Oslo

Elg var på villspor i Oslo sentrum - ble avlivet

Lurte politiets skarpskytter og løp mot sentrum. Så ble den skutt av Viltnemda.

Her løper elgen ned Briskebyveien etter politiets mislykkede forsøk på å stanse den inne i en bakgård.
  • Frode Sætran
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Oslo-politiet meldte på Twitter at en «stor, sint elg» ble observert på Ring 3 ved Rikshospitalet. Ifølge ordensetaten skal den ha gått løs på et gjerde og «løpt etter biler».

Men politiets operasjonsleder Rune Hekkelstrand roer ned og forteller at det sannsynligvis er en årskalv som har forvirret seg inn i byen. En politipatrulje fulgte etter elgen mens de ventet på at Viltnemda skulle komme for å avlive den.

Klokken 23.25 var elgen i Industrigata på Majorstuen og tok opp Briskebyveien før den gikk inn i Uranienborgparken.

Da hadde den kommet fra Friggfeltet, like ved NRK-huset.

Elgjakt på Uranienborg

Klokken var omtrent 23.50 da elgen valgte å gå inn i en bakgård i Holtegata på Uranienborg. Flere politienheter var på stedet og posisjonerte seg utenfor mens en skarpskytter fra politiets beredskapspatrulje begynte å nærme seg elgen med en rifle.

Men elgkalven var for rask: I full galopp satte dyret av sted, forbi en av politiets patruljebiler som forgjeves forsøkte å stagge dyret ved å slå på blålysene. Deretter løp elgen ut på Briskebyveien og nedover mot sentrum.

Den kom ikke langt. Like over midnatt meldte politiet at elgen var skutt av Viltnemda i Eilert Sunds gate. Bjørn Eidsvåg dokumenterte det som skjedde og la ut følgende video på Twitter:

Var skadet

Årskalver går gjerne i følge med en elgkua, moren sin. Hvis dette er en årskalv, er den blitt skilt fra moren av en eller annen årsak. Såpass unge dyr blir fort stresset og roter seg lett borti problemer når de er på egen hånd.

I sosiale medier reagerte flere på at elgen ble avlivet, men politiet opplyser at den allerede var skadet og satt fast i et gjerde da den ble skutt. Det ble bare avfyrt ett skudd. Det var rettet mot elgen fra kloss hold og ned i asfalten på fortauet.

— Det er første gang jeg kan erindre at noe slikt har skjedd i Oslo, vanligvis klarer de å komme seg tilbake til skogs, opplyser operasjonsleder Steinar Hausvik til Aftenposten lørdag morgen.

Elger kan angripe

— Det er ikke bra for en elg å havne i en slik situasjon. Vi oppfordrer folk om å holde seg unna, sa operasjonsleder Rune Hekkelstrand noen timer tidligere.

— Oppfordringen er like mye av hensyn til folk som av hensyn til elgen. En elg beveger seg raskt, og i en presset situasjon kan den velge å forsvare seg, det kan skje ved at den slår med klavene med voldsom kraft, la han til.