Oslo

Elevene flytter inn med kreftforskere på Ullern

I fire år har elever og lærere ved Ullern videregående vært i eksil i Vika. Til høsten flytter de hjem.

Den nye skolen har fått store glassflater i taket og er bygget med kritthvite overflater. Dermed slipper lyset inn, til tross for kontortårnene som ruver over den. Foto: Rolf Øhman

  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Skolen skal holde til i de to nedre etasjene, mens Oslo cancer cluster skal bruke de tre tårnene. Skolen er bygget som et såkalt OPS-prosjekt (offentlig-privat samarbeid), Foto: Rolf Øhman

Slik så den gamle skolen ut. Byantikvaren ville bevare den, men fikk nei. Foto: Mellingsæter Hanne

Innerst i bygget, uten vinduer, ligger skolens nye auditorium.

Noe er blitt med fra den gamle skolen. Blant annet plaketten over elever som falt under krigen. Foto: Rolf Øhman

Skolen er også bygget med en fullverdig idrettshall. Tribunene kan trekkes ut og inn etter behov. Foto: Rolf Øhman

Til høsten utvides skolen med helse- og oppvekstfag. Den skal blant annet huse kommende apotekteknikere. Foto: Rolf Øhman

ullernvgs.pdf

Det velkjente, gule skolebygget langs Ullernchausseen er for lengst revet. Seks etasjer i stål og glass er kommet opp. Oslo Cancer Cluster (OCC), en innovasjonspark for kreftforskning, trengte mer plass. Løsningen ble et samarbeid.Det ser mest av alt ut som et kontorbygg. Og det er for så vidt hva det er. I de to nedre etasjene skal Ullern vgs holde til, i de øvre etasjene, fordelt på tre tårn, flytter OCC inn. Det er en industriklynge for kreftforskning, plassert ved Radiumhospitalet.

Mandag 17. august åpner dørene. 750 elever skal fylle gangene. Men foreløpig er det stille. Håndverkere legger siste finish på de kritthvite, lyse lokalene.

— Vi er stolt av bygget, men enda mer stolt av samarbeidet som skal skje her, sier Bjørg Novang, seksjonssjef for utbygging i Utdanningsetaten.

Forpliktende faglig samarbeid

Novang sikter til avtalen som er inngått med OCC.

Avtalen skal sikre elever kontakt med sykehusansatte, forskere og private firmaer i undervisningen, ikke bare i en felles kantine.

Avtalen skal sikre elever og ansatte samarbeid, samhandling og kontakt med sykehusansatte, forskere og private firmaer i undervisningen - ikke bare i den felles kantinen.

— Dette er unikt. Jeg kjenner ikke til noe annet sted i verden hvor en skole og et ledende forskningsmiljø holder til i samme bygg og har en forpliktende avtale for hvordan samarbeidet skal følges opp, sier Ketil Widerberg, daglig leder i OCC, til Utdanningsnytt.

Vanskeligere å komme inn

Flest elever vil det gå på studiespesialisering (tidl. allmennfag). Søkertallene har holdt seg stabile og poenggrensen har faktisk økt mens skolen midlertidig lå i Vika. I år var skolen den fjerde vanskeligste å komme inn på.

Men Ullern tilbyr også medier- og kommunikasjon, helse og oppvekst og elektrofag. Bjørg Novang understreker at samarbeidet med OCC gjelder alle linjene, ikke bare realfagselever.

— Vi er blant annet garantert praksisplass til helsefagelevene, sier hun.

Men ett sted slipper elevene likevel ikke til.

— De får ikke ta heisen for transport av organer.

Les også

  1. Fem Oslo-elever skal ta videregående i turbofart

  2. Disse skolene er vanskeligst å komme inn på i Oslo

  3. En av tre Oslo-elever går på skole i ferien

  4. Får åpne privat kokkeskole likevel

  5. Åpner prestisjeskole i 100 år gammelt praktbygg