To svingte ulovlig - hvert minutt

På en halvtime tirsdag morgen gikk staten glipp av nesten 300.000 i bøter fordi politiet ikke var til stede i Bjørvika. Det var sikkert like ille på onsdag. Og torsdag. Og alle andre dager.

I Dronning Eufemias gate har det lenge vært forbudt å svinge til venstre for de som kommer vestfra. I morgenrushet kjører det 133 busser gjennom gaten hver time. For å forbedre fremkommeligheten for busser og taxi, innførte Statens vegvesen svingforbud for alle andre trafikanter mellom 07 og 09.

Mange bryr seg ikke.

I løpet av 32 minutter fra klokken syv tirsdag morgen, registrerte drosjesjåfør Jan Høyem 68 bilister som svingte til høyre fra Dronning Eufemias gate og opp i Nylandsveien. Det betyr at det hvert minutt var mer enn to bilister som overså skiltet som tydelig forteller at det er forbudt i rushtiden.

Svingen kan koste 4200

Det koster 4200 kroner hvis politiet tar deg i den svingen.

— Men politiet later ikke ut til å bry seg om at bilister bryter reglene. Her er det tydelig skiltet at det er forbudt å svinge inn, likevel gjør veldig mange det, sier Høyem.

  • Her kan du sjekke ut hvor god du er påtrafikkskilt
    Da Aftenposten var der litt senere på dagen og filmet, du kan se videoen i toppen på denne saken, var det tillatt å svinge til høyre, men 14 brøt forbudet mot å svinge til venstre i løpet av 40 minutter. Statskassen gikk glipp av ytterligere 60.000 kroner.

- Kan ikke være overalt hele tiden

— Selvfølgelig bryr vi oss om bilister som bryter reglene, sier overbetjent Finn Erik Grønli i Trafikkorpset. – Både vi og mannskaper fra Grønland har hatt flere kontroller og skrevet ut en rekke bøter der nede. Men vi kan ikke være der bestandig.

— Andre steder i byen har jeg sett politiet kjøre bak biler som har svingt inne hvor det er forbudt å svinge, uten å gripe inn, sier Høyem. Han kjører maxitaxi, og har blant annet rullestolpasienter som kommer for sent på jobb fordi det køer seg i Bjørvika hvor privatbiler bryter forbudet mot å svinge og dermed skaper kø som sinker nyttetrafikken.

— Det skaper store forsinkelser for buss og taxi, som er de eneste som har lov til å svinge, sier Høyem.

Bøter «biter ikke»

4200 kroner hadde det kostet bilføreren å overse sving forbudt-skiltet - hvis politiet hadde vært på stedet.

— Vår oppgave er ikke å hente inn penger til statskassen. Vår første prioritet er trafikksikkerhet, deretter kommer å sikre fremkommelighet. - Dere kunne vært mer ute, slått ned på de som bryter reglene og fått slutt på uvesenet?

— For det første er vi ute, for det andre er det ikke så enkelt. Kanskje er det verst i Bjørvika, men det samme skjer mange steder i byen, og bøter ser ikke ut til å hjelpe. For en stund siden hadde vi en aksjon i Grensen. En formiddag skrev vi ut så mange bøter som vi rakk, 152. Fortsatt er det like mange som kjører ulovlig mot skiltene.

- Hva kan dere gjøre?

— Ikke så mye mer enn det vi allerede gjør. Det er byplanleggerne og de som setter ut skilt som må legge forholdene slik at bilførere må kjøre slik politikerne ønsker. De kan ikke bare sette opp skilt og satse på at vi skal skrive ut så mange bøter at folk respekterer dem, sier Grønli.

Svingforbud som strakstiltak

— Vi er klar over at det er noen som ikke respekterer skiltene, og vi har forståelse for at politiet ikke kan være der til enhver tid. Det er selvfølgelig beklagelig at respekten for slike skilt dermed kan bli redusert. Men de første tilbakemeldingene fra Ruter var at skiltene hjalp, og bussene var mindre forsinket. Vi skal inn og sjekke effekten igjen, sier senioringeniør Jon Øyvind Johannesen i Statens vegvesen.

For mange kjøretøyer

Problemet i Bjørvika er ganske enkelt: - Det er til tider for mange kjøretøyer der. Vi innførte derfor svingforbudet som et strakstiltak. Vi må etter hvert evaluere tiltakene og se hva vi kan gjøre med situasjonen etter som bygging av både veier og bygninger blir ferdigstilt, sier Johannsen. han er ikke i tvil om hva som hadde vært den beste løsningen på svingproblemet i Bjørvika: - Det hadde vært om mange satt igjen bilen og syklet eller reiste kollektivt når de skal til dette området.