Oslo

Gode forhold for små skiturer på «kanonsnø»

Vinteren fortsetter å være vrang og vanskelig. I morgentimene på fredag varierte temperaturen i Marka med ti grader på ganske små områder.

8. november koste Gunnar Atterå seg på kanonsnø på Linderudkollen. To og en halv måned senere er han enda mer avhengig av menneskeskapt snø.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Hadde vi hatt en halvmeter med snø, så hadde vi hatt noen riktig fine vinterdager foran oss. Fra søndag og utover blir det stort sett minusgrader, rolige vindforhold og det blir en god del sol, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes. Men noe snø kan hun ikke love.

– Det kan se ut som om det er en mulighet i slutten av neste uke, men det er så langt frem at jeg ikke våger å love noe som helst. Men til uken blir det gode forhold for kunstsnøproduksjon.

Fine forhold på Skullerudstua i morgentimene på fredag

Og kanskje det er det vi må basere oss på, vi som har planer om å lufte skiene i helgen?

– Ja, vi har etter hvert mange steder med gode kunstsnøforhold. De kan by på gode forhold i nærmiljøet, det er kortreist snø, men det er kanskje litt «kortgått» for mange, sier løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen.

Hun minner om at det kan være smart å sjekke at den aktuelle kunstsnøtraséen ikke er opptatt av skiskole.

– Men hva med dem som VIL ha «villsnø» under plastsålene?

– Det er absolutt muligheter for det, men forholdene i Marka er veldig spesielle nå. Det kan være smart å ta med flere slag smurning.

– En av løypebasene opplevde fredag ti graders temperaturforskjell på sin tur. Teperaturen varierte i morges mellom pluss åtte og minus fire. Det er fint ett sted, vått et annet og isete et tredje. Inversjonen som ligger over oss, gjør at det er varmest i høyden. Siden det er lite snø og den er våt, er vi tilbakeholdne med å preppe. Men det er fortsatt snø og fint å gå, spesielt på de skogsbilveiene som ikke er brøytet og isete, forsikrer Sheriff.

Helgens tips: Skansebakken i Sørkedalen

Fredagens føremelding melder at du «finner de beste skiforholdene i de nordligste og høyestliggende områdene, nord i Nordmarka, Romeriksåsene og Krokskogen. Mer variabelt er det sør i Nordmarka, Lillomarka, Bærumsmarka, Vestmarka og Kjekstadmarka og Finnemarka i Lier, men også i disse områdene finner du løyper med brukbare forhold.»

Kanskje blir forholdene aller best fra Skansebakken i Sørkedalen, hvor det var fire blå fredag morgen.

– En som gikk fra Lommedalen sa at det også der var veldig fint til den siste bakken opp til Løvlia. Der ble det varmere og vanskeligere, sier Sheriff.

Hun minner om at det er en rekke steder hvor forholdene er gode, og trekker frem Svartbekken, Brovoll og Movann som noen eksempler.

«Nå er vi tilbake til brodder og piggsko»

På Mylla har det vært fine skiforhold lenge. Fredag morgen varslet Mylla løypeforening om 20 centimeter snø, men forholdene er preget av mildværet som kom onsdag kveld. Mens det var åtte kuldegrader nede på Harestua, var det flere plussgrader oppe på Mylla.

Løypene fra Mylla dam var OK på torsdag, men «siden har det vært plussgrader natt og dag. Veiene er nå blank is. Nå er vi tilbake til brodder og piggsko. Håper løypene og snøen på vannene holder seg».

Løypene blir ikke preparert før det blri kuldegrader i snøen.

Det begynte så fint...

Sheriff vil foreløpig slett ikke være med på at det vi nå er inne i er tidenes dårligste skivinter:

– Nei da, problemet er at den begynte så fantastisk med skiføre mange steder i begynnelsen av november. Da ble det skapt forventninger. Og de er ikke helt blitt fulgt opp.

Les mer om

  1. Snø
  2. Nordmarka
  3. Vinter
  4. Tur