Slik kan dyrene slippe skrekken på nyttårsaften

Mange dyr får panikk når nyttårsrakettene lyser opp himmelen - men det er mulig å forebygge rakettangst.

Veterinær Anne Nordhagen skal lære katten Løve å takle nyttårsaften.

I et rom ved AniCura dyreklinikk på Østerås skal to hunder og en katt lære seg å like nyttårsaften. Løve, Karma og Happy er bare tre av hundretalls kjæledyr som blir vettskremte når rakettene smeller i timene rundt årsskiftet. Nå skal de utsettes for lyden av nyttårsraketter på CD. Reaksjonene vil si noe om hvordan nyttårsaften kan bli.

— Mange dyr begynner å skjelve eller pese, gjespe, bjeffe, mjaue eller hoppe på eieren når rakettene smeller. Dette er tegn på at dyret er redd. Dyr skal aldri straffes om de viser frykt. Det er viktig at eier er til stede og oppfører seg som normalt, sier daglig leder og dyrepleier Martine Schøyen Røang.

Karma føler seg tryggest i sengen sin når hun hører lydopptaket med nyttårsraketter. Hunder som blir engstelige av bråk og høy lyd, bør ikke være alene på nyttårsaften.

— Du skal heller ikke trøste dyret om det er redd. Det vil dyret oppleve som en bekreftelse på at det er noe skummelt på gang. Oppfør deg som vanlig, lek gjerne, og gi dyret oppmerksomhet som om ikke noe spesielt skjer, sier dyrepleieren.

Må trene lenge

I førjulen får dyreklinikkene stadig spørsmål om hva de kan gjøre hjemme for å dempe uro hos dyrene under nyttårsfesten. CD-en er ett av flere virkemidler som brukes for å venne katter og hunder til at de høye lydene ikke er farlige.

Hjelp! Hør den høye lyden fra CD-en. Gjør noe da! Happy (t. v.) og Karma er redde og søker kontakt.

Katten Løve, en tung Maine coon som liker å farte ute om natten, er først ut. Løve reagerer ikke på rakettlyden. Han er mer opptatt av den tsjekkiske rottehunden Karma. Karma på sin side blir vettskremt av CD-lyden, uler og piper og prøver å få kontakt med alle rundt seg. Cocker spanielen Happy tar derimot bråket med ro. Røang understreker at slik tilvenning må foregå over tid. Man må begynne treningen i tide, ikke dagen før, og gjenta treningen årlig.

— Jeg har sett dyreeiere trene kjæledyret med CD i flere uker og lykkes med å venne dem til lyden av rakettsmell. Men dyr reagerer individuelt, og man kan ikke alltid forutsi hvordan de vil reagere. Et lettskremt dyr bør uansett ikke være alene på nyttårsaften, understreker dyrepleieren.

Feromoner mot frykt

I tillegg til lydtrening fremhever hun bruk av feromoner som et godt alternativ før nyttårsaften. Feromoner er kjemiske duftstoffer som påvirker folk og dyr på ulike måter. Beroligende feromoner til nyttårsbruk finnes blant annet i form av forstøvere, som plugges i stikkontakten.

— Feromoner er godt testet og utprøvet på dyr mens de hører lyden av raketter. De bør tas i bruk et par uker før nyttårsaften i det rommet der dyret oppholder seg mest, sier Røang.

Veterinær Anne Nordhagen lar maine coon-en Løve får lukte på catnip som kan virke beroligende på katter.

Happy, Løve og Karma har ikke prøvd feromoner denne dagen, men Løve fikk lukte på noen dråper fra urten kattemynte før han ble utsatt for nyttårslydene.— Kattemynte er ikke utprøvd i forbindelse med nyttårsraketter, men kan ha en positiv effekt på katter, selv om det ikke er et feromon, sier veterinær Anne Nordhagen.

Hun har flere ganger erfart at dyr kan få panikk og skade seg på nyttårsaften, og husker blant annet da hun fikk inn en hund som hadde skadet flere tenner i et forsøk på å bryte seg ut av en barnegrind i metall.

— Hunden måtte trekke flere tenner ved klinikken. Det er viktig at dyr er under oppsyn hele kvelden, og helst av noen de kjenner godt, sier Nordhagen.

Nyttårstips for deg som har kjæledyr:

  • Hold på de daglige rutinene på nyttårsaften. En lengre lufteturen bør gjøres unna i god tid før det begynner å smelle. Ikke slipp hunden løs etter at oppskytingen har startet. Hunder stikker av på nyttårsaften. Ikke ta med dyr ut for å se på rakettene.
  • La dyrets faste sovested være tilgjengelig hele dagen, slik at det kan trekke seg tilbake.
  • Trekk for gardinene så lysglimtene minskes. Sett på rolig musikk før rakettlyden starter. Ta med dyret til det roligste stedet i huset og oppfør deg som om det er en vanlig dag. Trøster du dyret og viser bekymring, kan dyret tro at noe farlig skal skje. Kjæledyr følger med på menneskene rundt dem.
  • Få kjæledyret i gladmodus før oppskytingen starter, gjerne med yndlingsleken. Ta oppmerksomheten bort fra rakettene. La hunden lete etter godbiter innendørs.
  • Det er individuelt hvor redde dyr blir av fyrverkeri. Noen er skuddredde og blir så stresset at de lider. Dyr må aldri straffes om de viser frykt. Hvis dyret ønsker å gjemme seg, er det greit. La dyrene få bestemme selv og bevege seg fritt inne. Gamle og syke dyr blir oftere engstelige.
  • Har du et dyr som er ekstremt engstelig, kan du vurdere å reise bort. Må eieren reise bort, finn en kjent og kjær dyrepasser eller kennel unna tettbebyggelse. Kjenner dere en annen hund, som ikke er redd, kan hundene være sammen. Rolige dyr påvirker stressede dyr.
  • For noen er nyttårsaften slitsom. Da kan man få beroligende medisiner av veterinær. Ta kontakt i god tid før nyttårsaften. Hunden må prøve medisinene før nyttårsaften for å sjekke virkningen. Noen dyr blir urolige i stedet for rolige av medikamentene. Menneske-medisiner kan ikke tas av dyr.
    Mattilsynet har mange råd som gir dyret en god start på året.

(Kilder: Veterinær Anne Nordhagen/dyrepleier Martine Røang, Anicura Østerås, sjefveterinær Monica Heggelund, Evidensia Oslo dyresykehus, veterinær Anja Halvorsen Ihle, Storo Dyreklinikk, seniorrådgiver seksjon dyrevelferd Maria Været Veggeland, Mattilsynet, veterinær Linn Baisgård, VeteriNærDeg, Sandvika.)