Krever at butikker skal få skjenkebevilling

Fiskebutikk og bar er greit, det samme er sykkelverksted og bar. Men klesbutikk og bar ikke er greit, bortsett fra i et kjøpesenter. Nå vil opposisjonen rydde i regelverket.

Foreløpig er vinglassene bare til pynt, men det vil (f.v.) Øystein Sundelin (H), Hallstein Bjercke (V) og Peter N. Myhre (Frp) endre på. Bak står medeier Bengt Follestad (t.v.) og butikkmedarbeider Robin Dall.
  • Christian Sørgjerd

Siden 1923 har Follestad solgt herreklær på ulike adresser i Oslo. Midt i den nye hovedbutikken i Kongens gate i Kvadraturen har Follestad bygget en delvis adskilt bar.

Den får de ikke ta i bruk. De fikk i vinter avslag fra Næringsetaten på søknaden om skjenkebevilling, og nylig behandlet byrådet klagen. Resultatet? Nytt avslag.

– Dette er ikke tenkt rettet mot 20-åringer på fredagsfest. Vi vil gi kundene mulighet til å kombinere et glass vin med mote. Det kjennes litt som vi er blitt misforstått, at kommunen ikke har skjønt hva vi ønsker å gjøre, sier medeier Bengt Follestad.

Nå vil Høyre, Frp og Venstre endre reglene, de vil at hovedprinsippet skal være at også butikker kan få bevilling. Politikerne ser det i sammenheng med det rødgrønne byrådets prestisjeprosjekt Bilfritt byliv.

– Bilfritt byliv må bety mer enn å fjerne P-plasser. Kommunen må spille på lag med de næringsdrivende i sentrum. Da må hele spekteret av virkemidler tas i bruk, sier Øystein Sundelin (H).

– Vi må ha mer fokus på byliv, ikke bare på bilfritt, sier Hallstein Bjercke (V).

Tre andre avslag

Follestad er ikke alene. I løpet av noen måneder fikk også frisøren Perfect Hair, luksusbutikken Hermés og tebutikken A. C. Perchs etter tur nei til skjenkebevilling.

På tidlig 2000-tall fikk blant annet flere frisører tillatelse til å servere kunder et glass vin til klippen. Hvorfor gis det avslag i dag? Svaret ligger 11 år tilbake i tid.

Da ønsket den lille møbelbutikken Medmer på Grünerløkka bevilling. Vanligvis behandler byråkratene skjenkesøknader. Men siden problemstillingen var prinsipiell, fikk bystyret saken i fanget.

Politikernes svar var et tverrpolitisk avslag: Høyre, KrF, SV, Ap og Rødt stemte det ned. Siden ble prinsippet om at varehandel og alkohol som hovedregel ikke kan kombineres, slått fast i kommunens Alkoholpolitisk handlingsplan.

Flere unntak fra regelen

I praksis er det en stor gråsone.

Flere skjenkesteder har i senere år fått salgsdisker for ulike matvarer. På Grünerløkka ligger et kombinert sykkelverksted og bar. På Youngstorget er det kombinert fiskebutikk og restaurant, mens en platebutikk og pub ligger i Grensen, ikke langt unna.

På Egertorget, rett bak Stortinget, ligger det lille luksussenteret Høyer. Der kan man kan gå fritt mellom de ulike butikkene, det er vanskelig å si hvor den ene slutter og den andre starter. Midt i lokalet ligger en bar.

Follestad opplever dette som forskjellsbehandling.

Slik forklarer etaten grensen

Hos Næringsetaten forklarer de grenseoppgangen slik:

– Utgangspunktet vårt er enkelt. Ordinære serverings- og skjenkesteder kan få skjenkebevilling, butikker kan ikke få. Så er det samtidig åpnet opp for noen unntak, sier direktør Gunnhild Haugen i etaten.

Hun bruker en fiskerestaurant som også selger noe av fisken de serverer i restauranten, som eksempel på et slikt unntak.

– Poenget er at det som utgangspunkt må være en naturlig sammenheng der. En klesbutikk har ingen sammenheng med servering.

Enkelte av de andre kombi-stedene som finnes, har også skjenkedeler av lokalet som er tydelig avgrenset fra butikkdelen.

Byrådet vil ikke endre

Byrådet har lagt frem et forslag til ny skjenkeforskrift, men uten å endre muligheten for butikker. Næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) synes ikke dagens regler er et problem.

– Jeg mener vi skal holde fast ved at alkohol ikke skal serveres i klesbutikker. For lite tilgang på alkohol er ikke et problem i Oslo, sier Lund.

Han viser til at Alkoholpolitisk handlingsplan, som revideres hvert fjerde år, gir rammene for alkoholpolitikken i Oslo. Forskriften bare konkretiserer dette.

– Hvis de borgerlige nå ønsker å skjenke alkohol i alle slags butikker, er handlingsplanen tid og sted for å foreslå endringer, sier Lund.

Den skal neste gang revideres i 2020.