Oslo

Bedre skiføre i Marka enn i VM

Mens våren har inntatt Oslo sentrum, holder vinteren stand, og skiføret er bedre enn i Lahti.

Flotte løyper og fin gli på Frognerseteren.
  • Stein Erik Kirkebøen

Det er kanskje utrolig for en som befinner seg i Oslo sentrum, men det er like fullt sant: en trikketur unna er det bedre føre enn den sørpen Lahti kan tilby VM-deltagerne.

– Det er ikke mye snø, sier løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff. Men hun understreker at det likevel er fine skiforhold: – På skogsbilveiene er det veldig bra, og mange steder har vi også fått fine terrengløyper.

  • Vinteren rant bort i sentrum, men i Marka lever den videre de fleste steder.

– Over alt?

– Nei, dessverre. I Øst- og Sørmarka er det så lite snø at vi ikke har kunnet preparere løyper. Der er det vel bare ved kunstsnøanlegget på Skullerudstua at det er fine forhold. Men i alle andre marker er det fine forhold de aller fleste steder.

Snøen har tørket

Mye av det som kom som regn i lavereliggende strøk tidligere i uken, kom som snø i Marka. Men det har vært vått også der.

– Vi har rett og slett latt snøen ligge et par dager slik at vannet kunne trekke seg unna før vi kjørte utpå med preppemaskiner. Nå er forholdene fine, og med noen kuldegrader i løpet av natten og et lite påfyll av snø, så blir det enda bedre til helgen. Det er varslet østlig vind, det betyr at sjansen for snø er bedre.

– Hvis du må velge, hvor vil du gå?

– Det er masse alternativer! Ett er å gå fra Sognsvann og ta en av de østlige løypene til Kikut. Et annet er Bærumsmarka. Eller kanskje det er tid for å prøve ut Romeriksåsen? Eller nord i Nordmarka, der er det alltid fint.

Holmenkollmarsjen i Sørkedalen

- Og hvor vil du ikke gå?

– Hvis du ikke skal gå Holmenkollmarsjen, 3000 skal det, så kan det være lurt å holde seg unna Sørkedalen tidlig på lørdag. Der blir det stengt for bilkjøring og vanskelig å komme til. Men hvis du tar lang frokost og venter til klokken har passert 11 så blir det mulig å kjøre helt inn til Skansebakken.

– Og marsjen går som den pleier?

– Den går i reservetraseen. Det betyr at den går opp til Heggelivann, men i stedet for å gå i terrengløypene, så går den Pipenhusveien helt ned til parkeringsplassen før den gå opp i Marka og inn til Holmenkollen.

Tørrvoks

– Smøretips?

– Det er tørrvoks-føre, men noen steder kan det være så skarpt at det kan være smart å legge grunnvoks under for å få smurningen til å sitte. Og så kan det være lurt å ta med skrape, noen steder i terrengløypene kan det være vått, sier Blichfeldt Sheriff.

Ifølge yr.no skal temperaturen holde seg på nedsiden av nullmerket til langt uti neste uke på både Ullevålseter og Kikutstua.

Les mer om

  1. Snø
  2. Nordmarka