Oslo

Regjeringen vil bosette flyktninger på vestkanten, ikke i Groruddalen

Integreringsminister Jan Tore Sanner (H) vil ha slutt på at kommuner bosetter flyktninger i områder der det allerede bor mange innvandrere. I Oslo har byrådet allerede innført en slik politikk.

– Det er viktig at de som kommer til Norge, blir en del av små og store fellesskap, sier Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

  • og NTB
  • Aftenposten

Det kommer frem i regjeringens forslag til ny integreringsstrategi, som legges frem mandag, melder NRK.

Fra og med neste år er det dermed departementet og integreringsministeren som skal bestemme kriteriene for bosetting av flyktninger, ikke lenger Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) og Nasjonalt utvalg for bosetting.

Hovedtrekkene i forslaget er at flyktninger ikke skal plasseres i områder med mer enn rundt 30 prosent innbyggere med innvandrerbakgrunn, og kommunenes evne til å integrere skal tillegges mer vekt.

– Det er viktig at de som kommer til Norge, og som skal bo her også, blir en del av små og store fellesskap: snakke norsk, komme seg ut i jobb. Da er det ikke riktig å bosette enda flere i områder hvor det er en veldig stor andel fra før, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Les også

LES OGSÅ: Dette er Oslos raskest voksende innvandrergruppe – og de bosetter seg over hele byen

7 av 15 bydeler utgår

I Oslo har rundt en tredjedel av innbyggerne innvandrerbakgrunn. To tredjedeler i denne gruppen er fra land i Afrika og Asia. For Oslos del vil forslaget bety at flyktninger skal bosettes i bydeler der det er få innvandrere i dag.

Hvis man i Oslo tar utgangspunkt i de 15 bydelene som inndeling, betyr det at alle de fire Groruddals-bydelene utgår. Det samme gjør Søndre Nordstrand, samt sentrumsbydelene Gamle Oslo og Grünerløkka.

I hovedsak blir det dermed aktuelt å bosette flyktninger i bydeler vest i hovedstaden. Dette er for øvrig i tråd med politikken det rødgrønne Oslo-byrådet fører. Årlig bosetter Oslo i underkant av 1000 flyktninger.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Integrering
  3. Flyktninger