Oslo

Vil avhøre flere kirke-ansatte om medlemsjuks

Oslo-politiets etterforskere er i gang med å gjennomgå beslag etter aksjonen mot Oslo katolske bispedømme i forrige uke.

Mannskap fra seksjonen for finans- og miljøkriminalitet ransaket torsdag forrige uke arkivet til det katolske bispedømmet i Oslo.
  • Henrik Arneberg

Onsdag forrige uke ble det kjent at Fylkesmannen i Oslo og Akershus mener Oslo katolske bispedømme har fått mange millioner for mye i støtte.

Tilsynssaken ble åpnet etter at Dagbladet avdekket medlemsrot i trossamfunnet.

Torsdag aksjonerte politiet mot lokalene til Oslo katolske bispedømme. Det ble gjort en rekke beslag.

Les: Biskop og økonomisjef siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks

— Bakgrunnen for politiaksjonen var en anmeldelse fra en av de ansatte i bispedømmet, opplyste politiet.

Foretaket, biskop Bernt Eidsvig og en økonomisjef er nå siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av totalt 50 millioner kroner. Samtlige nekter straffskyld.

Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke har beklaget at ikke praksisen for medlemsregistrering ble endret umiddelbart.

Skal avhøre flere ansatte

Politiadvokat Kristin Rusdal sier til Aftenposten at politiet i tiden fremover vil jobbe med å gjennomgå den store beslagsmengden.

— Det er vanskelig å si når vi vil ha gjennomgått alt. Noe av materialet må til Oslo tingrett først. Årsaken er at det kan inneholde taushetsbelagt informasjon, sier Rusdal.

- Vil de to siktede bli innkalt til nye avhør denne uken?

— De innledende avhørene er ferdig. De siktede vil bli avhørt på nytt, men dette kan ta tid fordi vi må gå gjennom det beslaglagte materialet først. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, sier politiadvokaten.

- Hva skjer videre i forbindelse med etterforskningen?

- I tillegg til de som allerede har vært inne til avhør, vil det være aktuelt å innkalle flere ansatte til vitneavhør. Utover det har jeg foreløpig ingen kommentar, sier Rusdal.

Les også: Bedragerisiktet biskop: - Be for meg

Biskopen har byttet advokat

Bernt Eidsvig byttet i helgen forsvarer. Det bekrefter hans tidligere advokat Kjell-Clement Ludvigsen.

Biskopens nye advokat, Erling Lyngtveit, forteller at det ikke foreligger noe dramatikk bak advokatbyttet.

— Ludvigsen har bistått bispedømmet. I og med at saken har tre siktede, bør det være tre forskjellige forsvarere av rent prinsipielle grunner, sier Lyngtveit.

Han opplyser videre at klienten, som tidligere nevnt, stiller seg til disposisjon for politiet og den pågående etterforskningen.

— På nåværende tidspunkt ønsker jeg ikke å argumentere eller diskutere innholdet i sak som etterforskes. Det jeg kan si er at Eidsvig har vært i politiavhør og står til disposisjon i den tid som kommer. Vi arbeider også selv med å klargjøre forhold i forbindelse med saken, sier Lyngtveit.

Økonomisjefens advokat, Anne Christine Stoltz, har ikke besvart Aftenpostens henvendelser.