Sørøst-Norge.
Det har gått hardt utover Oslos drikkevannskilde, Maridalsvannet. Vannstanden synker. Og Oslo kommune er bekymret. Vi har nemlig ikke en reserveløsning.
Mandag denne uken sendte de ut en SMS til alle byens innbyggere med en klar oppfordring: Spar på vannet.
Hvordan det har gått, er for tidlig å si. Men så langt ser det faktisk ut til å ha hatt litt effekt, skriver VG.
- Det er aldri registrert så tørre måneder i Sør-Norge som nå. Hør Forklart om hva som kan skje om regnet ikke kommer:
Dropper vask av busser og gater
De neste månedene vil lyden av sildrende vann være sjelden vare i Oslo – bortsett fra ved byens elver og bekker.
For ikke nok med at du og jeg er blitt bedt om å dusje kortere, trykke på den lille knappen på toalettet, skru av kranen mens vi pusser tennene. Også kommunen har tatt grep i sitt eget vannforbruk.
Bymiljøetaten har stengt flere av byens fontener, speilbasseng og badedammer som får tilførsel av drikkevann. Kun fontener med vann som resirkuleres er i bruk.
Litt skitnere gater kan du også måtte regne med. Den store vårrengjøringen av Oslos gater er nedskalert, ifølge Avisa Oslo. Kommunen har blant annet sluttet å spyle Karl Johan hver dag, noe de vanligvis gjør.
Vanning av gressplener er også droppet. Det samme er daglig vask av Ruters busser.
En fyllingsgrad på 69 prosent
Sist Aftenposten skrev om vannsituasjonen i Oslo, lå fyllingsgraden, altså hvor mye vann det er i drikkevannsmagasinene i Marka, på ca. 66 prosent.
Det er ca. 20 prosentpoeng lavere enn hva som er vanlig på denne tiden av året.
Siden da har det vært noe snøsmelting, så magasinfyllingen er nå på 69 prosent. Vann- og avløpsetaten får nye tall hver mandag.
I dag får 90 prosent av befolkningen drikkevann fra én stor kilde: Maridalsvannet. Og vannet i Maridalsvannet kommer fra 28 små og store innsjøer innover i Marka.
Tørke er ikke den eneste grunnen til den lave vannstanden i Maridalsvassdraget. En annen viktig årsak er at en av dammene som forsyner Maridalsvannet, Gjerdingen, er tappet for vann på grunn av rehabilitering.
Vanligvis står dammen for 15 prosent av magasinfyllingen i Maridalsvassdraget.
I 2028 skal en ny reservevannforsyning stå klar.