Oslo

Varsler priskrig på veterinærtjenester

Det har aldri vært dyrere å ta med kjæledyrene til veterinær. En ny klinikk varsler priskrig, men bransjen mener at det er dyrene som må lide hvis prisene dumpes.

Elvis på 7 år er en bichon frisé som har fått tannrens. Miriam Ness på Sinsen dyreklinikk klipper klørne mens han så smått begynner å våkne etter bedøvelsen.
  • Heidi Anne Johnsen

Yorkshire terrieren Bella på fire år må operere kneskålene, en operasjon som mange småhunder må ta. Avliving var aldri noe alternativ. Matmor Sandra Mathiesen undersøkte prisene hos flere veterinærer.

– De varierte fra 20.000 til 42.000 kroner, og for meg ser det ut som den samme behandlingen. Derfor blir det operasjon her på Sinsen Dyreklinikk, sier Mathiesen.

Dessverre var hun litt for sent ute med å få forsikret Bella, så hele beløpet går av egen lomme.

Dyrenes venn Sinsen dyreklinikk varsler nå priskrig på veterinærtjenester.

Antallet små under øker i byen.Yorkshire terrieren er en populær rase, men mange av dem må ta dyre kneoperasjoner, det har Sandra Mathiesen fått erfare. Her med Bella og Brio.

Velger kostbare behandlinger fremfor avliving

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforeningen bekrefter at folk er stadig mer villige til å betale store summer for å få dyrene sine friske.

– Kjæledyrene betraktes i større grad enn for bare 20 år siden, som familiemedlemmer. Folk er blitt rikere og velger ikke avliving når det finnes behandling. Og vi får stadig bedre medisinske muligheter til å behandle dyr, sier Moseng.

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, oppfordrer folk til å spørre om dyreklinikken er sertifisert av Den Norske Veterinærforening. Disse oppfyller nemlig en rekke kvalitetskrav både til behandlingen og arbeidsforholdene til veterinærene.

Veterinærbransjen økte mest

At det er store penger i kjæledyr viser tall fra SSB. Veterinærbransjen hadde i 2015 en omsetning på nær 2,8 milliarder kroner.

Til sammenligning var omsetningen i 2007 i underkant av 1,7 milliarder. Tallene omfatter også dyrlegene som behandler husdyr, men kuer og griser er det ikke blitt flere av her i landet. Det er behandling av hund og katt og andre kjæledyr som har tatt helt av.

Torill Moseng ved operasjonsbordet. Stadig flere dyreeiere er villige til å betale flere titalls tusen kroner for å få kjæledyrene friske.

Prisene varierer voldsomt

Men som Mathiesen har oppdaget, så varierer prisene voldsomt.

Det samme viste stikkprøvene fra en rekke dyreklinikker som Aftenposten samlet for et drøyt år siden.

Den viste at årlig helsesjekk og vaksinasjon varierte fra 350 til 760 kroner. Å få renset tennene på Fido kostet 2560 på en klinikk, mens du kunne komme unna med 995 kroner på en annen.

Geir Marring vil at alle skal ha mulighet til å gå til dyrlegen. Slik er det ikke med dagens priser, mener han.

– Prisene for veterinærtjenester er altfor høye

Eier av Dyrenes Venn Sinsen dyreklinikk, Geir Marring, står også bak Oslo hundeskole. Han kaller dyrlegeprisene for landeveisrøveri.

– Det er altfor dyrt i dyreklinikkbransjen. Folk med dårlig råd har rett og slett ikke råd til å gå til veterinær når dyrene blir syke, sier han.

– Dessuten er prisforskjellene for behandling enorm. Og siden forsikringsselskapene ofte betaler regningen så protesterer ikke folk, sier Marring.

Han mener at folk har for lav bevissthet rundt prisforskjellene.

– Bransjen har for lite konkurranse, mener han, og påpeker at veterinærene hverken er underlagt prisregulering eller priskontroll.

Espen Andersen har kommet med Wheaten terrieren Midi på 13 år. Hun henger med halen og føler seg slett ikke i form etter en operasjon.
  • Hvorfor er det OK å gi tusenvis av kroner for en båt som brukes noen ganger om sommeren, men sært å bruke penger på en hund man har hver dag hele året? Er hunden blitt vår nye baby?

Veterinærforeningen mener prisnivået er riktig

Torill Moseng, president i den norske veterinærforeningen, er helt uenig i at det er for dyrt å gå til veterinær.

– Tenk hva det ville kostet å gå til legen hvis det ikke var statsstøtte. Hvis man ønsker kvalitet så må man ha kunnskap og etterutdanning, sier hun.

Hun påpeker at smådyrklinikkene i dag er små sykehus sammenlignet med tidligere hvor dyrlegene kjørte rundt med en liten koffert i bilen.

– De ansatte veterinærene og dyrepleierne er høykompetent arbeidskraft som selvfølgelig må ha lønn i forhold til utdanning og kompetanse. Det vil gjenspeiles i prisen på tjenesten.

– Forsikringene er ikke prisdrivende

At forsikringsselskapene tar mange av regningene, er det med på å drive prisnivået i været?

– Nei, det er godt å ha forsikring når de store avgjørelsene skal tas om en behandling til 30-40.000 kroner. Eiers ansvar er å tenke på dyrets beste.
For noen år siden var veien til avlivning kort. Men i dag ønsker de fleste avansert behandling som krever høy kompetanse for dyret. Når man ser på det er det overhodet ikke dyrt å gå til dyrlegen.

– Jeg er helt sikker på at veterinærene tenker på å gi den beste behandlingen og dyrenes beste, og ikke spekulerer i at forsikringsselskapet betaler.

Moseng avviser også at det er så varierende priser.

– En kneoperasjon er ikke en kneoperasjon. Man må vite hva man sammenligner når man gjør en prissammenligning, sier hun.

– Spør om overvåking, væskebehandling, smertelindring, og gjerne om spesialkompetanse både hos veterinær og dyreleier. Dette betyr mye for dyrets sikkerhet under et inngrep.

– Vi vil bli veterinærbransjens Rema 1000, sier Geir Marring, som åpner ny storklinikk. Han kutter prisen, og lover helgeåpen klinikk uten påslag i prisen. Kjeden Dyrenes venn har nå seks klinikker.

Vil ha priskrig i veterinærbransjen

Men Marring vil gi bransjen konkurranse. Han har nå åpnet en storklinikk på Sinsen. Med 600 kvadratmeter og 40 ansatte er dette en av Oslos største dyreklinikk.

– Vi ønsker å være Rema 1000 i denne bransjen, sier Marring, og lover at prisene skal ligge 20–50 prosent under konkurrentene.

– Men lavere pris skal ikke gå ut over kvalitet og kompetanse. Dyrevelferd er det viktigste for oss, sier han.

Hvordan skal dere kunne holde så lave priser sammenlignet med konkurrentene?

– Vi har veldig gode innkjøpsavtaler. Vi har også sponsorer som står bak og hjelper oss. Og vi skal ha et større volum og veldig mange mennesker innom, svarer han.

Og det klarer dere uten at det går ut over tjenestene, lønn og arbeidsforholdene til veterinærene?

– Vi skal ha akkurat det samme utstyret og personalet, betale arbeidsgiveravgift, forsikringer, overtidstilleg og de ansatte får den samme lønnen som hos konkurrentene, hevder han.

De to store kjedene vil ikke sette ned prisene

Helen Begby, daglig leder for Oslo Dyresykehus i veterinærkjeden Evidensia, vil ikke være med på noen priskrig.

– Vi kan kutte ned på medisin, overvåking og narkose, men ikke mye annet, og det er dyret som må lide for det, sier hun.

Heller ikke Sasja Rygg i AniCura mener at det ikke går å konkurrere på pris uten at det går ut over kvaliteten.

– Vi kommer aldri til å gå inn i en priskrig og falby våre tjenester. Vi vil være riktig priset, sier Rygg. Tvert imot mener hun det er et problem i bransjen at veterinærer og særlig dyrepleier tjener dårlig.

– Selv om det er store forskjeller så må veterinærene ha en bunnlinje: gode arbeidsforhold og et visst overskudd., påpeker hun.

Veterinærforeningen frykter ikke priskrig

Torill Moseng i Veterinærforeningen frykter ikke priskrigen.

– Jeg oppfordrer folk til å spørre grundig om veterinærens etterutdannelse, om veterinær overvåker både under og etter operasjonen. Velg veterinær etter kompetanse og tillit, ikke etter pris.