Oslo

Varsler knivaksjoner i Oslo sentrum

Flere blir knivstukket i Oslo og nær 600 kniver er beslaglagt hittil i år. Politiet vil ha hyppige aksjoner fremover.

En mann blir påsatt håndjern ved Brugata i Oslo. Han hadde ikke kniv, men var i besittelse av hasj.
  • Espen Hofoss
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

— Hei, vi er fra politiet. Har du kniv?

En mann i parkas rister resolutt på hodet. Smiler litt, før han strekker armene ut til siden. Betjenten i uniform og gul vest løfter metalldetektoren. Den piper i ett sett - detektoren reagerer på mobiltelefon, på nøkler. Men har han kniv?

Det er onsdag kveld i Brugata. Åtte politibetjenter har tatt oppstilling, mens to sivile vaker rundt med et vaktsomt blikk mot personer som plutselig skifter kurs eller begynner å småløpe.

En ny knivaksjon er i gang.

I fjor beslagla politiet 519 kniver i Oslo. Så langt i år er tallet 580. Nå varsler Oslopolitiet flere knivkontroller i sentrum.

Flere kontroller

Sist helg var hektisk for politiet i hovedstaden. I tillegg til drap og drapsforsøk var det tre tilfeller av knivstikking natt til lørdag, og to tilfeller natt til søndag.

Les også

35-åring knivstukket etter drosjetur

Bare på Grønland er det gjennomført 17 aksjoner fra slutten av august og frem til i dag, forteller Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon. Ved hver av kontrollene sjekker de 200-300 personer.

— Vi finner minimalt med kniver. Dette er mest ment som en preventiv ordning, sier Stølen.

Ute i Brugata nikker politiførstebetjent Stein Hagen, som leder aksjonen, bekreftende.

— Det er mest i helgene dette er et problem; natt til fredag og lørdag når folk er på byen, sier Hagen, som understreker at de bruker skjønn.

Kommer det en snekker med kniv i slire for eksempel, blir han neppe anmeldt.

Tatt med hasj

Men det er ikke bare kniver politiet er ute etter. For plutselig forsvinner en sivikledd politimann inn i en butikk. Han har observert noe.

Førstebetjent Stein Hagen kommer raskt etter. Han visiterer mannen grundig. Det viser seg at han ikke har kniv. Men han har noen gram med hasj, og dessuten ingen ID-papirer. Mannen får påsatt håndjern, og blir tatt med i en bil.

Flere kontroller, flere beslag

Selv om antall beslag øker, tror ikke stasjonssjef Stølen det er blitt mer vanlig å gå med kniv. Han knytter det til økt kontrollinnsats.

Les også

Mann (30) kritisk skadet etter knivstikking

— Jo mer aktivt vi er ute og sjekker, desto høyere tall får vi. Antal knivbeslag har gått drastisk ned sammenlignet med de første årene etter et forbudet mot å bære kniv på offentlig sted ble innført. I 2003 ble det for eksempel beslaglagt 1230 kniver bare i Oslo politidistrikt, påpeker Stølen.

Knivkontrollene foregår i byens mest belastede strøk: Vaterland, Nedre del av Karl Johan, på Grünerløkka og i en del åpne rusmiljøer i sentrum.

- Vi har ikke slike kontroller hvor som helst. Vi sjekker på steder og tidspunkter der det av erfaring er mest sannsynlig at folk trekker kniv - for eksempel når det er mange berusede personer i byen. Vi pleier å ta kontrollene før folk går inn i festlokalene. Hvis man havner i krangel litt ut på kvelden, er det fort gjort å trekke kniv hvis man verbalt ikke når frem, sier Stølen.

- Hvem er det som typisk har med seg kniv på byen?

— Vi kontrollerer alle, og går ikke etter en bestemt type. Alle som går inn i kontrollsonen blir sjekket. Men vi holder jo et øye med folk, og ser hvis de plutselig snur og begynner å se etter en annen utgang for å unnslippe kontrollen.

Mye knivstikking i 2008

Fram til 30. september i år er det anmeldt 71 tilfeller av legemsbeskadigelse med kniv i Oslo. Det er en økning på 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Tross de fem nye tilfellene forrige helg, er man et stykke bak 2008. Det året registrerte Oslo politidistrikt 115 anmeldelser for legemsbeskadigelse med kniv.

- Slike tall varierer en del fra år til år. Det som skjedde forrige helg var veldig spesielt, men forhåpentlig ikke et symptom på en ny, dramatisk kriminalitetsutvikling, sier Stølen.

I helgen blir det nye aksjoner.