Oslo

Melafestivalen: Feirer femten fargerike år

Spennet mellom ulike kulturuttrykk er stort under Melafestivalen. I år er det 15. gang Oslo sentrum er møteplass for hele verden.

Den pakistanske lastebilen er blitt et blikkfang på Melafestivalen.
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder
Det kan bli fullt på Rådhusplassen når de største artistene opptrer på hovedscenen.

Første året, i 2001, var noen tusen samlet i Vaterlandsparken ved Oslo Plaza. Året etter ble festivalen flyttet til Rådhusplassen, «hele byens storstue», som arrangør Khalid Salimi uttrykker det. Nå er flerfoldige tusen innom Mela hvert år for å oppleve mat, utstillinger, workshops, capoeriaoppvisning, delta i quiz med mye mer.

Og musikk, så klart. Ved siden av tradisjonelle musikksjangre som qawwali, raga og latinamerikanske toner fra Andesfjellene, kan du oppleve afro-soul, bhangra, gnawa, rock, rai og reggae. Tidligere år har storheter som Harry Belafonte, Wyclef Jean, Miriam Makeba, Ravi Shankar og Angelique Kidjo har holdt konsert på Rådhusplassen og sørget for godt oppmøte. Særlig Manu Chaos opptreden samlet titusenvis av tilskuere til et folkehav man sjelden opplever midt i Oslo.

Melas hovedscene byr på musikk fra alle verdenshjørner.
New York-douen Oshun byr på nygammel soulrap lørdag kl. 18.45.
Aster Aweke blander tradisjonell etiopisk musikk med soul. Se henne søndag kl. 17.
Du kan se talentvinnerne The Quick Style fredag kl. 21.30.

Musikkfest

I år opptrer blant andre arabisk hiphops førstedame Shadia Mansour, ska- og reggae-gitaristen Ernest Ranglin, som har spilt med bl.a. Bob Marley, den engelske rapperen Panjabi MC, som sammen med Jay Z introduserte verden for bhangra-rytmene og Imran Khan, kjent for sin groovy bollywoodsoul.

Dessuten kommer Norges reggae-sjef Admiral P, hiphop-håpet Fela og vinnerne av Norske Talenter, The Quick Style.

På kvelden kan du oppleve klubbmusikk fra hele verden med DJ-er og artister på Alfreds i Nobels Fredssenter og The Villa i Møllergata.

Ansiktsmaling og musikklek er noe av det barna kan more seg med på Mela.

Melamoro for barna

Gratisfestivalen har også et helt område tilegnet de yngste der de kan lære salsa og Bollywood-dans, sjonglere og balansere på line som ekte sirkusartister. Dessuten er det klatretårn, ansiktsmaling, de kan lage en fargerik vegg slik gatekunstnerne i Brasil gjør eller skape noe nytt av melkekartonger og annet materiale.

Som om ikke det var nok, kan barna oppleve musikalske eventyr på flere språk, bli med på workshops der de lærer samspill, improvisasjon og komponering eller blir kjent med instrumenter fra mange land. Det er også en Åpen Scene der Ayaz Hussain, kjent fra nett-TV-serien Kasim Bæder, som gir råd og vink om det å stå på scenen.

Lyst på noe godt? På Mela får du mat fra mange land.

Noe å tygge på

Og mat er det nok av på Rådhusplassen. Her kan du prøve vårruller fra Thailand, börek fra Tyrkia, marokkansk tagine eller grillspyd fra Afghanistan - blant mye annet. Er du ute etter noe søtt, prøv en jalebi med iskald mango-lassi fra Pakistan.

– Vi har alltid insistert på at det ikke skal være alkoholservering og at det skal være gratis. Dermed kan også barn og unge være der og kose seg, det er blitt et arrangement for hele familien, har festivalgeneral Khalid Salimi uttalt til Aftenposten.